Millioninvestering giver ikke mening, hvis effekten kun kan måles i promiller
Det er ikke nødvendigvis en god idé at investere millioner i reduktion af overløb, hvis effekten kun kan måles i promiller. Faktisk får vi mere miljø for pengene ved at prioritere anderledes, viser en gennemgang i Fors.

Egentlig var målsætningen, at Fors’ skulle reducere overløb med 50 procent inden 2025 ud fra bestyrelsens ønske om at reducere miljøpåvirkningen af havmiljøet i den indre Isefjord og Roskilde Fjord. Men en stor gennemgang af data viser både, at den indsats kræver en investering på 843 millioner kroner, og endnu vigtigere, at effekten deraf vil være forsvindende lille – konkret en kvælstofreduktion på op til 0,25 procent og en fosforreduktion på mindre end to procent.
Til gengæld har gennemgangen også tydeliggjort vigtigheden af data og dannet grundlag for andre indsatsområder med større effekt.
”Selvom vores oprindelige mål om overløbsreduktion viste sig at være både dyrt og meget lidt effektivt ift. næringsstofsreduktion, har det banet vejen for værdifuld viden: At det er nødvendigt at se på det enkelte vandløb, sø eller fjord og dens kontekst for at kunne vurdere, hvordan man bedst opnår en reduktion af næringsstoffer netop dér,” forklarer Lars Wiboe Pilmann, der er programleder i Plan og Udvikling i Fors og uddyber:
”Ser man på den totale kvælstofbelastning i de to fjorde, udgør Fors’ bidrag mindre end ti procent, og det er totalen af både renset spildevand, regnvand og overløbsvand. Derfor vil effekten af en overløbsreduktion også være ubetydelig. Derfor skal vi alligevel investere massivt i at mindske miljøpåvirkningen, men det skal gøres smart, og hvor vi får mest miljø for pengene,” forklarer Lars Wiboe Pilmann, der er programleder i Plan og Udvikling i Fors.
På baggrund af det store gennemgangsarbejde er der nu opsat måleudstyr på alle renseanlæg og på alle bassiner, hvorfra der kan ske overløb. Et fornuftigt datagrundlag er nemlig afgørende for at kunne lægge kræfterne dér, hvor det giver mening.
Ved hjælp af bedre styring er det også lykkedes at opnå en overløbsreduktion på 15 procent på to ud af tre såkaldte ’strenge’ i Roskilde til en omkostning på blot en halv million kroner til rådgivning og programmering.
Det oprindelige mål om at reducere overløb fra Fors’ anlæg med 50 procent inden 2025 er sat på pause på baggrund af gennemgangsarbejdet. Den omfattende mængde viden benyttes nu til at målrette Fors’ fremadrettede indsatser på bedst mulig vis.
Fakta om Fors’ kvælstof- og fosforpåvirkning af indre Isefjord og indre Roskilde Fjord
- I indre Isefjord står Fors for ca. tre procent af kvælstofbelastningen og ca. 32 procent af fosforbelastningen. Udledningen består af renset spildevand, regnvand og overløbsvand tilsammen.
- Isoleret står Fors’ overløb for ca. 0,3 procent af kvælstofbelastningen og ca. to procent af fosforbelastningen i indre Isefjord.
- I Roskilde Fjord står Fors for ca. ni procent af kvælstofbelastningen og ca. 34 procent af fosforbelastningen. Udledningen består af renset spildevand, regnvand og overløbsvand tilsammen.
- Isoleret står Fors’ overløb for ca. 0,5 procent af kvælstofbelastningen og ca. 3,5 procent af fosforbelastningen i indre del af Roskilde Fjord.
Kontakter
Victoria Rogena Holst PoulsenPressekonsulentPresse & Kommunikation
Tlf:21279984vpo@fors.dkOm Fors A/S
Hos Fors A/S arbejder vi hver dag for at sikre, at naturen forbliver grøn, luften frisk og vandet rent. Vi leverer vand og fjernvarme samt renser spildevand i vores tre ejerkommuner: Roskilde, Holbæk og Lejre. Derudover indsamler vi affald og driver genbrugspladser i Holbæk Kommune. Vi bestræber os på at inddrage, hjælpe og informere vores kunder, så vi sammen kan løfte opgaven om en grønnere fremtid, hvor naturen er i balance.
Vi er ISO-certificerede, hvilket sikrer sammenhæng mellem strategi, politikker, procedurer og konkrete handlinger. Læs mere om vores ISO-certificering her.
Følg pressemeddelelser fra Fors A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fors A/S
Det sker der med dit sorterede affald1.7.2025 07:59:32 CEST | Pressemeddelelse
I 2024 blev 74 procent af husholdningsaffaldet i Holbæk Kommune genanvendt. Det er blevet til biogas, nye plastprodukter og metaldåser, klude, flasker, fjernvarme og meget andet. Affaldssortering er med andre ord en både god og nødvendig indsats.
Fors forbedrer forsyningssikkerheden med syv nye drikkevandsboringer i Holbæk26.6.2025 14:45:18 CEST | Pressemeddelelse
På Knabstrup Enge Kildeplads i Holbæk Kommune har Fors netop taget syv nye drikkevandsboringer i brug som erstatning for de tidligere fire. Det forbedrer forsyningssikkerheden og mindsker miljøpåvirkningen.
Danmarks mest velsmagende drikkevand leveres af Fors16.6.2025 14:17:29 CEST | Pressemeddelelse
Da Danmarks mest velsmagende drikkevand skulle kåres på Folkemødet på Bornholm, løb Fors med sejren
Fors udskifter fjernvarmerør i Jyderup23.5.2025 11:19:19 CEST | Pressemeddelelse
Fors er i gang med at udskifte fjernvarmerørene i Jyderup. Det sker i etaper, og hen over sommeren er turen kommet til den inderste del af Holbækvej.
Nyt panel skal gøre Fors klogere på affaldshåndtering i Holbæk Kommune20.5.2025 09:46:11 CEST | Pressemeddelelse
Fors inviterer Holbækborgere til at deltage i et nyt affaldspanel. Med øget indsigt i håndteringen af affald hjemme i husstandene håber Fors at kunne udvikle endnu bedre løsninger til affaldshåndtering. I 2025 er fokus bl.a. på madaffald.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum