Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande

Del

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Regeringen lancerer efter sommerferien sin strategi for et styrket samarbejde med Afrika. Regeringen ønsker at styrke dialogen med afrikanske partnere og skabe stærke partnerskaber, så vi sammen kan løfte de fælles udfordringer, som vi står overfor. Det gælder for eksempel klima og sikkerhed. De seneste år har demokratiet været i tilbagegang i flere vestafrikanske lande. I den urolige Sahelregion har flere lande oplevet militærkup. En række lande vælger samarbejdet med vesten fra, mens Rusland har styrket sin tilstedeværelse. Det gælder ikke mindst i den uroplagede Sahelregion, hvor blandt andet Rusland har styrket sin tilstedeværelse. Men der er også andre udviklinger i Vestafrika. Senegal har netop gennemgået et fredeligt og demokratisk valg. Elfenbenskysten engagerer sig i at adressere ustabiliteten på grænsen mod Sahellandene. Begge lande spiller en vigtig rolle i det politiske og økonomiske samarbejde i regionen. 

”Senegal og Elfenbenskysten er nøglelande, hvis Danmark ønsker at styrke partnerskaber i Vestafrika. Som naboer har Europa og Afrika brug for hinanden, for at skabe vækst og beskæftigelse og til at løse fælles udfordringer, fra terrortrusler til migrationspres og klimakrise. Europa skal engagere sig og sammen med afrikanske partnere skabe løsninger, der bekræfter Europa som en attraktiv partner,” siger Dan Jørgensen.

I Elfenbenskysten besøger Dan Jørgensen blandt andet den dansk støttede anti-terrorskole, AILCT. Her får han indblik i træningen af de soldater, som er med til at beskytte landets indbyggere mod angreb fra terrorgrupper.

De afrikanske lande skal bruge store mængder energi de kommende årtier, i takt med at deres økonomier vokser. Danmark kan være med til at sikre, at det bliver vedvarende energikilder. På rejsen besøger Dan Jørgensen blandt andet Vestafrikas største vindmøllepark med vindturbiner fra Vestas. Derudover besøger han blandt andet et projekt, som skal sikre Senegals hovedstad Dakar mod oversvømmelser.

”Danmark har meget at tilbyde de afrikanske lande. Vi er verdensførende i udvikling og udrulning af grøn energi, som de afrikanske lande efterspørger for at imødegå klimakrisen. Her skal Danmark byde sig endnu mere til og lytte til, hvad de afrikanske lande efterspørger. Sammen står vi stærkere,” siger Dan Jørgensen.

For at drøfte finansieringen af den grønne omstilling besøger Dan Jørgensen også den Afrikanske Udviklingsbank.

For yderligere henvendelser:
Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Kort baggrund

Senegal grænser op til det centrale Sahel. Trods landets udsatte placering i en region med militærkup og hvor russisk indflydelse er er i opadgående kurve, har Senegal netop bekræftet sine demokratiske traditioner ved præsidentvalget i marts.

Senegal har accelereret udbygning af vedvarende energi, særligt sol og vind, men har samtidig konkrete planer om nye investeringer i olie og gas.

Elfenbenskysten oplever i stigende grad sikkerhedsmæssige udfordringer i landets nordlige regioner, en afsmitning fra de centrale Sahellande. Landet er ligesom Senegal blandt de hurtigst voksende økonomier i 2024 ifølge Den Internationale Valutafond. Elfenbenskysten er desuden verdens største eksportør af kakaobønner og står for cirka 40% af den globale produktion.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye