Region Hovedstaden

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i hovedstaden

Del

Ny analyse viser, at Region Hovedstaden kommer til at mangle op mod 38.000 faglærte allerede i 2027. Især detail og handel, byggebranchen og velfærdsområdet vil komme til at savne arbejdskraft.

Region Hovedstaden offentliggør nu analysen ”Uddannelse i tal 2024”. Den skal gøre det muligt for politikere og andre interesserede at følge udviklingen på uddannelsesområdet og iværksætte nødvendige indsatser. Analysen viser, at en af de centrale udfordringer i regionen er den markante mangel på arbejdskraft.

Analysen omfatter bl.a. fremskrivninger af arbejdskraftbalancen, som viser, at manglen på faglærte de kommende år vil blive særligt stor indenfor detail og handel, byggebranchen og velfærdsområdet.

”Med den her fremskrivning kan jeg godt være bekymret for, om der kommer tilstrækkeligt med velfærdspersonale i de kommende år til at pleje, behandle og drage omsorg for dem, som har behovet, bl.a. de flere ældre og kronisk syge. Det her er udfordringer, der kalder på markante ændringer af ungdomsuddannelserne. Der skal både arbejdes for at få flere ind på erhvervsuddannelserne, og for at de rent faktisk gennemfører dem,” siger Marianne Frederik, der er forperson for udvalget for Trafik og Regional Udvikling i Region Hovedstaden.

For få søger erhvervsuddannelserne
Manglen skyldes især, at for få søger ind på erhvervsuddannelserne i Region Hovedstaden. Hvor omkring 80 procent af eleverne i udskolingen i år søgte en gymnasial uddannelse, så var det til sammenligning kun godt og vel 14 procent, der søgte ind på en erhvervsuddannelse. I resten af landet var det 20 procent, der søgte mod erhvervsskolerne.

Samtidig er frafaldet fra skolerne alt for højt. Omkring 40 procent af eleverne falder fra den erhvervsuddannelse, de er startet på, og kun halvdelen af dem starter på en ny erhvervsuddannelse. Hver femte elev, som er startet på en erhvervsskole, ender derfor ikke som faglært.  

Derudover kan de faldende ungdomsårgange blive et problem for ungdomsuddannelserne udenfor de større byer, som vil få svært ved at opretholde et bæredygtigt elevgrundlag. Det kan på sigt betyde lukning af uddannelser og dermed en dårligere uddannelsesdækning for de unge.

Politisk udvalg har fokus på de faglærte
I Region Hovedstaden har regionsrådet nedsat et politisk udvalg, som skal arbejde med at sikre flere faglærte i regionen.

”Jeg er glad for, at vi politisk har prioriteret området, for vi skal have styrket de erhvervsfaglige uddannelser. Derfor ser jeg også frem til børne- og undervisningsministerens kommende udspil om ungdomsuddannelserne, hvor ministeren forhåbentlig kommer med nogle af de forslag, som vi håber, kan løse de strukturelle problemer,” siger Magnus Von Dreiager, der er formand for udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne.

Ud over arbejdet i det politiske udvalg medfinansierer regionen også Copenhagen Skills, hvor erhvervsskolerne samarbejder om indsatser, som skal give de unge viden om mulighederne med en erhvervsuddannelse.

Regionen ser også på mulighederne for at understøtte oprettelsen af campus for at sikre god uddannelsesdækning og attraktive uddannelsesmiljøer i hele regionen.

Fakta:

  • Der bor 1,9 mio. mennesker i Region Hovedstaden, heraf udgør de 16-24-årige ca. 11 procent
  • Frem mod 2029 forventes antallet af unge 15-16-årige at falde med 11 procent
  • Cirka 94 procent af årgangen søgte i 2024 ind på en ungdomsuddannelse i Region Hovedstaden, det er den højeste søgning i Danmark
  • Af dem søgte 75 procent af en gymnasial uddannelse i Region Hovedstaden og 15 procent en erhvervsuddannelse
  • 8,6 procent af de 16-24-årige i Region Hovedstaden er uden for job og uddannelse, det er den laveste andel blandt landets regioner
  • Analysen ”Uddannelse i tal” er lavet af Marselisborg Consulting og Index100 for Region Hovedstaden. Regionen vil få lavet analysen årligt de kommende tre år.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye