Det Kongelige TeaterDet Kongelige Teater

Jubilæumsudgivelse fejrer verdens ældste orkester og Carl Nielsen

Del

Det Kongelige Kapel og den danske komponist Carl Nielsen har et helt særligt bånd, der fejres med et jubilæumsalbum, hvor Det Kongelige Kapel spiller Carl Nielsen under ledelse af stjernedirigenter fra før og nu.

I anledning af Det Kongelige Kapels 575-års jubilæum i sæson 2023/2024 udgiver Det Kongelige Kapel en historisk albumudgivelse med alle Carl Nielsens symfonier i samarbejde med pladeselskabet Naxos.

Leonard Bernstein, Sir Simon Rattle, Alexander Vedernikov, Paavo Berglund, Michael Boder, Michael Schønwandt og Thomas Søndergård er bare nogle af de formidable dirigenter, der har stået foran Det Kongelige Kapel i tidens løb. Jubilæumsudgivelsen, der udkommer den 28. juni, ser tilbage på Det Kongelige Kapels særlige bånd til Carl Nielsen med optagelser af hans symfonier, der strækker sig fra 1965 til i dag.

”Carl Nielsens symfonier er en stor del af Det Kongelige Kapels historie og identitet, og det er svært at forestille sig nogen bedre måde at fejre orkestrets jubilæum på end med denne samling,” fortæller teaterchef Kasper Holten.

Det Kongelige Kapel og Carl Nielsen deler en unik historie: I 16 år var Carl Nielsen ansat som 2. violinist i Det Kongelige Kapel, hvilket var med til at forme ham som komponist, og han var endnu ikke dirigent for Det Kongelige Kapel, da orkestret uropførte hans allerførste symfoni.

Indhold i udgivelsen
Det er nogle af de mest bemærkelsesværdige optagelser af Carl Nielsens symfonier nogensinde, som lyttere får adgang til med jubilæumsudgivelsen, og historiens vingesus mærkes på optagelserne.

Rækken af Carl Nielsen symfonier åbner med en indspilning fra 2022, hvor Thomas Søndergård dirigerer Symfoni nr. 1. Det Kongelige Kapels tidligere chefdirigent Alexander Vedernikov dirigerer Symfoni nr. 2 i en optagelse fra 2020. Leonard Bernstein kan opleves i spidsen for Kapellet i Symfoni nr. 3 fra 1965, og Symfoni nr. 4, Det uudslukkelige, kan høres dirigeret af Sir Simon Rattle i en optagelse fra 2013. Tidligere chefdirigent Michael Boder, der gik pludseligt bort, mens dette album var i trykken, dirigerer Symfoni nr. 5 på en liveoptagelse fra 2015. Paavo Berglund afslutter rækken af symfonier med Symfoni nr. 6, Sinfonia semplice, indspillet i Odd Fellow Palæet i 1989. 

På albumudgivelsen er der desuden vedlagt en eksklusiv disc med Vedernikovs fortolkning af Carl Nielsens djævelsk virtuose Klarinetkoncert med solist John Kruse samt ouverturen til Nielsens opera Maskerade dirigeret af Michael Schønwandt i 2006.

Et udvalg af symfonierne kan også streames online.

Se udgivelsen hos Naxos

Tak til Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legat samt MPO for at støtte udgivelsen.

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater fremlægger resultaterne af advokatundersøgelse for Balletskolen18.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Kongelige Teaters bestyrelse offentliggør advokatundersøgelsen af forholdene på Den Kongelige Balletskole. Bestyrelsen konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at tidligere elever i flere tilfælde har været udsat for et uacceptabelt hårdt undervisningsmiljø, og at mistrivlsen ikke skyldes enkeltpersoner, men at skolen har været præget af en tavshedskultur. Bestyrelsesformand Lars Barfoed undskylder på vegne af teatret overfor de tidligere balletelever. Sammen med teatrets ledelse vil bestyrelsen nu fortsætte forandringsprocessen og straks påbegynde arbejdet med rapportens anbefalinger.

Solodanser Stephanie Chen Gundorph modtager Hans Becks Mindelegat22.5.2024 15:54:28 CEST | Pressemeddelelse

I dag har solodanser Stephanie Chen Gundorph modtaget det prestigefyldte Hans Becks Mindelegat på 30.000 kr. Legatet er uddelt med følgende motivation: "Stephanie Chen Gundorph er en danser med et helt særligt talent, der har beriget publikum med sin indlevelse, teknik og udtryk. Hans Becks Mindelegat er oprettet til minde om balletmesteren, der især gjorde sig bemærket ved at sikre Bournonvilles balletter for eftertiden, og Stephanie er som barn af teatrets balletskoler i Odense og siden København en fornem eksponent, også for den særlige stil, Bournonvilles balletter danses i." Om Stephanie Chen Gundorph: Født: 1993 Nationalitet: Dansk Uddannelse: Den Kongelige Balletskole i Odense og København Karriere: Stephanie blev optaget som aspirant ved Den Kongelige Ballet i 2010, blev medlem af corps de ballet i 2012, forfremmet til solist i 2019 og til solodanser i 2022. Tidligere modtagere af Hans Becks Mindelegat inkluderer prominente dansere som Vivi Flindt, Silja Schandorff og Caroline

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye