Europæiske borgmestre opfordrer til mere direkte finansiering fra EU til byernes klimaindsatser

Del

Forud for Europa-Parlamentsvalget opfordrer en stor koalition af europæiske storbyborgmestre alle kandidater til at prioritere europæiske investeringer til klimakamp i byerne. 

Globalt leverer mange byer og kommuner hurtigere klimareduktioner end deres respektive stater. København er ingen undtagelse, hvor kommunen forventer at reducere udledningerne inden for byens grænser med ca. 80 pct i 2025, og dermed for længst har overhalet Danmarks klimamål om en 70 procent reduktion inden 2030.

Samtidig står verdens byer for cirka 70 procent af den globale CO2-udledning. Hvis vi skal nå Paris-aftalens mål om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader, skal byernes klimaindsatser intensiveres og opskaleres over hele Europa. Det kræver målrettede investeringer.

Derfor opfordrer 21 europæiske hovedstads- og storbyborgmestre nu i et åbent brev alle kandidater til Europa-Parlamentsvalget - på tværs af partier og lande - til strategisk at målrette EU’s klimamidler mere direkte til konkrete, grønne og klimafremmende projekter i Europas større byer:

”Vi står med en afgørende og uudnyttet mulighed for at sætte turbo på den grønne omstilling med afsæt i byernes kamp for at modvirke klimaforandringerne. Byerne er i frontlinjen i klimakampen, og med langt flere målrettede investeringer, kan vi accelerere den grønne omstilling på tværs af hele Europa. Det er i alles interesse, at Europas politikere retter et strategisk blik direkte mod byerne,” siger Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

I brevet, som er blevet til på initiativ af Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og Paris’ borgmester Anne Hidalgo, fremhæver borgmestrene, at øgede midler vil muliggøre forbedret klimatilpasning, fremskynde udfasningen af fossile brændstoffer, fremme bæredygtig mobilitet og øge elektrificeringen i EU-landenes byer. Indsatser, der også højner livskvaliteten i byerne.

Borgmestrene skriver videre, at byer i modsætning til nationalstater er i stand til hurtigt og effektivt at implementere løsninger i tæt samarbejde med borgerne. At byerne i forvejen er eksperter i vigtig infrastruktur, og at byerne spiller en helt afgørende rolle i at øge klimabevidstheden hos borgerne.

”Paris har i årevis taget ambitiøse og målrettede tiltag som en del af byens klimahandlingsplan. Tiden er ved at rinde ud. Vi skal leve op til vores medborgeres ambitioner. I takt med at den globale opvarmning accelererer, skal vores indsatser på alle områder være lige beslutsomme og vi skal bevare fremdriften. Hurtigere, mere retfærdigt og mere lokalt – alt skal gøres for at tilpasse vores byer til konsekvenserne af klimaforandringerne og beskytte vores befolkning. Det er vores generations udfordring, og vi kan kun opnå succes, hvis vi arbejder sammen for at skabe den fremtid, vi gerne vil se, forudsat at byerne har den nødvendige økonomiske støtte fra nationale regeringer og europæiske institutioner,” siger Paris’ borgmester Anne Hidalgo.

EU's egne klimamål indebærer blandt andet, at EU skal nå en reduktion af nettodrivhusgasudledninger med mindst 55 procent inden 2030 og i 2050 være klimaneutral. Underskriverne af brevet mener, at Europas større byer er uundværlige for at nå de mål. Men byernes rolle er ikke nævnt nogen steder i den plan, selvom potentialerne er store netop her.

Det er paradoksalt idet byerne ofte møder klimaforandringer i form af stigende vandstande, enorme regnmængder og hedebølger størst og først. Af samme grund er de klar til at handle med det samme og i tæt forbindelse til borgerne, men tilstrækkelig finansiering er ofte en barriere. 

Borgmestrene ønsker at tage medansvar for at løse klimakrisen og drive Europas grønne omstilling. Det kommende Europa Parlamentsvalg er en afgørende mulighed for at udvikle en grønnere og mere klimavenlig fremtid sammen med byerne, lyder det i brevet.

Pressekontakt

  • Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via presserådgiver Julie Bender Thomsen 23376077 eller T53E@kk.dk

Nøgleord

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye