3F: Kriminelle skal frakendes ret til at drive virksomhed

Del

Dokumentaren ”Den sorte Svane” har afsløret omfattende snyd og svindel i overklasse-Danmark. Det skal stoppes nu, mener 3F.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har her til formiddag inviteret Folketingets partier til et møde om dokumentaren ”Den sorte Svane”. Ministeren vil have en drøftelse af de mulige indgreb, politikerne kan sætte i værk for at stoppe den omfattende kriminalitet som hvidvask og skatteunddragelse, der afsløres i dokumentaren. Det skal samtidig diskuteres, hvordan det kan gå til, at rocker- og bandemedlemmer kan få forskellige pensionsydelser samtidig med, at de er særdeles aktive i den kriminelle underverden.

- Selvom vi har vidst det længe, så er det rigtig godt, at justitsministeren på denne måde nu sætter konkret handling bag den store forargelse, de fleste af os har følt efter at have set dokumentaren. Vi skal have stoppet de kriminelle i underverdenen og ikke mindst de nålestribede kriminelle, der ofte går under radaren, siger 3F’s forbundssekretær Søren Heisel.

3F har en række konkrete forslag, som politikerne på dagens møde bør drøfte. Det gælder blandt andet:

Frakendelse af retten til at drive virksomhed. Det skal være muligt for myndighederne at frakende en person ret til at drive virksomhed og sidde i selskabsbestyrelser ved hvidvask og anden økonomisk kriminalitet samt ved gentagen eller grov anvendelse af illegal arbejdskraft, menneskehandel eller arbejdslivskriminalitet.

Indførelse af et statslig Id-kort. Udbredelse af et statslig og europæisk Id-kort inden for brancher med risiko for at der sker social dumping og/eller arbejdslivskriminalitet. Danmark skal gå forrest og nu indføre et dansk ID-kort, og så skal der samtidig arbejdes for et europæisk ID-kort (hvilket kan tage årevis at få vedtaget og implementeret)

Strengere straffe for social dumping og økonomisk kriminalitet. Der skal indføres markant højere bøder og straframme for hvidvask og anden økonomisk kriminalitet samt grove brud på udlændingeloven. Samtidig skal der indføres karantæne for import af arbejdskraft via udlændingeloven ved grov udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, herunder returkommission, identitetstyveri og aflønning med sorte penge.

Genindførelse af krav om dansk bankkonto for udlændinge på erhvervsordninger. Regeringen har besluttet af droppe kravet om dansk bankkonto for udlændinge på udvalgte ordninger. Det åbner for hvidvask, mener en række eksperter og førende myndigheder, og kravet bør derfor genindføres.

Lovkrav om arbejdsklausuler i alle offentlige kontrakter. Det er vigtigt, at alle offentlige myndigheder, samt selskaber, hvor det offentlige har bestemmende indflydelse, ved lov forpligtes til altid benytte arbejdsklausuler i udbud – uanset kontraktsum - ligesom staten er forpligtet hertil.

Styrkelse af kontrolenheden, der skal kontrollere statslige arbejdsklausuler. Statens kontrolenhed blev etableret i 2021 med blot 9 medarbejdere, og har pt. en årlig bevilling på 6,3 mio. kr. Det er for lidt – der skal meget mere til.

- Vi ved, at der hvert år hvidvaskes for ca. 68 mia. kroner, det er jo et gastronomisk beløb. Som sædvanlig stiller vi os hellere end gerne til rådighed for regeringen og folketinget til en konstruktiv dialog. når konkrete løsninger skal drøftes. Det er en presserende opgave, som vi alle har en interesse i, at vi kommer den omfattende kriminalitet til livs hurtigst muligt og én gang for alle. siger Søren Heisel.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye