If Forsikring

Ny undersøgelse afslører paradoks: Hjemmearbejdende oplever mere stress

Del

Mere end halvdelen af de danskere, der ofte arbejder hjemme, er glade for hybridarbejdet og mener, at det helt sikkert eller i nogen grad har forbedret deres helbred. Men samtidig er det også den gruppe, der oplever mest stress.

55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, mener at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred. Imidlertid er andelen af stressramte højere blandt de hjemmearbejdende. Også blandt danskere, som lider af langvarig stress, er der en overvægt af folk med delvist hjemmearbejde.
55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, mener at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred. Imidlertid er andelen af stressramte højere blandt de hjemmearbejdende. Også blandt danskere, som lider af langvarig stress, er der en overvægt af folk med delvist hjemmearbejde. (Foto: iStock)

Ifølge en ny helbredsundersøgelse, som Kantar/Gallup har foretaget for If Forsikring, mener 55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred, mens blot 10 procent mener, det har en negativ effekt.

Imidlertid er andelen af stressramte højere blandt de hjemmearbejdende, hvor 30 procent af danskere med delvist hjemmearbejde jævnligt oplever negativt stress. Blandt danskere uden hjemmearbejde er andelen 17 procent. Også blandt dem, som lider af langvarig stress, er der en overvægt af folk med devist hjemmearbejde. 

Erhvervspsykolog: "Et paradoks"
Ifølge Mads Schramm, der er erhvervspsykolog og har arbejdet i 20 år med en lang række offentlige og private virksomheder, er det et paradoks.

– Der er tale om et paradoks, hvor der dels er en udbredt og korrekt opfattelse af, at hjemmearbejde giver fleksibilitet og frihed, som vi sætter stor pris på, og som også er stressforebyggende, men samtidig glemmer mange bivirkningerne. Vi bliver mere isolerede og får oplevelsen af at sidde alene med opgaverne,
siger Mads Schramm.

– Med hjemmearbejde sker der en øget individualisering af arbejdet mange steder, og vi mister noget af fællesskabsfølelsen – følelsen af at være mere end individer. Dermed er vi heller ikke gode til at forebygge stress, som er noget, vi på arbejdspladserne skal være fælles om og hjælpe hinanden med at gøre, uddyber han og foreslår, at man aftaler nogle konkrete dage, hvor alle skal mødes på arbejdet, og hvor der også er sat tid af til at være sammen socialt.

Flere får stress
Undersøgelsen er del af en netop udkommet nordisk helbredsrapport fra forsikringsselskabet If som for anden gang har undersøgt sundhed i Norden på flere parametre. Over 4.000 personer i de fire nordiske lande er spurgt til deres opfattede helbred og hvordan deres helbred har påvirket deres arbejde og hvordan deres arbejde har påvirket deres helbred.

Sidste år sås bekymrende resultater, særligt vedrørende negativ stress, som otte ud af ti oplevede. Desværre er de fleste af de bekymrende tendenser blevet forstærket i 2024-undersøgelsen, hvor næsten ni ud af ti svarer, at de oplever negativ stress, og endnu flere har lidt af stress over lang tid.

Undersøgelsen viser også, at 83 procent af danskerne oplever stress, som har en negativ påvirkning på deres liv eller arbejdsevne. Heraf har 52 procent oplevet stress løbende i mere end et halvt år, hvilket er en markant stigning sammenlignet med 2022, hvor tallet var 33 procent. Næsten hver fjerde, som har oplevet negativ stress, angiver, at situationen er udløst af krav på arbejdspladsen, helt præcist 24 procent.

– Mange steder har vi set en udvikling i retning af, at opgaver skal løses hurtigere. Det betyder et stigende pres, hvor folk sidder og arbejder intenst uden pause – man sprinter, hvor man tidligere luntede, og det slider folk kognitivt. Det resulterer også i, at folk ikke får talt så meget med kollegerne, og mange får en følelse af at stå alene med et ansvar, og det kan udløse stress, forklarer Mads Schram.

Tydelig forventningsafstemning
Siden pandemien har muligheden for hjemmearbejde i to til tre dage om ugen være en ny normal på mange arbejdspladser. Ifølge erhvervspsykologen skal vi ikke negligere de positive aspekter ved udviklingen, men der er dog gode grunde til at øge opmærksomheden på de negative bivirkninger og tage nogle forholdsregler.

– Nogle er gode til at håndtere frihed og fleksibilitet, mens andre rent mentalt kommer til konstant at være på arbejde. Derfor er det vigtigt at tale tydeligt om forventninger til tilgængelighed. Som minimum skal man have en aftale med chefen om, hvordan og hvornår man er på. Det kan konkret være en aftale om, i hvilket tidsrum man for eksempel tjekker mail, og hvornår man kan træffes på telefon, siger Mads Schramm, men pointerer:

 – Samtidig skal man have fokus på at være en god indre arbejdsgiver for sig selv, og det er det sværeste. Når arbejdet er spændende, og det giver anerkendelse og mening, skaber det et naturligt drive, men her er det vigtigt at finde balancen, så man ikke hele tiden er på arbejde i tankerne. Balancen skal kunne findes.

Anbefalinger til ledere for at fremme et sundt arbejdsliv og -miljø:

Arbejdsgivere har et vidtrækkende ansvar for deres medarbejdere. Tag dette ansvar meget alvorligt og involver medarbejderne i at forbedre arbejdsmiljøet, herunder den hybride arbejdsplads. Her er en række anbefalinger:

  • Vær tydelig med dine forventninger
    Ved arbejde i en hybridmodel med vekslen mellem kontor/hjemmefra er det ekstra vigtigt, at medarbejderne ved, hvad der forventes af dem, når de er til stede på kontoret, arbejder hjemmefra eller på en hybrid måde. Uklarhed kan forårsage negativ stress.
  • Tydeliggør og bak op om opdelingen mellem arbejds- og privatliv
    Hybridarbejde kan sløre grænserne mellem at være på og ikke på arbejde. Nogle kan føle sig stressede og få oplevelsen altid at være til rådighed. Opfordr til at slukke og lukke ned, når medarbejderne ikke arbejder. Sæt gerne klare retningslinjer for arbejdsrelateret kommunikation udenfor arbejdstid.
  • Få alle til at føle sig inkluderet
    Uanset om medarbejderne har deltaget i et møde, en dialog fra kontoret eller digitalt, så giv alle en lige chance for at blive set og hørt i det møde. Invester tid i at lære det tekniske setup’s muligheder at kende.
  • Gør regelmæssige 1-til-1 dialoger til en prioritet
    Prioriter regelmæssige check-ins med hver medarbejder og prioritér at drøfte de emner, som din medarbejder ønsker at tale om, i stedet for kun at fokusere på de aktuelle arbejdsopgaver. Stil spørgsmål og lær, hvad der får hver medarbejder til at trives og vokse.
  • Lav en fleksibel plan sammen – for arbejdsmetoder, forventninger og arbejdstider. Oprethold en individuel tilgang, for vi mennesker er forskellige og trives under forskellige omstændigheder.
  • Hav fokus på medarbejdernes sundhed og velvære
    En medarbejderundersøgelse, som en del af det systematiske arbejdsmiljø, kan være en god måde løbende at kortlægge, hvordan medarbejderne føler sig, og hvad de har brug for at skabe et sundt arbejdsliv i en hybrid hverdag. Husk at følge op på resultaterne, det handler om tillid og respekt.

Kilde: If

Ifs samlede nordiske helbredsrapport 2024 kan ses her: https://www.if.dk/globalassets/dk/files/falles/if_nordic_health_report_2024.pdf

Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar/Gallup baseret på CAWI interviews, i perioden 26. januar til 5. februar 2024.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Ifølge erhvervspsykolog Mads Scramm sker der med hjemmearbejde en øget individualisering af arbejdet mange steder, så vi mister noget af fællesskabsfølelsen. Derved er vi heller ikke gode til at forebygge stress, som er noget, vi på arbejdspladserne skal være fælles om og hjælpe hinanden med.
Ifølge erhvervspsykolog Mads Scramm sker der med hjemmearbejde en øget individualisering af arbejdet mange steder, så vi mister noget af fællesskabsfølelsen. Derved er vi heller ikke gode til at forebygge stress, som er noget, vi på arbejdspladserne skal være fælles om og hjælpe hinanden med.
Foto: PR
Download
Ifølge Ifs nordiske helbredsundersøgelse oplever 83 procent af danskerne stress, som har en negativ påvirkning på deres liv eller arbejdsevne.
Ifølge Ifs nordiske helbredsundersøgelse oplever 83 procent af danskerne stress, som har en negativ påvirkning på deres liv eller arbejdsevne.
Foto: iStock
Download

Links

If er Nordens største forsikringsselskab og ejet af den finske forsikringskoncern Sampo. If forsikrer hver 4. familie i Norden og er medlem af Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark. Mere end 7000 medarbejdere tager sig af selskabets 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Ambitionen er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Læs mere på www.if.dk

Følg pressemeddelelser fra If Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra If Forsikring

Stor milepæl: Nu er Topdanmark en del af If1.7.2025 07:46:35 CEST | Pressemeddelelse

1. juli markerer en vigtig milepæl: Topdanmark er nu officielt en del af If, Nordens største forsikringsselskab. Med integrationen samles to stærke selskaber i én fælles nordisk struktur. Integrationen betyder ikke noget for kunders forsikringer og dækninger – de vil fortsat have de samme gode dækninger og services. Med integrationen bliver If Danmarks næststørste forsikringsselskab med en markedsandel på cirka 21 procent og en ledende position i flere segmenter – for eksempel inden for sundhedsforsikringer til erhvervskunder. ”Det er en stor milepæl, at integrationen af Topdanmark nu er gennemført. Vi står med et stærkere fundament end nogensinde for at hjælpe vores kunder. Vi ønsker at være til stede, når det virkelig gælder, og tilbyde stabile og pålidelige forsikringer, der skaber reel værdi i hverdagen – for privatpersoner, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Morten Thorsrud, koncernchef i If. Forsikringskoncernen Sampo gennemførte i september 2024 et købstilbud på Topdan

Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform

If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af

Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye