Cepos

Ny CEPOS-analyse: Mette Frederiksens lovmølle er med længder den hurtigste siden seneste grundlov

Del

Siden grundlovsændringen i 1953 er Mette Frederiksen den statsminister, der med længder har fået gennemført lovgivning hurtigst i Folketinget, viser ny analyse fra CEPOS

Jonas Herby
Jonas Herby Fri afbenyttelse med kreditering: Jakob Melgaard

Statsminister Mette Frederiksen sagde d. 2. juni 2021 fra Folketingets talerstol, at ’lovmøllen kører for meget og for hurtigt. Der er ikke ordentlig tid til refleksion og til overvejelse’.

Alligevel sætter Folketinget med Mette Frederiksen som statsminister nu en rekord med den suverænt hurtigste lovgivning siden indførelsen af Grundloven fra 1953.

Mens Folketinget under Thorning og Løkke brugte henholdsvis 64,4 dage og 63,6 dage, er antallet af dage faldet til 54,6 under Mette Frederiksen, viser en ny CEPOS-analyse.

“Et af det velfungerende liberale demokratis grundpræmisser er, at mindretallet har mulighed for at blive hørt, og man sikrer, at alle kan komme til orde. Den præmis bringer man i fare, når lovgivning bliver hastet igennem,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Hastigheden udfordrer oppositionens mulighed for at sætte sig ordentligt ind i lovforslag. Men det er dog ikke kun oppositionen, for hvem den hastige lovgivning er et problem, mener Jonas Herby. Også for samfundet og de danske borgere er det uhensigtsmæssigt.

“Jo hurtigere beslutninger går, jo større er risikoen for, at de love, man laver, ikke virker efter hensigten. Man kan være enig eller uenig i behovet for at indføre nye regler, men uanset hvad vil man jo gerne have, at lovforslaget virker efter hensigten, når det kommer ud i den virkelige verden,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS og fortsætter:

”Chancen for at opdage fejl eller uhensigtsmæssige følgevirkninger er større, hvis man har god tid til at læse og forstå. I sidste ende er det Folketingets ansvar. Analysen viser, at hastigheden ikke er et skvulp, der er foretaget af en midlertidig krise, det er et fænomen,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.

Læs hele analysen her.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye