Markant flere unge oplever stress – her er hjælp til eksamensperioden
På to år er der sket en markant stigning i antallet af unge danskere, der døjer med negativ stress. Kun 13 procent af 18-33-årige kan sige sig fri for at have oplevet stress, viser ny undersøgelse. Psykolog er ikke overrasket og anbefaler ny app, der kan give unge mere ro frem mod årets eksamener.

Ifølge en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for If Forsikring, er andelen af danskere på 18-30 år, som ’jævnligt’ eller ’nu og da’ oplever negativ stress, steget fra 54 procent i 2022 til 66 procent i dag. At stress er for opadgående blandt den yngre del af befolkningen, kommer i høj grad til udtryk i forsommeren, hvor eksamenspresset er på sit højeste.
Den voksende mængde stress blandt de unge kommer ikke bag på Linn Søndergaard Lindegaard. Hun er psykolog ved Mindhelper, som drives af de fem regioner og som for nylig har udgivet appen Ro – mindre stress i hverdagen, hvor man blandt andet kan få råd og hjælp i forbindelse med eksamener.
– Vi ser desværre, at flere unge oplever stress og mistrivselsproblemer. Der er generelt en præstationskultur, hvor et øget tempo, større krav og forventningspres blandt andet på grund af sociale medier stresser de unge, og i en eksamensperiode er det kun naturligt, at presset topper, siger Linn Søndergaard Lindegaard.
Selvom pres fra eksempelvis eksamener ikke kan fuldstændig undgås, kan man ifølge psykologen gøre meget for at lære at håndtere det, når det opstår. Det har hun arbejdet med i forbindelse med udviklingen af appen "RO – mindre stress i hverdagen".
Konkrete øvelser kan hjælpe mod frygten
Et stort behov for at præstere kommer tydeligt til udtryk, når de unge måles og vejes i forbindelse med eksamener. De fleste er, ifølge Linn Søndergaard Lindegaard, spændte ved såvel skriftlige som mundtlige eksamener, men der er også nogle, som reagerer med angst.
På landsplan er særligt angstsymptomer i relation til stress steget med 8 procent på 2 år, viser undersøgelsen fra If Forsikring, til i dag at berøre 38 procent af stressramte. I gruppen af 18-30-årige oplever hele 48 procent angst, i størst omfang hos kvinderne.
– For mange fylder spørgsmål som ”er jeg god nok?”, ”kan jeg præstere på samme niveau som normalt?”, og ”hvad hvis klappen går ned?” utrolig meget. Presset er stort for mange, og det er helt naturligt, men det er en udfordring, hvis det fylder for meget og bliver til decideret angst, siger Linn Søndergaard Lindegaard.
Gode til at tale om det
– Appen er et redskab, som kan hjælpe til mere ro i hverdagen, og navnlig her i eksamensperioden kan det forhåbentligt hjælpe mange af de unge. Og heldigvis er der faktisk meget, man selv kan gøre, der kan hjælpe en med at få styr på nerverne, siger Linn Søndergaard Lindegaard og uddyber:
– Få sat struktur på hverdagen, så man kan nå det hele – også at sove, som man virkelig skal prioritere. Det kan være vejrtrækningsøvelser, hvor man spænder af, så man kan hjælpe biologien med at få ro på kroppen. Derudover er det også en god idé at snakke med venner, familie, eller en vejleder om, hvad der foregår. Man skal ikke lukke sig inde med det.
Netop at tale med andre om sine symptomer er en force den unge aldersgruppe mestrer bedre end andre. Blandt hele befolkningen svarer henholdsvis 34 og 22 procent, at de taler med familien eller venner om deres symptomer på stress, blandt de unge gælder det for 48 og 36 procent, viser undersøgelsen.
Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar baseret på CAWI interviews, i perioden 26. januar til 5. februar 2024.
Se Ifs Nordisk Helbredsrapport 2024 her: https://www.if.dk/globalassets/dk/files/falles/if_nordic_health_report_2024.pdf
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækKommunikationschefIf Forsikring
Tlf:+45 6120 5009birgitte.ringbaek@if.dkBilleder
Links
If er Nordens største forsikringsselskab og ejet af den finske forsikringskoncern Sampo. If forsikrer hver 4. familie i Norden og er medlem af Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark. Mere end 7000 medarbejdere tager sig af selskabets 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Ambitionen er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Læs mere på www.if.dk
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
Stor milepæl: Nu er Topdanmark en del af If1.7.2025 07:46:35 CEST | Pressemeddelelse
1. juli markerer en vigtig milepæl: Topdanmark er nu officielt en del af If, Nordens største forsikringsselskab. Med integrationen samles to stærke selskaber i én fælles nordisk struktur. Integrationen betyder ikke noget for kunders forsikringer og dækninger – de vil fortsat have de samme gode dækninger og services. Med integrationen bliver If Danmarks næststørste forsikringsselskab med en markedsandel på cirka 21 procent og en ledende position i flere segmenter – for eksempel inden for sundhedsforsikringer til erhvervskunder. ”Det er en stor milepæl, at integrationen af Topdanmark nu er gennemført. Vi står med et stærkere fundament end nogensinde for at hjælpe vores kunder. Vi ønsker at være til stede, når det virkelig gælder, og tilbyde stabile og pålidelige forsikringer, der skaber reel værdi i hverdagen – for privatpersoner, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Morten Thorsrud, koncernchef i If. Forsikringskoncernen Sampo gennemførte i september 2024 et købstilbud på Topdan
Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform
If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af
Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man
Danskere stresser i stilhed: Husker dårligere og sover ringere15.5.2025 13:09:15 CEST | Pressemeddelelse
Selvom Danmark er det land i Norden, hvor færrest oplever hyppig stress, viser en ny, omfattende rapport fra Nordens største forsikringsselskab, If, at mange danskere lever med skjulte symptomer på mental belastning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum