Fremtidens energiforsyning: ”Det er en slags gold rush”
Kommunerne forsøger at indrette et forsyningsstem, der både skal fungere nu og samtidig være fremtidssikret. Men kan alle de nye teknologier arbejde sammen, og hvilken vej går udviklingen? To eksperter giver deres bud.
Det korte svar er: Ja, de nye teknologier kan godt arbejde sammen. De kan ligefrem komplimentere hinanden, men det kræver en velovervejet og strategisk tilgang i planlægningen af fremtidens energisystem. Netop den holistiske tilgang mærker eksperterne i Verdo, når de sammen med kommunerne udvikler fremtidens løsninger:
”I vores kommunale samarbejde oplever vi et fokus på helhedstanken. Det er meget positivt, at man holder lidt i håndbremsen og tænker sig rigtig godt om, så man ikke får lavet nogle beslutninger, der spænder ben for andre løsninger,” fortæller Søren Bro, forretningsudviklings-direktør i Verdo.
Netop i Randers Kommune skal de holde tungen lige i munden. Med et stort fjernvarmenet, landets største landbaserede vindmøllepark og planer om CO2-lagring er der mange energisystemer, som skal arbejde sammen. Som direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune er det en af Jens Lyngborg Heslops centrale opgaver:
”Biogasanlæg og solceller kan have glæde af at ligge tæt på vindmøller, strømledninger skal sikre forbindelserne, overskudsvarme der skal ind i fjernvarmenettet og måske også nogle virksomheder, der udleder CO2. De her ting kan man ikke se særskilt, men derimod sammenhængende, fordi de faktisk oftest understøtter hinanden,” fortæller Jens Lyngborg Heslop.
Hvilken vej skal vi gå?
Begge eksperter forventer, at fremtidens systemer vil være væsentlig mere decentraliserede. I kommunerne handler det imidlertid om, at de rette løsninger kan opstå. Udviklerne skal sætte de rigtige aktører sammen i et samarbejde om f.eks. Power-to-X eller arealer, hvor flere teknologier bliver udnyttet på ét sted. Hos selskaber som Verdo handler det derfor om at balancere forsyningspligt og fremtidssikring.
”Vi vil jo rigtig gerne integrere vores varmenet med ny teknologi såsom Power-to-X-løsninger. Dog skal vi først sikre os, at disse anlæg overhovedet bliver bygget af andre, før vi kan fastlægge vores fremtidige netværk. Det tager desværre også lang tid at bygge tingene rent fysisk. Vi har en investeringshorisont på 30-40 år, så en stor del af vores arbejde er at sikre billig varme om 20-30 år, og det er jo ikke nødvendigvis den billigste løsning lige nu,” siger Søren Bro.
Jens Lyngborg Heslop supplerer:
”Man kan næsten opfatte det som en slags gold rush. Enormt mange har projekter med Power-to-X, der er vindmøller her og solceller der, men hvilke projekter kan vi regne med bliver til noget, og hvilke aftaler kan vi lave med dem, der laver projekterne? Det er virkelig, virkelig svært.”
Potentialet er stort, og især i Randers er mulighederne mange med et stort fjernvarmenet og arealer til de forskellige teknologier. Beslutningerne er måske svære, men til gengæld er de to eksperter enige om, at fremtiden ser lys ud:
”Det kræver en enorm fælles hjælp og opbakning fra borger, kommuner, erhvervslivet og industrien, for vi skal rykke på det nu. Men jeg tror på, at vi lykkes med det, og jeg tror virkelig på, at fremtiden ser lys ud,” afslutter Søren Bro.
Resten af Jens Lyngborg Heslop og Søren Bros samtale kan du høre i podcasten ’Et Grønt Skridt Foran’. Find den, hvor du normalt lytter til dine podcasts.
Kontakter
Bjørn OlsenPresseansvarlig
Tlf:+45 24 69 14 13bjol@verdo.comBilleder
Links
Om Verdo Holding
Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger. Verdo er et formålsdrevet andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.
Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Verdo indvier fjernvarmeledning til Stevnstrup6.12.2024 11:10:00 CET | Pressemeddelelse
Borgerne i Stevnstrup får nu varme direkte fra kraftvarmeværket på Randers Havn. Fredag kunne Verdo indvie den nye hovedledning, der forbinder Stevnstrup med resten af varmenettet i Randers.
Jagten på en ny kildeplads er gået ind: Verdo går under jorden med 70 meter dyb boring26.11.2024 10:45:07 CET | Pressemeddelelse
Forbipasserende på Vestrupvej i det nordlige Randers mellem Lem og Gimming får i disse uger en ekstra oplevelse med på vejen. Verdo har indledt arbejdet med at finde en ny kildeplads, som skal erstatte byens nuværende største kildeplads til indvinding af drikkevand.
Verdo får nye kunder efter test af elselskaber29.10.2024 12:55:00 CET | Pressemeddelelse
Torsdag i sidste uge offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk en test af 55 danske elselskaber, og allerede samme dag oplevede energikoncernen Verdo stor travlhed på telefonerne. Flere kunder fra nogle af de selskaber, der havde klaret sig dårligt i testen, ønskede at skifte til den randrusianske energikoncern – og gerne med det samme.
Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge28.10.2024 11:50:00 CET | Pressemeddelelse
En ny strategi skal være med til at fremtidssikre det rene drikkevand i Randers. Efter årtier, hvor grundvandet er blevet udsat for vedvarende forurening, kræver det en ekstra indsats at sikre, at der også er nok rent vand i fremtiden, lyder det fra Peter Nordahn, som til daglig er chef for vandforsyningen hos Verdo.
Verdo klar med varmeprisen for 2025: Herning stadig blandt landets billigste9.10.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fjernvarmekunderne i Herning kan for første gang siden energikrisen se frem til en prisstigning. Varmeprisen vender tilbage til niveauet fra foråret 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum