HOFOR: Ny milliard-satsning på elkedler skal udnytte grøn vind- og solstrøm i fjernvarmen
HOFOR sætter kraft bag sin plan om store varmepumper i hovedstadsområdet og vil nu supplere med store elkedler for at udnytte sol- og vindenergi. Det vil reducere behovet for at bruge olie, gas og biomasse markant. Samtidig bliver energien udnyttet bedre, og fjernvarmen vil være mere robust overfor prisudsving.

HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, investerer nu flere milliarder i at reducere biomassen og de fossile brændsler som olie og naturgas med en ambitiøs strategisk satsning: Nu vil selskabet etablere op til 550 MW elkedler – oven i i de 300 MW varmepumper – som HOFOR meldte ud for et par måneder siden.
”Vi vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling. Derfor laver vi nu en ambitiøs investering på 3-5 mia. kr. over de næste år for at lave varme til vores kunder via elbaserede løsninger – det vil reducere brugen af biomasse og fossile brændsler. Med elbaserede løsninger i fjernvarmesystemet kan varmen til københavnerne i meget højere grad komme fra sol- og vindenergi - og vi får en forsyning, som er flerstrenget og robust. Alt i alt kommer det til at understøtte vores mål om en grønnere, mere sikker og konkurrencedygtig fjernvarmeforsyning,” siger Gorm Elikofer, direktør for Energi i HOFOR.
Færre fossile brændsler
Udbygningen med først varmepumper og nu elkedler vil ifølge HOFORs analyser medføre at biomasseforbruget på kraftvarmeværker i hovedstadsområdet nedbringes med 30-35 pct. senest i 2033 målt i forhold til det nuværende fjernvarmeforbrug.
Ved at supplere varmepumper med elkedler, bliver det muligt i endnu højere grad at producere elbaseret varme ved lave elpriser, når solen skinner og vinden blæser. Investeringsbeslutningen inkluderer også små, lokale varmelagre. Når der således er meget el fra vindmøller og solcelleparker i elsystemet, kan man gemme og anvende varmen nogle timer eller op til et døgn senere, hvor der er behov for varme. På den måde vil HOFOR udnytte energien mere effektivt, og samtidig reduceres brugen af fossile brændsler ved perioder med spidsbelastning på særligt kolde dage.
Flere teknologier gør mere robust
At bruge varmepumper og elkedler er en strategisk satsning, der skal sikre en flerstrenget fjernvarme:
”Når vi baserer varmen på flere teknologier, bliver forsyningen mere robust overfor fx leveringsvanskeligheder og prisudsving på biomasse, el og naturgas. Det betyder, at det er lettere at sikre en mere stabil pris til kunderne og høj forsyningssikkerhed i urolige tider,” siger Gorm Elikofer.
Meget skal falde på plads
De elbaserede løsninger i fjernvarmesystemet er stadig nyere teknologi, så der er behov for at danne sig flere erfaringer, inden man kører op i stor skala. Derudover er de nye elbaserede løsninger afhængige af, at der er en velfungerende elinfrastruktur, der bakker op om teknologierne.
”Der er rigtig mange gevinster ved at gøre varmen mere elbaseret, men det betyder også, at vi får et langt større behov for grøn strøm. Det kræver, at der rent faktisk er sol- og vindenergi nær København, at elledningerne er der og ikke mindst, at vi kan få plads til vores anlæg. Så der er en del ting, der skal falde på plads, og vi har behov for politisk opbakning og et godt samarbejde med myndigheder og kommuner for, at vi lykkes,” siger Gorm Elikofer.
Fakta:
Store elkedler kan sammenlignes med elkedlen fra køkkenet. Kedlen opvarmer vandet via el, og vandet ledes derefter gennem en varmeveksler. Her afgiver det varme til fjernvarmevandet, som herved opvarmes til fremløbstemperatur og derefter sendes ud i fjernvarmenettet.
En elkedel består typisk af en bygning med selve elkedlen og en bygning med en tilhørende transformer. En elkedel på eksempelvis 80 MW med tilhørende transformer kræver umiddelbart et areal på i alt 450 m2.
Kontakter
Lene SolskovHOFOR Kommunikation
Tlf:27952116lensol@hofor.dkBilleder
Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.600 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skybrud kan være på vej mod hovedstadsområdet6.7.2025 19:37:56 CEST | Pressemeddelelse
DMI har varslet lokale skybrud søndag aften den 6. juli til mandag den 7. juli kl. 12.00 i hovedstadsområdet. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, opfordrer til ekstra opmærksomhed, da veje kan blive oversvømmet og kloakdæksler løsne sig. Undgå kontakt med spildevand og undgå at bade i havnebade og bynære strande.
HOFOR moderniserer vandanlæg for en milliard4.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tinghøj Beholderanlæg er nedslidt og skal moderniseres for over en milliard kroner. I går blev der underskrevet kontrakter af HOFOR og de tre entreprenørfirmaer, der skal stå for udførelsen. Efter planen begynder moderniseringen i slutningen af 2026 og forventes færdigt i 2031.
Skybrud kan være på vej mod hovedstadsområdet1.7.2025 21:11:31 CEST | Pressemeddelelse
DMI har varslet lokale skybrud med hagl og kraftige vindstød onsdag den 2. juli fra ca. kl. 18 til omkring kl. 23 i hovedstadsområdet og store dele af Sjælland. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, opfordrer til ekstra opmærksomhed, da veje kan blive oversvømmet og kloakdæksler løsne sig. Undgå kontakt med spildevand og undgå at bade i havnebade og bynære strande.
Ny tilladelse: Økonomi afgør fremtiden for Middelgrundens ikoniske vindmøller ud for København27.6.2025 08:03:32 CEST | Pressemeddelelse
Efter 25 år som et grønt vartegn ved indflyvningen til København har Middelgrundens Havvindmøllepark fået ok for at producere grøn strøm i endnu 25 år. Tilladelsens vilkår sammen med ændrede markedsforhold gør dog, at projektets økonomi skal genberegnes, inden møllernes fremtid er afklaret.
Hærværk ved naturplejeprojekt - Pas godt på hesten som græsser her18.6.2025 11:41:02 CEST | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har startet et naturplejeprojekt for at beskytte fredede planter. Men hærværk på et hegn modarbejder indsatsen på området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum