Danmarks Eksport- og Investeringsfond

EIFO investerer i mere kvanteteknologi

Del

Med en investering i Atom Computing tager EIFO endnu et skridt mod mere kommercialisering af kvanteteknologisk forskning

CEO i Atom Computing, Robert Hays sammen med CEO i EIFO Peder Lundquist.
CEO i Atom Computing, Robert Hays sammen med CEO i EIFO Peder Lundquist. Atom Computing

EIFO kan i dag annoncere en investering på 70 mio. kr. i amerikanske Atom Computing, der er et af verdens førende kvantecomputerselskaber. På baggrund af denne investering har det californisk-baserede firma valgt Danmark som sit europæiske hovedkontor. Atom Computing deltager lige nu i et sandt teknologiræs om at være de første til at lancere en brugbar kvantecomputer. Derfor vil Atom Computings tilstedeværelse i Danmark også bringe førende kvantecomputerteknologi, knowhow og job til det blomstrende kvanteøkosystem, der allerede findes i Danmark.

EIFO’s investering flugter med regeringens nationale kvantestrategi om at blive et knudepunkt for international kvanteteknologi, hvor man tiltrækker udenlandske kvantevirksomheder til Danmark. EIFO’s investering er sket i et tæt samarbejde med ATOM Computing og Invest in Denmark, der er Danmarks nationale investeringsfremmeorganisation. 

Vigtig spiller

”Danmark har allerede etableret sig som en vigtig spiller i den internationale kvanteindustri. Vi har haft en stærk tradition for tætte bånd over Atlanten, der både har gavnet vores samfund og vores erhvervsliv.  Derfor er det en fjer i hatten, at vi er lykkes med at gøre Danmark til et attraktivt land at placere sin virksomhed. Det er et bevis på, at visionerne i regeringens kvantestrategi gør en reel forskel og skaber nye partnerskaber og internationale samarbejder”, siger erhvervsminister Morten Bødskov.  

Udenrigsministeriet, herunder Invest in Denmark, har en stor del af æren for, at Atom Computing har valgt at åbne kontor i netop Danmark. Blandt andet ved at introducere dem til en række centrale og relevante aktører i det danske kvanteøkosystem og dermed hjælpe med at bygge et netværk op som er vigtigt når man etablerer sig. 

"Atom Computings beslutning om at etablere sig i Danmark er endnu et eksempel på, at Danmark internationalt er et af de førende steder inden for kvanteteknologi. Vi ønsker at tiltrække udenlandske virksomheder, som kan være med til at gøre den danske styrkeposition endnu stærkere. Derfor glæder det mig, at Atom Computing i samarbejde med Invest in Denmark og EIFO kommer til Danmark. Kvantecomputere har potentiale til at revolutionere industrier som life science, finansiering og logistik. Men kun ved at arbejde sammen med andre nationer kan vi accelerere udviklingen," siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Fra Niels Bohr til nu

Niels Bohr satte i sin tid hele kvantemiljøet i gang, og hos EIFO håber man, det kan fostre endnu mere udvikling på kvante. EIFOs investering sigter nemlig mod at fremme kvantecomputere som en samlende kapacitet til gavn for Danmark, USA og EU.  Lederskab inden for kvantecomputere er et strategisk krav mellem disse partnere med potentiale til at omforme industrier, øge sikkerheden og løse globale udfordringer.

”Kvantemiljøet herhjemme har altid været stærkt på den akademiske side og vi vil rigtig gerne kommercialisere den forskning og teknologi. I Danmark har vi den akademiske, faglige viden til at bringe kvante skridtet videre. Der er masser af virksomheder, der springer ud, men ikke så mange der bygger hardware. Derfor er vi meget glade for samarbejdet med Atom Computing og det dygtige team bag, som nu etablerer et europæisk kontor med base i Danmark. Med EIFOs investering ønsker vi få eksponering til en ny teknologiplatform og samtidig styrke det danske økosystem for kvanteteknologi, ” siger CEO i EIFO, Peder Lundquist.

Investeringen sigter mod at fremme kvantecomputere som en samlende kapacitet til gavn for Danmark, USA og EU.  Lederskab inden for kvantecomputere er et strategisk krav mellem disse partnere med potentiale til at omforme industrier, øge sikkerheden og løse globale udfordringer.

Stærk, international position

Også hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund vækker Atom Computings indtog i Danmark glæde.

”Jeg er glad for, at Atom Computing har besluttet at etablere et europæisk hovedkontor i Danmark. Det vidner om vores stærke internationale position inden for kvanteteknologi. Internationale partnerskaber og samarbejde er afgørende for udvikling af et stærkt dansk økosystem og for vores evne til at udnytte, at vi har et forskningsmiljø i verdensklasse. Det nye strategiske partnerskab viser, at den nationale kvantestrategi ikke blot er endnu en publikation, men fører til konkrete nye tiltag og vigtige skridt fremad,” siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Også hos Atom Computing ser man frem til samarbejdet:

”Hos Atom Computing er vi begejstrede for at samarbejde med Danmark på grund af Danmarks fortsatte investering i kvanteforskning kombineret med den klare motivation fra den akademiske verden, regeringen og industrien til at kommercialisere kvanteforskningsområdet og få det ud af laboratorierne til udrulning," siger Rob Hays, CEO. af Atom Computing. "Vi mener, at dette partnerskab fremmer de nationale, strategiske retninger i begge vores lande."

Partnerskabet med Atom Computing understøtter også Danmarks nationale strategi for kvanteteknologi, som blev annonceret i 2023, og er et glimrende eksempel på QIST-samarbejdsaftalen mellem Danmark og USA. Aftalen, der blev underskrevet i juni 2022, og den forpligter begge lande til at fremme et levende kvanteinformationsvidenskabs og -teknologi økosystem (QIST) gennem loyalt samarbejde, inkluderende forskningssamfund og samarbejdssteder.  I Danmark udnytter Atom Computing kvanteforskning, der begyndte for over 100 år siden på Niels Bohr Instituttet og fortsætter den dag i dag på NATO’s Deep Tech Lab – Quantum og danske universiteter.

Om Atom Computing

Atom Computing blev stiftet i 2018 i Berkeley, Californien, USA og anses som en af de førende kvantecomputerselskaber. I oktober 2023 annoncerede de en ny kvantecomputer med +1.000 qubits, hvilket dengang var den største kvantecomputer i verden. Atom Computing forventer, at deres seneste model med +1.000 qubits vil blive tilbudt som en cloud-løsning i 2024/25. Det vil gøre det muligt at udvikle de første brugbare applikationer indenfor f.eks. simulering. 

Om Invest in Denmark:

Invest in Denmark er Danmarks nationale investeringsfremmeorganisation og en del af Udenrigsministeriet. Invest in Denmark hjælper årligt med at tiltrække omkring 60 udenlandske investeringer og 2.000 arbejdspladser til Danmark inden for tech, life science og clean tech.

Nøgleord

Kontakter

Om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) er danske virksomheders fælles indgang til risikovillig, statslig finansiering.

EIFO er Danmarks nationale erhvervsfremmende bank, investeringsfond og eksportkreditinstitut i én og samme finansielle institution. Vi udnytter synergier på tværs og bidrager med lån, garantier, kautioner, egenkapital- eller fondsinvesteringer til virksomheder, projektudviklere, banker m.m.

EIFO har mere end 5.000 kunder og et samlet forretningsomfang på omkring 150 mia. kr.

EIFO er skabt ved en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond i 2023. 

Med finansiering baner vi vejen for dem, der tør tænke større. Sammen gør vi Danmark rigere på det, der gør en forskel. Læs mere på www.eifo.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye