HK Danmark

Vigtig aftale om fremtidens faglærte, men behov for investeringer i udstyr til merkantile uddannelser

Del

Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen roser samlet set regeringen og aftalepartierne for grønne investeringer i erhvervsuddannelserne, men undrer sig over, de manglende investeringer i digitalt udstyr til de merkantile fag.

I en netop offentliggjort aftale om grønne erhvervsuddannelser er der ikke afsat penge til digitalt udstyr på det merkantile område på trods af, at merkantilt ansatte fylder i sektorer med store udledninger – og i fremtidens grønne omstilling. 

- Medarbejdere med merkantile uddannelser har en helt afgørende rolle i den grønne omstilling. Vi sidder på så centrale poster som salg, indkøb og økonomi, spedition og shipping, klimaberegninger og ESG-dokumentation. Og jeg er glad for at se midler til udvikling og opkvalificering på det merkantile område, men vi har altså ikke råd til at gå ned på udstyr, siger Anja C. Jensen og tilføjer: 

- Nogle faggruppers værktøj i den grønne omstilling er en murerske eller et tangmeter, for andre er det en mus og et tastatur eller opdateret software. For dem alle er det essentielt, at udstyret er i orden, hvis vi skal sikre den bedst mulige uddannelse af fremtidens arbejdskraft. 

Tænketanken DEA har netop i sin årsdagsanalyse for 2024 undersøgt, hvorvidt de merkantile uddannelser har et overset potentiale for at bidrage til den grønne omstilling, bl.a. fordi de udgør en relativt stor faggruppe i vigtige sektorer. Svaret var et rungende ja. 

Analysen peger blandt andet på, at de merkantilt ansatte i brancher med store udledninger er den tredjestørste faggruppe, mens det er den næststørste faggruppe blandt lederne, hvor de udgør ca. 22 % af medarbejderne. Det er overordentlig vigtigt at disse kollegaer har viden og kompetencer til at binde indsatserne sammen på arbejdspladserne, ellers risikerer vi at skabe en ny flaskehalsproblematik, til skade for den grønne omstilling. 

Nøgletal:  

  • Ifølge DEA’s rapport er de merkantilt ansatte i brancher med store udledninger den tredjestørste faggruppe, mens det er den næststørste faggruppe blandt lederne, hvor de udgør ca. 22 % af medarbejderne.   

  • Udviklingen er i tråd med aktiviteten på efteruddannelseskurser indenfor bæredygtighed på HK’s område, hvor fag som ”Introduktion til bæredygtig omstilling” og ”Cirkulær forretningsforståelse” er mellem 4- og 8-doblet fra 2022 til 2023.  

  • De seneste 5 år har der ifølge DEA’s rapport været ca. 1.000 artikler som kæder de tekniske uddannelser sammen med den grønne omstilling, men samtidigt kun 150 artikler, der kæder de merkantile uddannelser sammen med den grønne omstilling. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

Finansloven sender tiltrængte penge til uddannelsestilbud, men svigter arbejdsmiljøet22.11.2024 11:28:14 CET | Pressemeddelelse

HK roser, at partierne bag finansloven sender en tiltrængt pose penge til uddannelsesinstitutionerne, hvor særligt de små skoler i udkanten kæmper. Forbundsformand Anja C. Jensen ser også positive takter i aftalens prioriteter for velfærden, hvor blandt andet skolemad kan lette hverdagen for mange børnefamilier. Men det vækker bekymring, at arbejdsmiljøet fortsat ikke bliver prioriteret i en tid, hvor mange kæmper med stress og fysisk nedslidning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye