FOA

Fritidsjob-udspil kan få flere unge ind i FOAs fag

Del

FOA bakker op om regeringens nye udspil om fritidsjob, som kan give flere unge smag for at arbejde inden for velfærdsfagene. Samtidig skal der især på velfærdsområdet være klare rammer for arbejdet.

Fremtiden tilhører de unge.

Men måske vil flere unge i fremtiden arbejde inden for velfærdsfagene, hvis de allerede som teenagere stifter bekendtskab med at arbejde med børn, syge og ældre gennem et fritidsjob. Derfor er der fra FOAs side ros til regeringens nye udspil om fritidsjob, som netop gør det muligt og mere attraktivt for flere ungarbejdere at arbejde inden for eksempelvis ældrepleje og dagtilbudsområdet.

”Vi har hårdt brug for alle kræfter inden for velfærdsfagene. Derfor er jeg også rigtig glad for den politiske opmærksomhed, der er i udspillet, hvor man vil gøre en indsats for at få flere unge til at tage fritidsjob – ikke kun på kaffebarer og i supermarkeder – men også inden for offentlige institutioner,” siger fagpolitisk ordfører i FOA Helena Mikkelsen, som dog alligevel også har en række bekymringer.

Allerede ved overenskomsterne i 2018 etablerede kommunerne og FOA i samarbejde en såkaldt spireordning, som netop giver unge mulighed for at tage fritidsjob på eksempelvis plejehjem. Og fra 1. august i år er der indgået en aftale om en spireordning også på dagtilbudsområdet. Og for Helena Mikkelsen er det afgørende, at regeringens udspil kommer til at spejle de aftaler, der allerede er indgået på området. I de aftaler ligger nemlig også en nødvendig beskyttelse af både de unge og af de børn og ældre, som de unge arbejder omkring.

”Det er rigtig fint, at regeringen vil rydde op i fjollede regler, som forhindrer unge i at gøre en softicemaskine ren. Men vi skal huske, at i velfærdsfagene taler vi om arbejdspladser, hvor der arbejdes med børn og ældre. Nogle af dem fysiske og psykiske diagnoser. Derfor kan der ikke laves en one size fits all-model for fritidsjob. Det skal aftales lokalt, hvilke arbejdspladser der er egnede til fritidsjobbere, ligesom de unges opgaver skal defineres meget klart, så de aldrig ender med opgaver, som kræver fagligt uddannet personale eller ikke eksempelvis risikerer alenearbejde,” siger Helena Mikkelsen.

Der er endnu ikke lavet en samlet evaluering af spireordningen, som den har kørt frem til nu. Men de foreløbige erfaringer lover godt.

”Det, vi hører, er, at de unge bliver værdsat af både de ældre og af kollegerne, når de for eksempel kan bruge tid på at snakke med en ældre eller spille et spil. De vokser gevaldigt som mennesker, de unge. Og så får de en ubetalelig indsigt i både faget og i hvordan det er at være en del af et arbejdsfællesskab. Det kan du ikke lære på samme måde andre steder. Det er også et formuleret formål med spireordningen – at inspirere til at arbejde inden for de fag i fremtiden,” siger Helena Mikkelsen.

Regeringen skriver i sit udspil, at den vil ”række hånden ud til arbejdsmarkedets parter” for at få skabt et samarbejde om at få flere unge i arbejde.

”Det ser jeg selvfølgelig rigtig meget frem til. For det er en vigtig indsats, men det er bestemt også vigtigt, at vi tager de nødvendige hensyn, som vil være særlige, når det handler om velfærdsområdet,” siger Helena Mikkelsen.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye