Udenrigsministeriet

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag

Del

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Med bidraget støtter regeringen efteruddannelse som traktorfører, elektriker og landbruger – fag, som i Ukraine anses for at være mandefag. I Ukraine kæmper en stor del af den mandlige befolkning nu som soldater ved fronten. Det har skabt mangel på hænder, særligt inden for traditionelle mandefag. Der mangler simpelthen hænder til at lægge og vedligeholde solpaneler, som kan anvendes til at skaffe ukrainerne grøn energi, reparere de mange ødelagte bygninger eller sikre driften af landbruget. Den udfordring skal det danskstøttede projekt igennem FN’s Udviklingsprogram være med til at løse.

”Ruslands krig mod Ukraine fjerner arbejdstagere inden for tekniske erhverv som elektriker, håndværker, specialsygeplejerske og i landbruget. Det skader den ukrainske økonomi og indkomstmulighederne for mange ukrainere, der har valgt at blive eller vende tilbage til deres land. Vi kan være med til at støtte ukrainere med at opretholde deres hverdag og samtidig styrke grundlaget for den ukrainske økonomi, når krigen er slut”, siger Dan Jørgensen.

Konkret støtter bidraget kursusophold, undervisningsmateriale og andre udgifter forbundet med blandt andet efteruddannelse.

Fortsætter krigen på mellemlang og længere sigt, står op til 90 procent af den ukrainske befolkning ifølge FN over for fattigdom og voldsom økonomisk sårbarhed. Samtidig kan landets udvikling risikere at blive sat tilbage med flere årtier.

Krigen i Ukraine har skabt hidtil uset skade. Det vil ifølge Verdensbanken koste 3,3 billioner kroner at genopbygge Ukraine.

”Konferencen i Berlin i dag viser, at Ukraine har stærke partnere, som vil bidrage med at genopbygge landet. Ukrainerne har nu i snart to og et halvt år kæmpet modigt mod Rusland, og har brug for vores støtte. Genopbygning er helt afgørende både på kort og lang sigt. Ukrainerne skal med blandt andet Danmarks indsats skabe et både modstandsdygtigt og bæredygtigt samfund”, siger Dan Jørgensen.

Foruden støtte til efteruddannelse er midlerne målrettet genopretning og reparation af infrastruktur, blandt andet indkøb af maskiner der kan knuse beton, vandtårne og udbedring af vandrør, der kan øge vandforsyningen samt skolebusser og støtte til andre serviceydelser, der understøtter hverdagen, herunder til veteraner og internt fordrevne.

Danmark har med lanceringen af Genopbygningspakke IV støttet Ukraine med cirka 4,7 milliarder kroner i civil støtte siden krigens invasion.

For yderligere henvendelser:
Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Baggrund

Oversigt over midlerne i Genopbygningspakke IV. Bidraget til KL, Røde Kors samt til Ukraine Energy Support Fund er udmeldt tidligere i år.

Beløb

Projekt

60 mio. kr

Forbedring af vandforsyningen igennem bl.a. udskiftning af vandrør mhp. at reducere mængden af tabt vand med 26% over de næste 20 år. Organisation: NEFCO

38 mio. kr

Indkøb af skolebusser og udstyr og materialer til brug for genopbygning samt drikkevandsforsyning.

Organisation: UNOPS

35 mio. kr

Opbygning af kapacitet i Mykolaivs kommunale vandselskab, samt støtte til installation vandrør efter ødelæggelser forårsaget af tvungen brug af saltholdig vand, efter et russisk angreb ødelagde byens vandforsyning.

Organisation: Dansk Flygtningehjælp

30 mio. kr

Støtte til efteruddannelse mhp. til jobskabelse, transparent lokal forvaltning, samt et styrket lokalsamfund.  Organisation: UNDP

75 mio. kr

To bevillinger til genanskaffelse af ødelagt energiinfrastruktur på hhv. 40 mio. kr. og 35 mio. kr. Sidstnævnte til Mykolaiv.

Organisation: Ukraine Energy Support Fund

2 mio. kr

Donation på 3.000 høreapparater. Organisation: Røde Kors

10 mio. kr

Kapacitetsopbygning og samarbejde mellem danske og ukrainske kommuner. Organisation: KL

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye