Klimaforandringer i Tibet ændrer plantevæksten
Ny forskning viser, at klimaforandringer påvirker plantevæksten på det Tibetanske Højland. Resultaterne viser, at forholdet i biomasse over og under jorden har ændret sig og varierer markant afhængigt af, om der er tale om tørre eller fugtige landskaber. Dette er afgørende for den fremtidge afgræsning og dermed livsvilkårene for både dyr og mennesker.
Over de sidste 30 år har den globale opvarmning på det Tibetanske Højland ændret måden, planter vokser. Den dominerende vegetationstype kan bedst karakteriseres som slette, og planterne har her tilpasset sig klimaforandringerne ved at øge biomassen primært under jorden (rødderne) på bekostning af den overjordiske biomasse (blade og stilke). Den øget biomasse under jorden hjælper planterne, så det er nemmere at få vand ved udtørring. På en mindre del af højlandet findes egentlige fugtige områder, der kan karakteriseres som vådområder. Her er der ikke mangel på vand i vækstsæsonen, og her vokser de overjordiske dele af planten, uden at de underjordiske dele øges tilsvarende.
Et nyt internationalt studie med forskere fra laboratoriet Key Laboratory of Cryospheric Science and Frozen Soil Engineering, Northwest Institute of Eco-Environment and Resources, Chinese Academy of Sciences i Kina og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har årligt indsamlet plante- og jordprøver og analyseret disse i forhold til klimadata over en periode fra 1995 til 2021 fra 3 forskellige vegetationstyper på otte lokaliteter på tværs af det Tibetanske Højland.
Resultaterne viser, at planterne i våde områder har haft en tydeligere vækst over jorden, mens planter på de tørre sletter har fokuseret mere på vækst under jorden. De nye konklusioner fra studiet er vigtige, fordi plantevæksten over jorden er vigtig for både vilde dyr og tamdyr - ikke mindst yakoksen, som er helt afgørende for den tibetanske befolkning. Men også fordi ændringer i forholdet mellem plantevækst over og under jorden er central for at kunne bestemme ændringer i kulstofbalancen.
Ph.d.-studerende og førsteforfatter Hanbo Yun forklarer, at disse mønstre især skyldes ændringer i jordtemperaturen og vandindholdet og fortsætter: ”det viser sig, at ingen af fire anerkendte økosystemmodeller har kunne reproducere observationerne på tilfredsstillende måde, og at der er en generel manglende forståelse for, hvordan man kan forudsige de enkelte plantearters vækst i et fremtidigt klima og dermed både potentialet for afgræsning og betydningen for kulstofbalancen.
Link til artikel:
Hanbo Yun, Philippe Ciais, Qing Zhu and Bo Elberling: Changes in above- versus belowground biomass distribution in permafrost regions in response to climate warming.
Nøgleord
Kontakter
Hanbo Yun, ph.d.-studerendeKøbenhavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
hanbo.yun@ign.ku.dkBo Elberling, professorKøbenhavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Tlf:+45 23 63 84 53be@ign.ku.dkKent PørksenKøbenhavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
kp@ign.ku.dkLinks
Om Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Håb i velfærdsstatens boligklager14.11.2024 13:03:57 CET | Pressemeddelelse
Ny bog og kortfilm tager et humoristisk, men seriøst blik på beboernes daglige kamp og klager i almene boligområder. Med udgangspunkt i ghettolovgivning og byplanlægning, stiller projektet spørgsmålstegn ved nedrivninger og frasalg som integrationsmetoder og opfordrer i stedet til en bæredygtig udvikling i samarbejde med beboerne.
Skovskolen Djursland gør klar til at åbne Naturvejlederuddannelsen20.9.2024 09:55:03 CEST | Pressemeddelelse
Som det nyeste skud på stammen åbner Naturvejlederuddannelsen på Skovskolen Djursland efter nytår. Det er et led i udviklingen af skolen, som i forvejen uddanner skov- og landskabsingeniører, skov- og naturteknikere og vildtforvaltere. Naturvejlederstuderende Janne Terp glæder sig til at kunne fortsætte uddannelsen tættere på hjem og job i Jylland.
Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi13.8.2024 11:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad. Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!
Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.
Grøn omstilling på kirkegården: Fra traditionelle gravsteder til biologiske oaser29.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plads til mere biodiversitet, bedre klimatilpasning, vildere landskabelige udtryk og en mere bæredygtige drift på landets kirkegårde er i højsædet under årets Kirkegårdskonference, hvor over 600 deltagere samles på Nyborg Strand den 7. marts 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum