HOFOR: Ny milliard-satsning på elkedler skal udnytte grøn vind- og solstrøm i fjernvarmen
HOFOR sætter kraft bag sin plan om store varmepumper i hovedstadsområdet og vil nu supplere med store elkedler for at udnytte sol- og vindenergi. Det vil reducere behovet for at bruge olie, gas og biomasse markant. Samtidig bliver energien udnyttet bedre, og fjernvarmen vil være mere robust overfor prisudsving.
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, investerer nu flere milliarder i at reducere biomassen og de fossile brændsler som olie og naturgas med en ambitiøs strategisk satsning: Nu vil selskabet etablere op til 550 MW elkedler – oven i i de 300 MW varmepumper – som HOFOR meldte ud for et par måneder siden.
”Vi vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling. Derfor laver vi nu en ambitiøs investering på 3-5 mia. kr. over de næste år for at lave varme til vores kunder via elbaserede løsninger – det vil reducere brugen af biomasse og fossile brændsler. Med elbaserede løsninger i fjernvarmesystemet kan varmen til københavnerne i meget højere grad komme fra sol- og vindenergi - og vi får en forsyning, som er flerstrenget og robust. Alt i alt kommer det til at understøtte vores mål om en grønnere, mere sikker og konkurrencedygtig fjernvarmeforsyning,” siger Gorm Elikofer, direktør for Energi i HOFOR.
Færre fossile brændsler
Udbygningen med først varmepumper og nu elkedler vil ifølge HOFORs analyser medføre at biomasseforbruget på kraftvarmeværker i hovedstadsområdet nedbringes med 30-35 pct. senest i 2033 målt i forhold til det nuværende fjernvarmeforbrug.
Ved at supplere varmepumper med elkedler, bliver det muligt i endnu højere grad at producere elbaseret varme ved lave elpriser, når solen skinner og vinden blæser. Investeringsbeslutningen inkluderer også små, lokale varmelagre. Når der således er meget el fra vindmøller og solcelleparker i elsystemet, kan man gemme og anvende varmen nogle timer eller op til et døgn senere, hvor der er behov for varme. På den måde vil HOFOR udnytte energien mere effektivt, og samtidig reduceres brugen af fossile brændsler ved perioder med spidsbelastning på særligt kolde dage.
Flere teknologier gør mere robust
At bruge varmepumper og elkedler er en strategisk satsning, der skal sikre en flerstrenget fjernvarme:
”Når vi baserer varmen på flere teknologier, bliver forsyningen mere robust overfor fx leveringsvanskeligheder og prisudsving på biomasse, el og naturgas. Det betyder, at det er lettere at sikre en mere stabil pris til kunderne og høj forsyningssikkerhed i urolige tider,” siger Gorm Elikofer.
Meget skal falde på plads
De elbaserede løsninger i fjernvarmesystemet er stadig nyere teknologi, så der er behov for at danne sig flere erfaringer, inden man kører op i stor skala. Derudover er de nye elbaserede løsninger afhængige af, at der er en velfungerende elinfrastruktur, der bakker op om teknologierne.
”Der er rigtig mange gevinster ved at gøre varmen mere elbaseret, men det betyder også, at vi får et langt større behov for grøn strøm. Det kræver, at der rent faktisk er sol- og vindenergi nær København, at elledningerne er der og ikke mindst, at vi kan få plads til vores anlæg. Så der er en del ting, der skal falde på plads, og vi har behov for politisk opbakning og et godt samarbejde med myndigheder og kommuner for, at vi lykkes,” siger Gorm Elikofer.
Fakta:
Store elkedler kan sammenlignes med elkedlen fra køkkenet. Kedlen opvarmer vandet via el, og vandet ledes derefter gennem en varmeveksler. Her afgiver det varme til fjernvarmevandet, som herved opvarmes til fremløbstemperatur og derefter sendes ud i fjernvarmenettet.
En elkedel består typisk af en bygning med selve elkedlen og en bygning med en tilhørende transformer. En elkedel på eksempelvis 80 MW med tilhørende transformer kræver umiddelbart et areal på i alt 450 m2.
Kontakter
Lene SolskovHOFOR Kommunikation
Tlf:27952116lensol@hofor.dkBilleder
Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.600 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
HOFOR er nu halvvejs i mål med at sikre hovedstadsområdet blødere vand24.10.2024 11:32:12 CEST | Pressemeddelelse
I dag begynder nyt topmoderne HOFOR-vandværk at sende blødere vand ud til tusindvis af borgere. Dermed er over halvdelen af drikkevandet i hovedstadsområdet blødgjort, og det gavner både borgerne og sænker CO2-aftrykket.
Nu er over halvdelen af vandet i hovedstadsområdet fyldt med fordele for borgerne24.10.2024 10:09:53 CEST | Pressemeddelelse
Endnu flere borgere i hovedstadsområdet kan nu nyde godt af fordelene ved blødere vand. HOFOR har nemlig i dag åbnet for hanerne i nyt, topmoderne vandværk, og dermed er over halvdelen af drikkevandet i hovedstadsområdet blødgjort.
Blødere vand får særlig betydning for dig med blødgøringsanlæg i det nordlige Albertslund4.10.2024 10:00:16 CEST | Pressemeddelelse
Bor du nord for jernbanen i Albertslund, får du snart vand med mindre kalk. Det betyder, du kan bruge færre kemikalier, sparer penge, og at dine apparater holder længere. Har du blødgøringsanlæg, skal du huske at sikre, at anlægget er indstillet korrekt, så du ikke får for meget salt i vandet.
Spar energi og penge: Tænd langsomt for varmen24.9.2024 09:51:12 CEST | Pressemeddelelse
Efteråret er over os, og de kolde måneder nærmer sig hastigt. Det betyder, at vi snart skal tænde for varmen. Tænder du langsomt for varmen, kan du spare penge og energi. Det gælder både private boligejere og varmeansvarlige i store ejendomme.
Klimasikring i Brøndby: Klar til fremtidens massive regn20.9.2024 11:18:11 CEST | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er færdig med at lægge store rør i jorden, som skal være med til at lede regnvand væk fra det nye byområde Kirkebjerg. Brøndby Kommune fortsætter efterfølgende den grønne udvikling af området, og i torsdags sagde kommunen og forsyningsselskabet tak for tålmodigheden til beboerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum