Hjørring KommuneHjørring KommuneHjørring Kommune

Kortere vej fra tanke til klimahandling

Del

En ny klimahandletank blev mandag eftermiddag sat i søen i Hjørring Kommune. Handletanken skal give kommunens Store Klimarejse vind i sejlene ved at sørge for, at de mange gode tanker bliver omsat til konkrete handlinger.

Claus Meyer præsenterede visionen om at skabe en grøn madrevolution i Hjørring.
Claus Meyer præsenterede visionen om at skabe en grøn madrevolution i Hjørring.

Lanceringen fandt sted i Kornets Hus og blandt gæsterne var kok og iværksætter Claus Meyer, professor Sebastian Mernild, professor Michael Bang Petersen, Stifter af Navigating360 Erik Rasmussen, Hjørring Kommunes Klimapartnere og Hjørring Byråd.

Handletanken er et nyt initiativ, som skal bane vejen for mere klimahandling. Handletanken består i et samarbejde mellem forskernetværket Navigating360, Hjørring Kommunes Klimapartnere og Hjørring Kommune.

I Handletanken stiller Hjørring Kommune sig til rådighed for forskning og dialog om, hvordan man kan arbejde for grøn omstilling af et samfund som Hjørring Kommune. Navigating360 bidrager med viden, sparring og deltagelse i konkrete lokale aktiviteter.

Professor Katherine Richardson og professor Bente Halkier fra Klimarådet skal sammen med professor emeritus Steen Hildebrandt og professor Ida Engholm være med for at give inspiration og viden.       

De svære adfærdsændringer

Noget af det sværeste i klimaproblematikken er at ændre adfærd - det gælder uanset om man er virksomhed, forening eller borger. Det skal Handletanken hjælpe med. Det bliver et eksperimentarium, hvor deltagerne via netværk, ny viden og nye samarbejdsrelationer skal omstille kommunen.

"Vi har valgt Hjørring Kommune, fordi det er et lokalsamfund, som allerede er rigtig godt i gang med klimaomstillingen, og fordi man her ønsker en reel grøn omstilling, hvor alle inviteres med på rejsen" siger Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen, Navigating360 og Sustainia.

Han fortsætter: ”Det er vigtigt, at de 3 parter – borgere, virksomheder, kommunen – er i dialog og udvikler sammen, fordi de er hinandens forudsætninger for at lykkes med omstillingen. Og kan det lykkes i Hjørring, kan det også lykkes andre steder.”

Formand for LandboNord Torben Farum ser store perspektiver i den nye handletank:

”Som klimapartner synes vi det er spændende at være med til at skabe reel klimahandling, og vi glæder os til at vise forskerne, hvor meget vi allerede har gang i og hvilke udfordringer, vi støder på. For i en landbrugskommune som Hjørring er landbruget en del af løsningen på klimaudfordringerne, og det vil vi også være i den fremtid, vi ser ind i."

En handletank - ikke en tænketank

Hjørring Kommunes klimahandlingsplan tager udgangspunkt i netop handling – for handling er det der skal til, hvis vi skal nå Parisaftalens mål. 

Det er derfor også helt bevidst at kommunen i stedet for en tænketank går skridtet videre og nedsætter en handletank. Handletanken skal sammen med kommunens 40 klimapartnere bidrage konkret til at løse klimaudfordringerne. 

Det første tema Handletanken kommer til at beskæftige sig med er fødevarer - herefter tager man fat på genbrug og cirkulær økonomi.

I løbet af efteråret vil der blive afholdt forskellige arrangementer, hvor borgerne også kan komme tættere på Handletanken. Det kan f.eks. være ved spis-sammenarrangementer med klimavenlig mad og inspiration fra Navigating360 netværket.

Nogle af klimapartnerne forventes også at tage initiativ til nye handlinger, både i eget regi og sammen med andre.

Kontakter

Chef for Grøn Omstilling Lotte Vang, tlf. 41 22 65 76, lv@hjoerring.dk
Udvalgsformand Søren Homann, tlf. 41 93 77 49, soeren.homann@hjoerring.dk
Projektleder Maj-Britt Jensen, tlf. 41 22 66 02, maj-britt.jensen@hjoerring.dk

Om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den næst største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye