SOS International

Sommerferie i Albanien? Dette skal du vide, før du rejser

Del

Albanien er ved at udvikle sig til en feriefavorit og tiltrækker turister med sin lange kystlinje, sit behagelige klima og budgetvenlige priser. SOS International deler sine bedste råd til, hvad du skal være opmærksom på før turen går til Albanien.

Kvinde med hat ser ud over vand ved en kystlinje i Albanien. Foto: Ani Kolleshi / Unsplash
SOS International forventer at se flere sager fra Albanien de kommende år. Foto: Ani Kolleshi / Unsplash

Albanien er blevet kaldt Europas Maldiverne, en uberørt perle og hovedstaden Tirana har fået tilnavnet Balkans nye in-sted. Flere og flere danskere har fået øje på landet, der ligger mellem Grækenland og Montenegro. Sidste år registrerede rejsesiden Momondo en firdobling i søgninger på flybilletter til Tirana i forhold til året før.

Hos SOS International rører Albanien også på sig i statistikkerne. Der er langt op til danskernes yndlings-rejsemål Tyrkiet, Spanien og Grækenland, men sager fra Albanien er ved at blive mere almindelige på alarmcentralen, hvor nordiske rejsende kan få hjælp, når de kommer til skade eller bliver syge på rejsen:

- Vi har observeret en stigning i sager fra Albanien, der kan tyde på, at vi kommer til at se endnu mere til Albanien i vores sagsbehandling fremover, siger divisionsdirektør for Travelcare hos SOS International, Karin Tranberg.

Fra juli 2022 til juli 2023 er antallet af sager fra Albanien steget med 47 procent.

Rejseforsikring er et must
Det albanske sundhedsvæsens kvalitet er ret langt fra, hvad man er vant til som nordisk velfærdsborger. Derfor kan ellers ukomplicerede sygdomsforløb eller skader udvikle sig, når skadeslandet er Albanien.

- Vores oplevelse er, at den forholdsvis ringe kvalitet i sundhedsvæsenet betyder, at behandlingsforløb og selve assistancehåndteringen kan blive mere kompleks. Det kan f.eks. betyde, at patienten skal transporteres hjem til behandling i stedet for at blive behandlet på stedet, siger Karin Tranberg.

Derfor er en rejseforsikring en absolut nødvendighed, hvis du holder ferie i Albanien.

Det kan nemlig være dyrt at få behandling, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Albanien ligger udenfor EU, og det blå EU-sygesikringskort giver dermed ikke adgang til behandling i det offentlige sundhedssystem. 

Tag turistmave alvorligt
SOS International har især registreret mange tilfælde af ”turistmave” i Albanien. På trods af det lidt uskyldige navn kan maveinfektioner udvikle sig alvorligt, hvis man ikke behandles korrekt.

- Det kan ødelægge en stor del af ferien, hvis man ikke får taget en maveinfektion i opløbet. Man kan hurtigt blive dehydreret, hvilket blandt andet kan resultere i svimmelhed og hovedpine. Man skal her være særligt opmærksom, hvis det er ældre eller børn, som er ramt. Vi anbefaler, at man ringer til alarmcentralen og kommer i behandling med det samme i stedet for at se tiden an, siger Karin Tranberg.

Heldigvis kan man selv gøre meget for at forebygge turistmave ved at have fokus på bl.a. god hygiejne.

SOS Internationals gode råd til ferien i Albanien:

  • Forebyg turistmave med god håndhygiejne. Benyt gerne håndsprit.
  • Drik ikke vand fra vandhanen.
  • Vær opmærksom på, hvad du spiser. Stegt og kogt mad mindsker risikoen for maveinfektioner.
  • Sørg for en rejseforsikring, der dækker lægehjælp og hjemtransport.
  • Kontakt SOS Internationals alarmcentral, hvis du bliver syg eller kommer til skade – så får du den rigtige vejledning med det samme.
  • Vær opmærksom på, at den albanske trafik kræver tilvænning.
  • Download Udenrigsministeriets app ”Rejseklar” og tilmeld dig ”Danskerlisten”. Det giver Udenrigsministeriet mulighed for at sende dig vigtige informationer, hvis der opstår en krise i det land, hvor du opholder dig.

Her fik danske rejsende brug for hjælp: Top-3 skadelande i sommeren 2023

  1. Tyrkiet
  2. Spanien
  3. Grækenland

Kilde: SOS International, alarmcentralen for rejseassistance i perioden juni-august 2023. I alt hjalp SOS International danske rejsende næsten 7.700 gange i perioden.

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

En person med hat kigger ud over en kystby i Albanien.
SOS International forventer at se flere sager fra Albanien de kommende år. Foto: Ani Kolleshi / Unsplash
Download
Karin Tranberg, Executive Vice President, Travelcare hos SOS International. Foto: SOS International
Karin Tranberg, Executive Vice President, Travelcare hos SOS International. Foto: SOS International
Download

Links

SOS International: En global virksomhed med nordiske rødder

SOS International blev grundlagt i 1961 af Den Kongelige Danske Automobilklub samt Zoneredningskorpset og har en global tilstedeværelse med stærke nordiske rødder.

Fra alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yder SOS International assistance 24/7/365 inden for de tre driftsgrene: Mobility, Travelcare og Healthcare.

SOS International består af 1.200 kolleger, der til sammen taler 30 forskellige sprog. Derudover har SOS International et omfattende verdensomspændende netværk af mere end 16.500 kvalificerede leverandører, udbydere og partnere, der gør det muligt at hjælpe mennesker over hele kloden inden for områderne rejseassistance, vejhjælp og sundhedsydelser.

SOS International er ejet af nogle af Nordens største forsikringsselskaber, og kunderne er blandt andre forsikringsselskaber og bilproducenter.

SOS Internationals logo på tre flag

Følg pressemeddelelser fra SOS International

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SOS International

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye