Estate

Den høje rente preller af på danske boligejere

Del

Selvom renterne er steget markant på kort tid, har danske boligejere ikke fået sværere ved at betale deres terminer. Årsagen til deres styrke skal findes i bedre låneregler og lav ledighed, lyder vurderingen.

Foto: Shutterstock

Når udgiftspresset bliver for højt i husholdningen, kan det ske, at terminen ikke kan betales til tiden. Men selv en markant stigning i boligrenten lader ikke til at kunne bringe danske boligejere ud af balance. 

I 2019 måtte 0,24 pct. af de danske boligejere med boliglån forsømme at betale deres terminer til tiden, mens det tal har ligget stabilt på ca. 0,15 pct. de seneste fire år i en periode, hvor renten er flerdoblet. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Udviklingen vækker glæde hos Estate da det viser, at danske boligejere er velpolstrede og godt forberedt på store ændringer i samfundsøkonomien.

-Hvis man husker tilbage til tiden efter 2008, hvor mange boligejere styrtblødte, er vi lige nu et sted, hvor voldsomme prisstigninger ikke giver anledning til bekymring. Det må betyde, at reglerne, der blev indført på bagkant af finanskrisen med skrappere lånekrav, har virket efter hensigten, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at det især er den lave ledighed, lønstigninger og skattelettelser, der danner grundlaget for de resistente danske boligejere.

-Med så voldsom en rentestigning havde vi faktisk forventet, at vi ville se en stigning i antallet af restancer, hvor flere ville have problemer med at servicere deres lån, men det scenarie er heldigvis udeblevet, takket være de aktuelle konjunkturer, siger Thomas Hovgaard.

Hvis renten stiger, burde antallet af restancer falde, men sådan mener han ikke nødvendigvis at det kommer til at gå.

-Antallet af restancer ligger allerede på et forholdsvis lavt niveau, hvor kun cirka 15 ud af tusind boligejere fra tid til anden kommer i økonomisk bekneb. Det er ikke mange, og her er det sandsynligvis ikke konjunkturmæssige forhold, der er afgørende for antallet. Vi tror snarere, det kan være sociale, private og relationelle faktorer, der spiller ind, siger Thomas Hovgaard.

Kontakter

Om Estate

Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 90 forretninger fordelt over hele Danmark. Kædens ejendomsmæglere har alle stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere med køb og salg af bolig.

Estate er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Estate

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Estate

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye