Industriens Fond

Fra grøn forskning til big business

Del

Forretningsmuligheder gemt i universiteternes forskning skal vækkes til live til gavn for den grønne omstilling og virksomhedernes konkurrenceevne. Med 10 mio. kroner i ryggen fra Industriens Fond, bliver det nye projekt "Deep Green Innovators" nu sat i gang for at bringe den grønne forskning ud i erhvervslivet.

Det nye projekt skaber iværksætterteams bestående af talentfulde studerende, erfarne forskere og erhvervsfolk med relevant ekspertise.
Det nye projekt skaber iværksætterteams bestående af talentfulde studerende, erfarne forskere og erhvervsfolk med relevant ekspertise.

Danske universiteter er førende inden for dybdegående forskning, men vejen fra laboratoriet til markedet kan være lang og besværlig. Netop her vil Deep Green Innovators nedbryde forhindringer med nye samarbejdsmodeller og kanaler mellem forskere, iværksættere og erhvervsliv.

"Danske forskere er blandt verdenseliten, men de forlader sjældent en akademisk karriere for at starte virksomheder. Derfor skaber vi nu nye kanaler til at omsætte dybdegående forskningsindsigter til kommerciel succes," siger Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet, hvor Deep Green Innovators ledes fra.

Nye veje til løsninger

Det betyder konkret, at Aarhus Universitet, Copenhagen Business School og Aalborg Universitet i regi af Deep Green Innovators vil fungere som national dansk katalysator for at skabe en stærkere forbindelse mellem universitetssektoren og erhvervslivet og opfinde en helt ny metode til at løfte innovationen ud fra landets universiteter. Et af hovedelementerne i projektet er et nyt greb, der består af oprettelsen af 75 specialiserede iværksætterteams bestående af talentfulde studerende, erfarne forskere og erhvervsfolk med relevant ekspertise.

Sammen skal de så frøene til nye virksomheder, og ambitionen er, at mere end 30 startups ser dagens lys som følge af projektets aktiviteter.

"Fremgangsmåden kan give forskere mulighed for at forfølge deres passion for forskning, samtidig med at de bidrager til løsninger på samfundets udfordringer. Det er en mulighed for dem at engagere sig i iværksætteri uden at forlade den akademiske verden," siger Lone Ryg Olsen.

Derudover skal projektet også bygge bro ud til 40 etablerede virksomheder, der dermed får gavn af den unikke forskning ved hjælp af fageksperter eller studerende.

Grønne løsninger i centrum

Det skarpe fokus på grøn teknologi og den aktive involvering af både universitetssektoren og erhvervslivet er baggrunden for Industriens Fonds opbakning. "Videnskab er en vigtig driver bag fremtidens løsninger. Også når vi taler grøn omstilling og bæredygtig produktion. Men nyskabende teknologier gennemgår en lang modningsproces, inden de kan overleve på markedsvilkår, og den proces kræver flere forskellige fagligheder," siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i fonden, og fortsætter:

"Her kan Deep Green Innovators byde ind med relevante kompetencer og sikre, at vi forløser det store uudnyttede potentiale, der er ved at gøre mere forskning til forretning, der kan bane vejen for flere danske vækstvirksomheder baseret på grønne løsninger."

Læs mere om projektet her

Fakta om Deep Green Innovators:

· Er søsat af Industriens Fond med knap 10 millioner kroner i ryggen.

· Satsningen bliver ledet af Aarhus Universitet i samarbejde med Copenhagen Business School og Aalborg Universitet.

· Projektet har hjemme i iværksætterhuset The Kitchen ved Aarhus Universitet.

· Målet er at skabe nye forretningsidéer og vækstvirksomheder baseret på forskning i komplekse grønne teknologier eller unikke videnskabelige indsigter.

· Det skal for eksempel bidrage med løsninger på klimakrisen eller skabe innovation inden for grøn energi og bæredygtig fødevareproduktion.

BOX: Grønne succeser

Interessen for akademisk og teknologitungt iværksætteri blomstrer på flere af de danske universiteter.

For eksempel hos iværksætterhuset The Kitchen ved Aarhus Universitet, hvor næsten 500 forskere og studerende hver dag arbejder på at omsætte videnskabelige indsigter til bæredygtige forretningsmodeller.

Dermed lægger de sig i slipstrømmen af grønne succeser som biotek-virksomheden Norfalk, grundlagt af to kemistuderende, som har udviklet en innovativ metode til produktion af surfaktanter – nøglen til bæredygtige rengøringsmidler.

Eller Textile Change, en startup-virksomhed fra Aarhus Universitet, som stræber efter at transformere tekstilindustrien ved at genbruge tekstilaffald til produktion af nye materialer.

Nøgleord

Kontakter

Phine Kjær WiborgProjektleder Deep Green Innovators,Aarhus universitet

Tlf:31798063pw@au.dk

Industriens Fond

Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond

Første studie af kvindelige angel investorer viser et kapital- og ressourcestærkt investorsegment28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Angella Invest lancerer nu Danmarks første analysestudie af kvindelige angel investorers investeringsadfærd, muligheder og barrierer. Studiet, der er udarbejdet i samarbejde med Tænketanken EQUALIS og støttet af Industriens Fond, har til formål at skabe viden og identificere mulige tiltag, der kan fremme antallet af kvindelige angel investorer. I dag er 9/10 angel investorer mænd.

Ny robotsatsning holder Danmark i førertrøjen27.5.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danske virksomheder har brug for gode robotløsninger for også at være konkurrencedygtige i fremtiden. Løsningerne skal især komme fra de danske robot-startups, men mange af dem mangler støtte til at udvikle teknologien og gøre gode idéer til en god forretning. Den udfordring skal løses, og med 9 mio. kroner i ryggen fra Industriens Fond skal et ny acceleratorforløb hjælpe spirende robot-virksomheder godt på vej.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye