TREFOR

TREFOR El-net Øst ændrer abonnement for helårsboliger og sommerhuse

Del

Det bornholmske elnetselskab flytter fra efteråret en del af opkrævningen for private kunder væk fra nettariffen og over til det faste abonnement. Modellen, der er godkendt af Forsyningstilsynet, skal sikre en mere jævn fordeling af udgiften mellem helårsboliger og for eksempel sommerhuse og flexboliger.

”Kort fortalt, så skærer vi toppen af nettarifferne, som bliver afregnet efter forbrug, og fordeler udgiften på det faste, månedlige abonnement. Derfor bliver nettariffen den kommende vinter lavere end tidligere, mens abonnementet fra 1. oktober bliver højere for alle mindre virksomheder, husholdninger og sommerhuse på Bornholm,” siger Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net Øst.

Det er opkrævningen af den historiske underdækning på Bornholm, som TREFOR El-net Øst har fået grønt lys af Forsyningstilsynet til at ændre model for. Vintertariffen for boliger og mindre erhverv bliver 12 procent lavere end i vinteren 2023/24, mens det månedlige abonnement stiger med 40 kroner.

Lokalt forslag og forhold

Der har de seneste år været fokus på TREFOR El-net Østs nettariffer og de særlige forhold på Bornholm, blandt andet den store andel af sommerhuse, der ofte er væsentlig mindre i brug om vinteren.

”Vi har lyttet til forslaget fra kunder og vores repræsentantskabsmedlemmer, og den nye model er indrettet efter det. Ved at lægge mere af opkrævningen over på det faste abonnement, så betaler de mindre energiforbrugende boliger, som flexboliger og sommerhuse, en større andel, og fastboende får udgiften mere jævnt fordelt over hele året,” forklarer Per Sørensen.

Han understreger, at det kun er en mindre del af opkrævningen, som TREFOR El-net Øst har fået mulighed for at omfordele. Der vil stadig være forskel på sommer- og vintertarif, og det vil stadig være billigst at bruge strømmen om natten, og dyrest i tidsrummet mellem klokken 17 og 21.  

”Vores ønske er at fordele opkrævningen af den historiske underdækning mere rimeligt og jævnt. Det mener vi, at denne model gør – og det har vi fået Forsyningstilsynets godkendelse til,” siger han.

Den nye model træder i kraft den 1. oktober 2024 og gælder alle c-kunder, som omfatter private husholdninger, sommer- og flexboliger, landbrug og mindre erhverv. TREFOR El-net Øst ændrer ikke på tarifmodellen for øvrige kunder.

 

OM HISTORISK UNDERDÆKNING

Elforbrugere på Bornholm betaler via deres elregning af på en gæld til TREFOR El-net Øst, den såkaldte historiske underdækning. Gælden er opstået, fordi forbrugerne i årrække ikke har betalt de fulde omkostninger til at drive elnettet.

Den historiske underdækning har hidtil været opkrævet som en del af den forbrugsafregnede nettarif, men fra 1. oktober 2024 bliver udgiften i stedet fordelt på det faste, månedlige abonnement.

De 100 millioner kroner, som den historiske underdækning udgør, skal afvikles i perioden 2021-2027.  Den nye abonnementsmodel er godkendt til ogmed 2027, hvor den historiske underdækning er tilbagebetalt.

Nettariffen er sammensat af TREFOR El-net Østs udgifter til nettab, transport af strømmen og vedligehold af elnettet. Dertil kommer det månedlige abonnementet.  

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt:

Elforsyningsdirektør i TREFOR El-net Øst, Per Sørensen på telefon 2835 7346

Billeder

C-tariffer for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
C-tariffer for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
Download
C-tariffer for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
C-tariffer for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
Download
Forbrugsabonnement for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
Forbrugsabonnement for private og mindre erhvervsvirksomheder på Bornholm. Prisen er inkl. moms.
Download

Følg pressemeddelelser fra TREFOR

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TREFOR

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye