Husk solbeskyttelse uanset hudtype: - Alle kan blive solskoldet
Det er er ikke alle, der husker at beskytte sig mod solens skadelige stråler.
Sommerferien står for døren, og for mange betyder er det ensbetydende med timevis under solens stråler. Men med solen kommer også risikoen for solskoldninger.
Mange er tilbøjelige til at tro, at lige netop deres hudtype ikke bliver forbrændt af solens stråler. Der eksisterer nemlig en udbredt, men forkert forestilling om, at det kun er de lyse hudtyper, der bliver solskoldet og har brug for solbeskyttelse. 6 ud af 10 danskere har hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der lettest bliver solskoldet i sommerens høje uv-stråling.
Men alle hudtyper kan blive forbrændt og har brug for solbeskyttelse. Det viser nyt notat af Kræftens Bekæmpelse, hvor 40 pct. af danskere med hudtype 3 er blevet solskoldet i deres sommerferie. Også selvom de mener, at de sjældent eller aldrig bliver skoldet. Det samme gælder for 12 pct. af danskere med hudtype 4. Hudtype 3 og 4 kan tåle en del mere sol end hudtype 1 og 2, men de kan stadig blive solskoldet, hvis man ikke passer på.
- Der er en tendens til at tro, at det kun er de lyse hudtyper, der kan blive skoldet af solen. Men faktisk er det vigtigt, at alle husker solbeskyttelse uanset hudtype. For alle hudtyper kan blive solskoldet, fortæller Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Solskoldninger er ikke gratis
Hvis du først bliver solskoldet, kan det have alvorlige konsekvenser på sigt. Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger, jo flere solskoldninger og jo mere uv-stråling, vi udsættes for gennem livet.
- Det er afgørende, at vi husker på de tre solråd – skygge, solhat og solcreme - hen over sommeren, uanset om man er i Danmark eller sydpå. Er man først blevet solskoldet, så er skaden sket. Ens hud glemmer nemlig aldrig, siger Peter Dalum.
Hvis vi husker de gode solvaner, når vi er i solen, kan vi til gengæld mindske risikoen for modermærkekræft markant. For 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan nemlig forebygges, hvis vi husker at passe på vores hud.
______________________________________________________________________________________
Ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelses Solkampagne
I år har Kræftens Bekæmpelses Solkampagne taget nye metoder i brug for at minde danskerne om solbeskyttelse. Solkampagnen har hidkaldt vampyren Igor fra Transsylvanien. For som de fleste ved, lever vampyrer livet i skyggen, så de må vide noget om at undgå for meget sollys.
Og bliv klogere på din hudtype her
Om danskernes solvaner
Kræftens Bekæmpelse har i juni-august 2022 spurgt 4951 om deres solbeskyttelsesadfærd i forhold til deres hudtype. De adspurgte er blevet spurgt ind til deres sommerferie, de seneste 14 dage. Dataindsamlingen er lavet som en web undersøgelse af analysebureauet Norstat. Data er repræsentativt ift. køn, alder og region. Detaljeret metodebeskrivelse kan findes i Danskernes solvaner i sommerferien 2022.
Læs det særskilte notat om hudtyper 2024 her
Kontakter
Presse:
Caroline Juul Mørck
juul@cancer.dk
+4526712077
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kun hver femte dansker ved, at selv et lille alkoholforbrug øger risikoen for kræft20.1.2025 07:21:02 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke kun storforbrugerne, der risikerer af blive syge af alkohol, advarer Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser oplæg til ny Kræftplan15.1.2025 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Tidlig diagnostik, hjælp til senfølger og lægen som tovholder er blandt 11 nye anbefalinger til Kræftplan V. Initiativerne kan forbedre kræftområdet betydeligt, mener Kræftens Bekæmpelse.
Ny forskning: Hormonprævention forbundet med lille øget risiko for børneleukæmi14.1.2025 11:02:57 CET | Pressemeddelelse
Stort skandinavisk studie finder sammenhæng mellem hormonprævention og børneleukæmi, men risikoen for den enkelte er lille.
Kræftens Bekæmpelse og Tønder Kommune sammen om hjælp til kræftramte16.12.2024 13:08:46 CET | Pressemeddelelse
I 2025 kan kræftpatienter og pårørende som noget nyt få gratis rådgivningssamtaler i Tønder.
Syv projekter får millionstøtte til nytænkende forebyggelse10.12.2024 10:29:51 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra den første pulje i Prevention Lab. Læs om de syv projekter, der alle vil knække koden til forebyggelse af kræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum