Samarbejde på tværs af forvaltninger skaber flere fritidsjob
Langt flere unge skal have et fritidsjob. Det er målet med et nyt udspil, som regeringen præsenterede i mandags. Politikerne kan med fordel hente inspiration i Viborg Kommune, hvor et tværkommunalt fritidsjob-projekt har succes.
Med mandagens udspil ”Flere unge skal have et fritidsjob” vil regeringen fremover lempe en række krav, så det bliver nemmere for unge at tage et fritidsjob i private og offentlige virksomheder og i foreningslivet.
Seniorkonsulent i Cabi, Trine Rask Thomsen, har kun rosende ord til overs for regeringens udspil. Hun har gennem en årrække arbejdet med at få flere unge i fritidsjob, og hun forventer, at udspillet vil gøre det mere attraktivt for både de unge og virksomhederne at indgå aftaler om fritidsjob.
Det er særligt de udsatte unge, der er på seniorkonsulentens dagsorden.
”Unge ikke har lige adgang til de fritidsjob, som regeringen taler om. Den gruppe unge, hvor et fritidsjob kan betyde allermest både personligt og uddannelsesmæssigt, har brug for en let hånd i ryggen,” forklarer Trine Rask Thomsen.
Hun henviser til, at unge, der ikke har forældre på arbejdsmarkedet, eller som har mentale udfordringer, ofte ikke har ressourcerne til at finde, søge og fastholde et fritidsjob.
230 unge i fritidsjob
I projektet Sammen om Fritidsjob i Viborg Kommune har Cabi gjort vigtige erfaringer med, hvordan en let hånd i ryggen fra en samlet kommunal indsats kan give unge fornyet selvtillid, nye venner og mod på skole og uddannelse.
230 unge mellem 13 og 17 år har det seneste halvandet år fået erfaring med fritidsjob i Viborg Kommune via projektet.
Trine Rask Thomsen er projektleder på Sammen om Fritidsjob. Hun er ikke i tvivl om, hvorfor projektet har været en succes:
”Vores erfaringer fra Sammen om Fritidsjob viser, at når der er politisk opbakning og et godt samarbejde på tværs af kommunens beskæftigelsesforvaltning og børne- og ungeområdet, så får flere unge adgang til et fritidsjob.”
En koordineret indsats på folkeskolerne, på ungdomsskolen og -uddannelserne er et bærende element i projektet.
Sammen om Fritidsjob indebærer også et tæt samarbejde mellem boligsociale medarbejdere, lærere og klubpædagoger, der nu bruger fritidsjob som løftestang i deres trivselsarbejde med de unge. På hver folkeskole med udskolingsklasser er der en fritidsjobambassadør. Det er en lærer, der er med til at få øje på elever, der vil profitere af et fritidsjob, men som har brug for en let hånd til at finde og søge det.
Trine Rask Thomsen fremhæver desuden betydningen af samarbejdet med arbejdspladserne:
”Virksomhedssamarbejdet er super vigtigt, når flere unge skal i fritidsjob. I Sammen om Fritidsjob hjælper jobcenteret virksomheder med at rekruttere til fritidsjob og kan fortælle, hvilke opgaver de 13-17-årige må løse. Med regeringens nye udspil bliver der forhåbentlig endnu flere muligheder,” siger hun.
Sammen om Fritidsjob, der er økonomisk støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med 5,1 mio. kr., løber frem til udgangen af 2024.
Kontakter
Dorthe LundhPresseansvarlig
Tlf:4016 3101dol@cabiweb.dkwww.cabiweb.dkOm Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
GladTeknik vinder national CSR-pris for at gøre en forskel for unge med diagnoser14.11.2024 15:55:41 CET | Pressemeddelelse
GladTeknik A/S fra Hvidovre vinder af CSR People Prize 2024. Virksomheden har formået at skabe de bedste rammer til, at neurodivergente medarbejdere kan bruge deres superkræfter fuldt ud. Hele 80 % af GladTekniks ansatte har en eller flere diagnoser – inklusiv stifteren selv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum