Biodiversitet: Tid til at betale gælden
Op mod fire milliarder kroner årligt vil bringe naturen tilbage på fode og i øvrigt betale sig mangefold tilbage. Det konkluderer Biodiversitetsrådet i ny analyse. DN støtter rådets anbefaling om, at den private og den offentlige sektor sammen løfter investeringen.
Der er et markant gab mellem de midler, der i dag afsættes til at vende tabet af arter og det faktiske behov. Sådan lyder konklusionen fra Biodiversitetsrådet, der er regeringens rådgivende organ om natur og biodiversitet. Rådet anbefaler øget investering fra både den offentlige, såvel som den private sektor, samtidig med der skal afsættes mere og målrettet plads til biodiversiteten.
- Som samfund har vi trukket så voldsomt på naturkapitalen at vi nu står med en stor ubetalt regning. Så tiden er kommet til at betale gælden og gør vi ikke det, så sender vi en endnu større regning videre til de kommende generationer, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Hun peger blandt andet på de omfattende iltsvind, der lægger de danske fjorde øde for liv, på ødelagte naturtyper som fx enge, søer, heder og vandløb med massive tab af arter til følge.
Mindre rovdrift på naturen
Biodiversitetsrådet anslår, at der er behov for at investere mindst to milliarder kroner om året til at beskytte og genoprette naturen på land. Det samme beløb er der brug for til at beskytte og naturgenoprette de marine økosystemer. "Det kræver en samlet plan for anvendelsen af arealer, som tager hensyn til både biodiversitet, vandmiljø og klima, og som samtidig inkluderer en klar finansieringsstrategi", lyder det i rapporten ”Finansiering af Danmarks biodiversitetsindsats – perspektiver på den offentlige og private sektors rolle og bidrag”.
Her anbefales det, at virksomheder og erhverv først og fremmest fokuserer på at reducere sin negative påvirkning på biodiversiteten mest muligt, men derudover også bidrager konkret til genopretning. Det kræver, at regering og Folketing gør investeringerne attraktive for virksomhederne, fastslår rådet.
En naturlov skal sætte rammerne
- Vi har i Danmarks Naturfredningsforening længe efterlyst en naturlov i Danmark. Den skal gennem lovsikrede mål sikre naturen den nødvendige plads og kvalitet ,så vi en gang for alle giver naturen prioritet. Naturloven vil samtidig være en garant for virksomheder, pensionsselskaber og fonde for, at deres investering i naturgenopretning er en fremtidssikret investering fordi, naturen modsat i dag ikke blot kan fjernes, siger Maria Reumert Gjerding.
Hver euro investeret i naturgenopretning vil i følge analyser fra blandt andre EU give samfundet op mod 38 euro retur i form af adgang til rent drikkevand, levende fjorde, klimasikring og CO2 optag osv. I den sammenhæng understreger Biodiversitetsrådet, at negative incitamenter som fx den nuværende økonomiske støtte til landbruget gør det dyrere for skatteyderne at naturgenoprette fordi, fx jordpriserne holdes kunstigt i vejret. Landbruget modtager årligt omkring 15 milliarder kroner i støtte fra EU og den danske statskasse.
FAKTA:
Danmark er det EU-land med mindst EU-beskyttet natur, og Danmark ligger helt i bund, når det kommer til naturens bevaringsstatus – altså naturtilstanden for naturtyper og dyre- og plantearter.
Sammenlignet med vores europæiske naboer ligger Danmark i den absolutte bund, når det kommer til tilstanden for vores natur og de arter, som lever i den
Sammen med Bangladesh er Danmark det mest opdyrkede land i verden, hvor over 60 procent af vores landareal er landbrug.
Nøgleord
Kontakter
Tine GjerløvChefrådgiver, journalist DJ
Tlf:22852208Tlf:22852208tgj@dn.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
DN: Mere natur og mindre landbrug er vejen til ambitiøst 2035-mål29.11.2024 12:01:38 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening ønsker ambitiøst klimamål for 2035 og bakker op om Klimarådets konklusion om, at omlægning af landbrugsjord til skov og natur er et af de allervigtigste værktøjer til at reducere drivhusgasudledningerne.
Børnefamilier trækker stikket og rykker ud i naturen på Black Friday25.11.2024 10:41:57 CET | Pressemeddelelse
Mens butikker og storcentre holder længe åbent og lokker med timetilbud og lysreklamer på Black Friday, rykker børnefamilier ud i naturen for at finde ro og hygge i aftenmørket. Danmarks Naturfredningsforening inviterer til gratis mørkevandringer flere steder i landet som et alternativt ’Black Friday’-tilbud, der ikke bidrager til overforbrug men i stedet giver smil og røde kinder.
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum