DI - Dansk Industri

DI: Ny Øresundsaftale vil øge arbejde over sundet

Del

Efter mere end 20 års venten blev en ny Øresundsaftale i dag underskrevet af fire ministre på en af pylonerne på Øresundsbroen. Ros til regeringen, der endelig gør det lettere for virksomhederne at ansætte medarbejdere på tværs af Øresund, mener Dansk Industri (DI).

Det store potentiale i Nordens største arbejdsmarked på 4 millioner indbyggere ikke blevet indfriet. Nu vil en revision af Øresundsaftalen få arbejdskraften til at flyde mere frit over sundet, mener adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.
Det store potentiale i Nordens største arbejdsmarked på 4 millioner indbyggere ikke blevet indfriet. Nu vil en revision af Øresundsaftalen få arbejdskraften til at flyde mere frit over sundet, mener adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

Den eksisterende Øresundsaftale har i årtier givet en lang række administrative besværligheder ved at arbejde på den anden side af Øresund – både for virksomheder og for medarbejdere. Derfor er det store potentiale i Nordens største arbejdsmarked på 4 millioner indbyggere ikke blevet indfriet. Nu vil en revision af Øresundsaftalen få arbejdskraften til at flyde mere frit over sundet.

  • Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at ministrene på begge sider af Øresund kan underskrive en ny aftale. Det vil gøre det lettere for virksomhederne at ansætte medarbejdere på tværs af Øresund. Og det er i den grad på tide, at to nabolande med en bro imellem endelig finder ud af at integrere deres fælles arbejdsmarked – det er til glæde både virksomheder og medarbejdere, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

Den ny Øresundsaftale blev spektakulært underskrevet i en af Øresundsbroens to pyloner af de to danske ministre skatteminister Jeppe Bruus og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin og fra svensk side af finansminister Elisabeth Svantesson og minister for nordisk samarbejde Jessika Rossvall.

  • Stor ros og tak til regeringerne på begge sider for endelig at gøre noget konkret for integrationen mellem Danmark og Sverige. Alt for længe har det været alt for besværligt at agere på vores fælles arbejdsmarked med 4 mio. mennesker i Øresundsregionen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hensigten om revision af Øresundsaftalen afspejler i vid udstrækning de ønsker, som Greater Copenhagen Task Force - hvor begge regeringer indgår sammen med Dansk Industri, Svenskt Näringsliv, Sydsvenska Handelskammaren og Öresundsbro Konsortiet – havde til revision af den gamle aftale. Vigtigst er det, at skat fremover kun skal betales i arbejdsgiverlandet, så pendlere og virksomheder ikke skal slås med to skattesystemer. Desuden løser aftalen problemer med skat ved hjemmearbejde og ligestiller reglerne for offentlig og private ansatte.

Beregninger fra Greater Copenhagen viser, at et fuldt integreret arbejdsmarked over Øresund kan resultere i en årlig gevinst på op mod 3 mia. kr. for svensk og dansk økonomi tilsammen.

  • Danmark lider under mangel på arbejdskraft, og danske virksomheder har et stort behov for den ekspertise, der findes i Sverige. Det kan ikke siges tydeligt nok: svenske kollegaer er afgørende for Danmark og det danske arbejdsmarked, siger Lars Sandahl.
  • Danmark og Sverige har stærke fælles interesser i at realisere ambitionen om en sammenhængende og fuldt integreret Øresundsregion – både for regionens virksomheder og de mere end 4 millioner indbyggere. Derfor er det en rigtig god nyhed og en stor succes for det dansk-svenske samarbejde på det fælles arbejdsmarked, at vi nu får en ny og mere moderne Øresundsaftale, siger Lars Sandahl Sørensen.

Flere og flere svenskere tager over Øresund for at arbejde i hovedstadsområdet. Bare i det seneste år er antallet steget med omkring 1.000 personer. Det viser, at der allerede hos mange svenskere er en stor interesse for at arbejde i Danmark. Med aftalen kan vi forvente, at den generelle svenske interesse for at arbejde i Danmark bliver yderligere styrket.

  • Øresundsregionen er økonomisk, arbejdsmarkedsmæssigt og kulturelt set en strategisk vigtig region for både Sverige og Danmark. Så det skal være nemt at arbejde, bo, ansætte medarbejdere og etablere virksomhed på tværs af regionen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fakta om international arbejdskraft med fokus på svenskere, der arbejder i Danmark

  • Knap halvdelen af det seneste årtis opsving i beskæftigelsen udgøres af internationale medarbejdere. I 2023 kommer 90 procent af beskæftigelsesstigningen fra international arbejdskraft.
  • Den største stigning i antallet af internationale medarbejdere er i Hovedstadsområdet, hvor internationale medarbejdere udgør 16 pct. af de ansatte på virksomhederne (mod 9 % i 2012)
  • Der er kommet 2.300 flere svenskere i arbejde i Danmark de sidste to år - svarende til en samlet stigning på 16 %.
  • Aktuelt arbejder 20.000 svenskere i Danmark, og det er det højeste nogensinde, og vi kan se, at der særligt er kommet flere svenskere til industri, videnservice, hoteller og restauranter og handel.
  • Det er en stor stigning for en gruppe, som i de ti år forinden ikke steg overhovedet - og det er nærliggende at koble den seneste udvikling sammen med den svage svenske krone. Det er simpelthen mere attraktivt for en svensker at få en løn udbetalt i danske kroner. I 2023 kunne svenskeren med arbejde i Danmark få 156 svenske kroner for 100 danske kroner mod 137 i 2021. Det svarer til en stigning på 14 pct., hvilket er meget tæt på samme periodes stigning i antallet af svenskere med arbejde i Danmark på 16 pct.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye