Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation
Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

- Superstimuli giver os anerkendelse på meget kort tid, og det udnytter mange. Lige fra fødevareindustrien til udviklere af dating-apps”, sagde årets sundhedsdebattør, Nicklas Brendborg foran et meget veloplagt publikum i Danske Regioners telt på Folkemødet.
Nicklas Brendborg har fået prisen for at gøre sig bemærket med bogen ”Vanedyr” og vise ”hvordan virksomheder manipulerer med vores hjerner og får os til at leve dårligere liv”. Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, overrakte prisen med disse ord:
- Jeg tror godt, man kan sige, at Årets Sundhedsdebattør er lidt af en super-kommunikatør. Han har med sin bog ”Vanedyr” hjulpet os med at forstå vores dårlige vaner og giver svar på, hvorfor de kan være så svære at slippe af med. Han giver os et enestående indblik i, hvordan videnskaben også fungerer. Og han rejser en interessant og vigtig debat om ansvar, forebyggelse og lovgivning, når det kommer til vores alle sammens sundhed.
Regulering er nødvendig
Efter Nicklas Brendborgs oplæg var der godt gang i spørgelysten. Et af spørgsmålene var, hvad politikere skal gøre ved de stigende problemer med overvægt:
- Selvom der er noget dystopisk ved at regulere, så mener jeg, det er nødvendigt at regulere fødevareindustrien for at komme problemerne til livs, sagde Nicklas Brendborg. Han blev også spurgt om, hvad han selv gør for at holde sig sund:
- Jeg lever efter et 20 – 80 princip, der går ud på, at jeg godt kan spise kage hos mine bedsteforældre en enkelt dag om ugen, mens jeg 80 procent af tiden holder igen, passer på mit blodtryk og iøvrigt er opmærksom på at leve sundt.
Udpeget af dommerpanel
Dommerpanelet, der har udpeget Nicklas Brendborg som modtager af Danske Regioners pris, består af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, formand og næstformand i Danske Regioner, Anders Kühnau og Mads Duedahl samt sundhedsreporter og -analytiker hos DR Anders Heissel, sundhedsredaktør på Politiken Lars Igum og journalist på Jyllands-Posten Tea Krogh Sørensen.
28-årige Nicklas Brendborg er ph.d.-studerende hos Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet. Han udgav i 2021 bestselleren ”Gopler ældes baglæns”, hvor han gennemgår videnskabens kamp mod aldring og peger på, hvad man selv kan gøre for at leve længere.
Det er anden gang, Danske Regioner uddeler prisen som 'Årets sundhedsdebattør'. I 2023 gik prisen til forfatter Anne Juul.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Danske Regioner: Medfædre og surrogatmødre får nu løn under barsel23.5.2025 14:45:45 CEST | Pressemeddelelse
Medfædre og surrogatmødre får nu ret til løn under barsel. Retten til løn under barsel justeres i et administrationsgrundlag, som præciserer fortolkningen af overenskomstens bestemmelser på området. Formanden og næstformanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn glæder sig over, at det har været muligt at finde en løsning hurtigt.
Danske Regioner tager godt imod kræftplan23.5.2025 12:17:58 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop præsenteret Kræftplan V, og den bliver godt modtaget af Danske Regioner: -Kræftplanen styrker de rigtige områder. Regionerne er klar til at løfte ansvaret og føre planen ud i livet, siger formand, Anders Kühnau.
Danske Regioner: Der er brug for et nationalt samarbejde om et robust lægemiddelberedskab22.5.2025 07:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Knaphed på kritiske lægemidler kan blive en realitet, hvis Danmark rammes af en forsyningskrise på medicinområdet. Sundhedsvæsenet er afhængigt af lægemiddelforsyning fra omverdenen, og den stigende globale usikkerhed øger risikoen for uforudsete stop i leverancer. Danske Regioner mener, at der er brug for at lægge en plan for det offentlige lægemiddelberedskab, og det skal ske i samarbejde med staten.
Regeringen skærer én milliard af økonomien til sundhedsreform21.5.2025 10:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen skønner, at der med sundhedsreformen skal flyttes opgaver for 4,2 milliarder fra kommuner til regionerne. Det er 1,1 milliard mindre end tidligere vurderet, og det risikerer at stikke en kæp i hjulet på regeringens egne ambitioner for sundhedsreformen.
Danske Regioner: Ny aftale sikrer markant løft af psykiatrien og styrkelse af eksisterende tilbud19.5.2025 16:07:27 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt politisk flertal har indgået en aftale om den samlede 10-års plan for psykiatrien. Den samlede plan tilfører området i alt 4,6 milliarder kroner årligt fra 2030 og frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum