Ny undersøgelse afslører paradoks: Hjemmearbejdende oplever mere stress
Mere end halvdelen af de danskere, der ofte arbejder hjemme, er glade for hybridarbejdet og mener, at det helt sikkert eller i nogen grad har forbedret deres helbred. Men samtidig er det også den gruppe, der oplever mest stress.

Ifølge en ny helbredsundersøgelse, som Kantar/Gallup har foretaget for If Forsikring, mener 55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred, mens blot 10 procent mener, det har en negativ effekt.
Imidlertid er andelen af stressramte højere blandt de hjemmearbejdende, hvor 30 procent af danskere med delvist hjemmearbejde jævnligt oplever negativt stress. Blandt danskere uden hjemmearbejde er andelen 17 procent. Også blandt dem, som lider af langvarig stress, er der en overvægt af folk med devist hjemmearbejde.
Erhvervspsykolog: "Et paradoks"
Ifølge Mads Schramm, der er erhvervspsykolog og har arbejdet i 20 år med en lang række offentlige og private virksomheder, er det et paradoks.
– Der er tale om et paradoks, hvor der dels er en udbredt og korrekt opfattelse af, at hjemmearbejde giver fleksibilitet og frihed, som vi sætter stor pris på, og som også er stressforebyggende, men samtidig glemmer mange bivirkningerne. Vi bliver mere isolerede og får oplevelsen af at sidde alene med opgaverne, siger Mads Schramm.
– Med hjemmearbejde sker der en øget individualisering af arbejdet mange steder, og vi mister noget af fællesskabsfølelsen – følelsen af at være mere end individer. Dermed er vi heller ikke gode til at forebygge stress, som er noget, vi på arbejdspladserne skal være fælles om og hjælpe hinanden med at gøre, uddyber han og foreslår, at man aftaler nogle konkrete dage, hvor alle skal mødes på arbejdet, og hvor der også er sat tid af til at være sammen socialt.
Flere får stress
Undersøgelsen er del af en netop udkommet nordisk helbredsrapport fra forsikringsselskabet If som for anden gang har undersøgt sundhed i Norden på flere parametre. Over 4.000 personer i de fire nordiske lande er spurgt til deres opfattede helbred og hvordan deres helbred har påvirket deres arbejde og hvordan deres arbejde har påvirket deres helbred.
Sidste år sås bekymrende resultater, særligt vedrørende negativ stress, som otte ud af ti oplevede. Desværre er de fleste af de bekymrende tendenser blevet forstærket i 2024-undersøgelsen, hvor næsten ni ud af ti svarer, at de oplever negativ stress, og endnu flere har lidt af stress over lang tid.
Undersøgelsen viser også, at 83 procent af danskerne oplever stress, som har en negativ påvirkning på deres liv eller arbejdsevne. Heraf har 52 procent oplevet stress løbende i mere end et halvt år, hvilket er en markant stigning sammenlignet med 2022, hvor tallet var 33 procent. Næsten hver fjerde, som har oplevet negativ stress, angiver, at situationen er udløst af krav på arbejdspladsen, helt præcist 24 procent.
– Mange steder har vi set en udvikling i retning af, at opgaver skal løses hurtigere. Det betyder et stigende pres, hvor folk sidder og arbejder intenst uden pause – man sprinter, hvor man tidligere luntede, og det slider folk kognitivt. Det resulterer også i, at folk ikke får talt så meget med kollegerne, og mange får en følelse af at stå alene med et ansvar, og det kan udløse stress, forklarer Mads Schram.
Tydelig forventningsafstemning
Siden pandemien har muligheden for hjemmearbejde i to til tre dage om ugen være en ny normal på mange arbejdspladser. Ifølge erhvervspsykologen skal vi ikke negligere de positive aspekter ved udviklingen, men der er dog gode grunde til at øge opmærksomheden på de negative bivirkninger og tage nogle forholdsregler.
– Nogle er gode til at håndtere frihed og fleksibilitet, mens andre rent mentalt kommer til konstant at være på arbejde. Derfor er det vigtigt at tale tydeligt om forventninger til tilgængelighed. Som minimum skal man have en aftale med chefen om, hvordan og hvornår man er på. Det kan konkret være en aftale om, i hvilket tidsrum man for eksempel tjekker mail, og hvornår man kan træffes på telefon, siger Mads Schramm, men pointerer:
– Samtidig skal man have fokus på at være en god indre arbejdsgiver for sig selv, og det er det sværeste. Når arbejdet er spændende, og det giver anerkendelse og mening, skaber det et naturligt drive, men her er det vigtigt at finde balancen, så man ikke hele tiden er på arbejde i tankerne. Balancen skal kunne findes.
Anbefalinger til ledere for at fremme et sundt arbejdsliv og -miljø:
Kilde: If |
Ifs samlede nordiske helbredsrapport 2024 kan ses her: https://www.if.dk/globalassets/dk/files/falles/if_nordic_health_report_2024.pdf
Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar/Gallup baseret på CAWI interviews, i perioden 26. januar til 5. februar 2024.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækKommunikationschefIf Forsikring
Tlf:+45 6120 5009birgitte.ringbaek@if.dkBilleder


Links
If er Nordens største forsikringsselskab og ejet af den finske forsikringskoncern Sampo. If forsikrer hver 4. familie i Norden og er medlem af Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark. Mere end 7000 medarbejdere tager sig af selskabets 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Ambitionen er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Læs mere på www.if.dk
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur18.3.2025 14:31:29 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne.
Hver anden dansker tvivler på varslingssystemerne12.3.2025 12:52:49 CET | Pressemeddelelse
Mens stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, er hver anden dansker i tvivl om, hvorvidt varslingssystemerne til at advare dem, fungerer godt nok. Det viser en ny analyse fra If Forsikring.
If leverer stærke årsresultater og styrker sin centrale rolle i håndtering af samfundsmæssige risici6.2.2025 07:39:18 CET | Pressemeddelelse
If leverer stærke finansielle resultater trods en stigning i store skader i 2024. Kundeloyaliteten forbliver høj med 89 % fastholdelse hos Privatkunderne. Samtidig skaber integrationen med Topdanmark nye muligheder for at styrke Ifs førerposition i Norden og tilbyde konkurrencedygtige produkter på det danske marked.
Sådan undgår du julens værste skader19.12.2024 13:19:51 CET | Pressemeddelelse
Hvert år ødelægger brande, trafikuheld og indbrud juleglæden for tusindvis af danskere. Med få tiltag kan du sikre dig mod de største julekatastrofer. Få forsikringseksperternes råd til en skadefri jul her.
Overraskelse: Elbiler har også startproblemer10.12.2024 12:57:13 CET | Pressemeddelelse
Startproblemer i kulden kan ikke undgås ved at skifte diesel- eller benzinbilen ud med en elbil. Elbiler har også et 12-voltsbatteri, og det kan hurtigt blive afladet ved for mange småture på kolde dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum