Børns Vilkår bag fotoudstilling om vold: Om man er 21 eller 70 år, kan vold fra barndommen stadig gøre ondt

Del

Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Det illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling, der begynder i København og ender i Aalborg.

Børns Vilkår

Med fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ vil Børns Vilkår i samarbejde med dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup skabe opmærksomhed om, hvad det kan have af konsekvenser, når børn og unge vokser op i hjem med vold. Det sker gennem 22 portrætfortællinger i billeder, tekst og lyd om voksne, der alle har haft en barndom præget af vold.

Fotoudstillingen ’Ser I mig nu’ åbner 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København med åbningstaler fra direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl og Justitsminister, Peter Hummelgaard (S). Udstillingen er blevet til med støtte fra Offerfonden og rejser det næste halvandet år rundt til 10 af landets største byer.

”22 modige voksne står frem og viser, at vold er vold, og at det kan have massive konsekvenser langt ind i voksenlivet. Om man er 21 år eller lige er fyldt 70 har ingen betydning, og det understreger, hvor vigtigt det er, at vi som samfund opdager og reagerer, når vi mistænker vold mod børn. For selvom vold er både skadeligt og strafbart, er mange børn stadig udsat for vold af deres nærmeste voksne”, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Tal fra Børns Vilkår viser, at hver femte elev i 8. klasse har oplevet at være udsat for fysisk vold i hjemmet, mens næsten hver fjerde har oplevet psykisk vold. Med fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ vil Børns Vilkår minde landets politikere om, at de har et ansvar for at stoppe vold mod børn.

”Det er langt fra nemt for børn at fortælle om den vold, de er udsat for. Fra BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT ved vi, at mange bliver truet til tavshed, tier af loyalitet over for forældrene, eller oplever at blive negligeret, når de endelig får mod til at fortælle, hvad de bliver udsat for. Området kræver derfor politisk prioritering, det kræver sin egen handleplan - børnene skal opspores og hjælpes i tide, så mistrivslen og konsekvenserne ikke frit vokser og vokser”, siger Rasmus Kjeldahl.

’Ser I mig nu?’ skal desuden bidrage til et øget fokus på, at børn og unge kender egne rettigheder og bl.a. ved, at de har ret til en tryg barndom uden vold. Det ansvar ligger ene og alene hos de voksne, lyder det fra parterne bag fotoudstillingen.

”Både Louise og jeg er drevet af at sætte fokus og perspektiv på komplekse sociale problemstillinger. Vold mod børn er så abstrakt en størrelse, og det er så svært at forstå, at det ville vi gerne skabe en samtale om. Alle de 22 fortællinger er svære og ubehagelige at forholde sig til, men fra vores egne samtaler med de medvirkende, synes vi, at det er vigtigt, at så mange som muligt ser og hører dem”, siger Andreas Haubjerg, dokumentarfotograf på ’Ser I mig nu?’.

Fakta:

  • Fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ åbner 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København. Den kan opleves gratis frem til og med 21. juni. Herefter rejser udstillingen videre i landet det næste halvandet år. Den slutter af i Aalborg.

  • ’Ser I mig nu?’ er skabt i samarbejde mellem Børns Vilkår og dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup med støtte fra Offerfonden.

  • Børns Vilkårs rapport ’Vold mod børn i Danmark’ fra 2022 viser, at hver femte elev i 8. klasse har oplevet at være udsat for fysisk vold i hjemmet, mens hver fjerde har oplevet at være udsat for psykisk vold.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye