Har du styr på turistreglerne forud for sommerferien? Hvis ikke kan det koste dig op til 22.000 kr. i bøde
Sommeren er lige om hjørnet og for at sikre at turisterne opfører sig ordentligt, har flere lande indført regler for besøgende. Assistanceorganisationen SOS International guider her til, hvad du skal være opmærksom på som turist.

Sandalerne er pakket, solbrillerne pudset, og shortsene fundet frem. Det kan godt være, at du har alle remedierne klar til sommerferien, men har du også sat dig ind i de specielle regler for turister?
- For at sikre ro og orden er en del lande begyndt at indføre specielle skatter eller regler for turister, der besøger visse områder. Og der kan vanke store bøder, hvis man ikke overholder dem, fortæller Karin Tranberg, der er vicedirektør hos SOS International, som hjælper danskere, der kommer til skade i udlandet.
Flere lande har i noget tid forsøgt sig med regler rettet mod resorts og andre steder, turister færdes. Det gælder for eksempel på de baleariske øer, der blandt andet tæller Mallorca og Ibiza, hvor det visse steder ikke er tilladt for all inclusive-hoteller at servere mere end seks genstande pr. gæst om dagen. Ligesom der vanker bøder til gæster, som forstyrrer den offentlige orden, fordi de er for fulde.
Flere lande begynder i stigende grad at indføre regler rettet direkte mod turister.
Støvlelandet strammer snøren
Venedig i Italien er et yndet udflugtsmål for turister, som ønsker at se den historiske by og dens kendte kanaler. Men i år har bystyret indført adgangsbidrag på en række udvalgte dage. Bliver en turist taget i at gå rundt uden at kunne fremvise gyldig kvittering for betaling, vanker der en bøde på 300 euro, svarende til over 2.000 kr.
Længere sydpå, på den italienske ø Sardinien forsøger man at bekæmpe, at turister tager sand fra de hvide strande med hjem som souvenir. Her kan straffen for at bortskaffe sand komme helt op at ramme 3.000 euro, svarende til over 22.000 kr.
I øvrigt skal du også huske, at badetøjet hører til på stranden. I hvert fald hvis du besøger Barcelona eller nogle steder i Italien, hvor det ikke er tilladt at færdes i badetøj andre offentlige steder i byerne.
- Selvom det nok er i særtilfælde, at turister vil blive ramt af den maksimale bødestraf, så er det vigtigt at være opmærksom på at følge regler og skikke i de lande, man rejser i. Én ting er at få en bøde, noget andet er, at man risikerer at blive sendt væk, hvilket selvsagt kan ødelægge den skønne ferie, man havde planlagt, fortsætter Karin Tranberg.
I Spanien har myndighederne indført bøder for turister, som bliver taget i at købe produkter fra gadesælgere uden licens, ligesom der på visse strande er indført skærpede regler. Eksempelvis er det ikke tilladt at ryge på stranden i Benidorm, ligesom det er forbudt at opholde sig på sandet mellem midnat og klokken syv om morgenen. Her kan bøderne komme op at ramme 2.000 euro, svarende til 15.000 kr.
For turister, der tager bilen, er det vigtigt at sætte sig ind i de regler, som gælder for vejafgifter samt eventuelle miljøkrav. Nogle steder skal man som bilist have betalt en afgift på forhånd, hvilket dokumenteres ved at sætte et klistermærke, også kaldet en vignette, i foruden. Du kan læse mere om reglerne for vignetter her.
Det kan være svært at finde rundt i alle reglerne
Reglerne, som er gennemgået her, er kun et fåtal af de ting, man skal være opmærksom på som turist. Men hvordan sikrer man sig ikke at komme galt afsted og ende med en stor regning?
- Vi råder altid til, at man nærlæser den information om destinationen, som ens rejsebureau sender ud. Derudover kan man holde sig opdateret gennem lokale nyhedsmedier, hvoraf der i en del lande findes engelsksprogede medier, som henvender sig til udlændinge. Sidst skal man orientere sig ved at være opmærksom på skiltning på det sted, man opholder sig, afslutter Karin Tranberg fra SOS International.
Derudover anbefaler SOS International, at man altid orienterer sig i Udenrigsministeriets rejsevejledninger og sørger for at være tilmeldt Danskerlisten, som er ministeriets oversigt over danskere i udlandet.
Nøgleord
Kontakter
Nina Juhl ØstergaardPresserådgiverSOS International
(Pressetelefonen modtager ikke sms)
Billeder
Links
Om SOS International
SOS International: En global virksomhed stærke med nordiske rødder
SOS International blev grundlagt i 1961 af Den Kongelige Danske Automobilklub samt Zoneredningskorpset og har en global tilstedeværelse med stærke nordiske rødder.
Fra alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yder SOS International assistance 24/7/365 inden for de tre driftsgrene: Mobility, Travelcare og Healthcare.
SOS International består af 1.200 kolleger, der til sammen taler 30 forskellige sprog. Derudover har SOS International et omfattende verdensomspændende netværk af mere end 16.500 kvalificerede leverandører, udbydere og partnere, der gør det muligt at hjælpe mennesker over hele kloden inden for områderne rejseassistance, vejhjælp og sundhedsydelser.
SOS International er ejet af nogle af Nordens største forsikringsselskaber, og kunderne er blandt andre forsikringsselskaber og bilproducenter.
Hver dag hjælper SOS International 3.335 mennesker, og har i alt ydet assistance i 189 lande.

Følg pressemeddelelser fra SOS International
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SOS International
Derfor skal du skifte til sommerdæk1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De rigtige dæk til årstiden giver bedre sikkerhed i trafikken.
Påskeferie i London? Husk forhåndsgodkendelse31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forårets fridage indbyder til miniferier og storbyrejser. Hvis turen går til London, skal du være opmærksom på, at Storbritannien har indført nye indrejseregler med krav om forhåndsgodkendelse.
Årsregnskab: SOS International forbereder sig på fremtiden19.3.2025 13:03:10 CET | Pressemeddelelse
SOS International gik ud af 2024 med sit stærkeste resultat i 12 år og står nu stærkere rustet til fremtiden. Det økonomiske overskud skaber et grundlag for strategiske investeringer, der skal styrke positionen som Nordens førende assistanceselskab.
Flere pakkede badetøj end uldundertøj i vinterferien11.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Vinteren er endelig overstået, og inden foråret for alvor melder sin ankomst med miniferier og storbyrejser, har SOS International taget et kig på danske rejsendes henvendelser til alarmcentralen for rejseassistance – og ikke mindst, hvad tallene fortæller om danskernes vinterferie.
Her er din skiferie3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis det går som sidste år, vil omtrent 500 danskere i de kommende uger komme til skade på skiferien og få brug for hjælp fra SOS International. De fleste af skaderne vil være knæskader, der er høj sandsynlighed for, at skaden sker i Østrig, og særligt aldersgruppen 50-59 år er i farezonen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum