Nye anbefalinger stiller skarpt på Danmarks globale konkurrenceevne

Del

I dag præsenterer Virksomhedsforum for globale risici sine anbefalinger til regeringen, der sætter fokus på Danmarks globale konkurrenceevne og på danske virksomhedernes udfordringer i en tid med geopolitiske spændinger.

Globaliseringen har haft stor betydning for danskere, danske virksomheder og ikke mindst velstanden i Danmark. Men geopolitiske spændinger, handelshindringer og et teknologisk kapløb har gjort verden mere usikker og sværere at navigere i som virksomhed.

Sidste år nedsatte regeringen Virksomhedsforum for globale risici, hvor en række topchefer fik til opgave at rådgive regeringen om rammevilkår og afhængigheder, og levere anbefalinger til at nedbringe danske virksomheders sårbarhed over for globale risici. I dag præsenterer forummet sine anbefalinger til regeringen.

Erhvervsminister Morten Bødskov:
”Verden er ikke, som den var for få år tilbage. Der er krig i Europa, og uro verden over ændrer vilkårene og hverdagen for danske virksomheder. Den globale konkurrence er intensiveret, teknologiudviklingen er accelereret, og vi står over for en massiv grøn omstilling. Det ændrer rammerne for at drive virksomhed. For den nye geopolitiske virkelighed betyder nye risici, men også nye muligheder. Derfor skal vi have EU op i gear og sikre vores konkurrenceevne, så danske virksomheder ikke går glip af vækstmuligheder. Med anbefalingerne fra forummet har vi et solidt fundament til det videre arbejde med den kommende globaliseringsstrategi for dansk erhvervsliv.”

Formand for Virksomhedsforum for globale risici, Niels Smedegaard:
”Vi står ved en historisk milepæl i globaliseringen og den helt store risiko for danske virksomheder er tab af konkurrencekraft. Tiltagende geopolitiske spændinger gør verden mere usikker og udfordrer gældende globale strukturer og spilleregler. Samtidig ændrer klimaforandringer og kravene til grøn omstilling, samt en accelereret teknologisk udvikling, vilkårene for at drive virksomhed fundamentalt. I Danmark såvel som i EU skal vi forstå, at vores position og relevans i verden i dag er svækket. Virksomhedsforummet leverer derfor et krystalklart budskab til de danske politikere og EU: Der skal handles resolut og øjeblikkeligt, hvis danske og europæiske virksomheder ikke skal stå tilbage som tabere i den globale konkurrence.”

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt:
"Vi står i en situation med krig i Europa, konflikter mange steder i verden og både klimaforandringer og en accelereret teknologisk udvikling. Her kan vi ikke tage vores stærke økonomi og succesfulde erhvervsliv for givet. Derfor skal vi konstant arbejde for at forbedre vores virksomheders rammevilkår, så vi kan fastholde og udbygge vores styrkepositioner. Her har virksomhedsforummet leveret et grundigt og nyttigt arbejde. Jeg hæfter mig blandt andet ved anbefalinger om smidigere regler for rekruttering af arbejdskraft, bedre muligheder for at anvende medarbejderaktier og ændrede skatteregler. Dem tager jeg med videre i regeringens arbejde."

Digitaliserings– og ligestillingsminister Marie Bjerre: 
”Virksomhedsforummet peger på afgørende udfordringer, som vi står overfor, men også muligheder for at vi som samfund kan ruste os til fremtiden. En af mine vigtigste prioriteter i digitaliseringspolitikken er netop, at vi griber mulighederne ved digitalisering, og derfor skal vi også nedbringer vores sårbarheder og ruster Danmark til fremtiden. Den store udfordring er, hvordan vi fortsætter med at være i front – ikke bare i Europa, men også i den globale konkurrence. Det kræver, at vi handler i tide og investerer i fremtiden, og her er anbefalingerne brugbare redskaber.”

Kontakter

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Det Blå Danmark sætter sejl mod grønt gearskifte29.6.2024 10:00:16 CEST | Pressemeddelelse

Geopolitiske spændinger og øget protektionisme har skabt nye udfordringer for Det Blå Danmark. Samtidigt investerer lande som Kina og USA massivt i den grønne omstilling og truer europæiske virksomheders konkurrenceevne. Derfor nedsætter regeringen nu et nyt vækstteam, der skal sikre, at Danmark fortsætter med at være først på de nye grønne bølger og også i fremtiden er en globalt førende søfartsnation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye