Nye anbefalinger stiller skarpt på Danmarks globale konkurrenceevne
I dag præsenterer Virksomhedsforum for globale risici sine anbefalinger til regeringen, der sætter fokus på Danmarks globale konkurrenceevne og på danske virksomhedernes udfordringer i en tid med geopolitiske spændinger.
Globaliseringen har haft stor betydning for danskere, danske virksomheder og ikke mindst velstanden i Danmark. Men geopolitiske spændinger, handelshindringer og et teknologisk kapløb har gjort verden mere usikker og sværere at navigere i som virksomhed.
Sidste år nedsatte regeringen Virksomhedsforum for globale risici, hvor en række topchefer fik til opgave at rådgive regeringen om rammevilkår og afhængigheder, og levere anbefalinger til at nedbringe danske virksomheders sårbarhed over for globale risici. I dag præsenterer forummet sine anbefalinger til regeringen.
Erhvervsminister Morten Bødskov:
”Verden er ikke, som den var for få år tilbage. Der er krig i Europa, og uro verden over ændrer vilkårene og hverdagen for danske virksomheder. Den globale konkurrence er intensiveret, teknologiudviklingen er accelereret, og vi står over for en massiv grøn omstilling. Det ændrer rammerne for at drive virksomhed. For den nye geopolitiske virkelighed betyder nye risici, men også nye muligheder. Derfor skal vi have EU op i gear og sikre vores konkurrenceevne, så danske virksomheder ikke går glip af vækstmuligheder. Med anbefalingerne fra forummet har vi et solidt fundament til det videre arbejde med den kommende globaliseringsstrategi for dansk erhvervsliv.”
Formand for Virksomhedsforum for globale risici, Niels Smedegaard:
”Vi står ved en historisk milepæl i globaliseringen og den helt store risiko for danske virksomheder er tab af konkurrencekraft. Tiltagende geopolitiske spændinger gør verden mere usikker og udfordrer gældende globale strukturer og spilleregler. Samtidig ændrer klimaforandringer og kravene til grøn omstilling, samt en accelereret teknologisk udvikling, vilkårene for at drive virksomhed fundamentalt. I Danmark såvel som i EU skal vi forstå, at vores position og relevans i verden i dag er svækket. Virksomhedsforummet leverer derfor et krystalklart budskab til de danske politikere og EU: Der skal handles resolut og øjeblikkeligt, hvis danske og europæiske virksomheder ikke skal stå tilbage som tabere i den globale konkurrence.”
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt:
"Vi står i en situation med krig i Europa, konflikter mange steder i verden og både klimaforandringer og en accelereret teknologisk udvikling. Her kan vi ikke tage vores stærke økonomi og succesfulde erhvervsliv for givet. Derfor skal vi konstant arbejde for at forbedre vores virksomheders rammevilkår, så vi kan fastholde og udbygge vores styrkepositioner. Her har virksomhedsforummet leveret et grundigt og nyttigt arbejde. Jeg hæfter mig blandt andet ved anbefalinger om smidigere regler for rekruttering af arbejdskraft, bedre muligheder for at anvende medarbejderaktier og ændrede skatteregler. Dem tager jeg med videre i regeringens arbejde."
Digitaliserings– og ligestillingsminister Marie Bjerre:
”Virksomhedsforummet peger på afgørende udfordringer, som vi står overfor, men også muligheder for at vi som samfund kan ruste os til fremtiden. En af mine vigtigste prioriteter i digitaliseringspolitikken er netop, at vi griber mulighederne ved digitalisering, og derfor skal vi også nedbringer vores sårbarheder og ruster Danmark til fremtiden. Den store udfordring er, hvordan vi fortsætter med at være i front – ikke bare i Europa, men også i den globale konkurrence. Det kræver, at vi handler i tide og investerer i fremtiden, og her er anbefalingerne brugbare redskaber.”
Kontakter
Pressekontakt
Tlf:+45 91 33 70 07Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Erhvervsministeren: Nu skal von der Leyen levere28.11.2024 10:34:25 CET | Pressemeddelelse
Den nye EU-kommission er på plads. Erhvervsministeren mener, at tiden derfor er inde til at få helt håndfaste planer for kommissionsformandens løfter om 25 pct. reduktion af byrderne for erhvervslivet på plads. Senest inden sommerferien bør planen være klar. Det budskab giver han i dag videre til EU’s konkurrenceevnerådsmøde.
Erhvervsministeren i Ukraine: Jorden gødes for samarbejder om genopbygning på op til 2,5 mia. kr.27.11.2024 12:01:07 CET | Pressemeddelelse
Med aftale om finansloven for 2025 øger Danmark sin støtte til genopbygningen af Ukraine, ved at tilføje nye midler til erhvervsindsatsen under Ukrainefonden. Denne nyhed har erhvervsminister Morten Bødskov overbragt til Ukraines vicepremier- og økonomiminister, Yulia Svyrydenko på sit besøg til Ukraine.
Danske fonde og dansk virksomhed støtter krigens børn i Ukraine27.11.2024 10:15:39 CET | Pressemeddelelse
Nu får krigens ofre støtte af dansk virksomhed og en række danske fonde gennem almennyttige donationer, som kommer til at gøre en forskel for menneskene i det hårdt prøvede land.
Danske virksomheder i front på genopbygningen af Ukraine27.11.2024 08:00:39 CET | Pressemeddelelse
Som et af de eneste lande opretter Danmark nu en fast-track ordning i forhold til de ukrainske myndigheder. Ordningen betyder, at danske virksomheder hurtigere og nemmere kan investere og etablere sig i Ukraine.
Aftaler skal bidrage til at løfte dansk life science-eksport til 350 mia. kr.21.11.2024 11:30:22 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har forhandlet to nye aftaler på plads, der skal bidrage til en fordobling af den danske life science-industris eksport til 350 mia. kr. samt sørge for, at der fortsat er job i hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum