Danske Regioner

Ny økonomiaftale sikrer nødvendigt løft og giver regionerne mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet

Del

Regeringen og Danske Regioner har indgået en usædvanlig god økonomiaftale, som med et løft på næsten to milliarder kroner giver regionerne mulighed for at investere i sundhedsvæsenets udvikling. Aftalen giver samtidig regionerne bedre forudsætninger for at styre medicinudgifterne.

Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand for Danske Regioner.
Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand for Danske Regioner. Foto: Danske Regioner

Danske Regioner og regeringen har netop indgået aftale om rammerne for næste års økonomi i regionerne. Det blev en usædvanlig god aftale, som samlet set løfter sundhedsområdet med 1,95 mia. kr. i 2025 i forhold til i 2024.

- Det er en den bedste aftale, jeg kan huske. Den betyder, at vi fortsat kan investere i og udvikle vores sundhedsvæsen til gavn for patienterne og deres pårørende. Der er tale om et meget markant – men også et helt nødvendigt – løft af sundhedsvæsenet, siger formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Sundhedsvæsnet er blandt andet udfordret af, at der i de kommende år kommer flere patienter, og at sundhedsvæsnet har stigende udgifter til medicin og dyrt avanceret udstyr. Men med den gode aftale er der forudsætninger for at mindske presset, vurderer Anders Kühnau.

- Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen med denne aftale har anerkendt, at sundhedsvæsnet har brug for flere penge. Det er helt nødvendigt, både for patienterne og for de mange ansatte, som gør deres yderste hver dag, siger han.

Økonomien løftes allerede i år

Med aftalen giver regeringen også regionerne et tiltrængt løft af økonomien på 600 mio. kr. allerede i år. Det sker som konsekvens af stærkt stigende medicinudgifter, som har udhulet regionernes økonomi. Pengene skal bidrage til at undgå, at det bliver nødvendigt at bremse op i aktiviteten på sygehusene, hvilket ville ramme patienterne.

- De stigende medicinudgifter er en stor udfordring for regionerne, og derfor er jeg naturligvis meget glad for, at regeringen har været lydhøre. Vi har indgået en aftale, som afbøder konsekvenserne af de høje medicinudgifter nu og her i 2024. Det giver os mulighed for at se fremad og fokusere på udvikling, siger næstformand Mads Duedahl.

Med aftalen får regionerne også bedre forudsætninger for at styre de stigende medicinudgifter.

Bl.a. får regionernes indkøbsorganisation Amgros mulighed for at forhandle pris på udvalgte behandlingsområder indenfor tilskudsmedicin. Medicinrådet overtager derudover opgaven med at vejlede praktiserende læger ift. ordinering af receptmedicin fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsfond til modernisering kommer i 2024

I 2025 stiger regionernes anlægsramme 400 mio. kr. til i alt 3,75 mia. kr., hvilket blev aftalt i forbindelse med økonomiaftalen sidste år.

Derudover noterer Danske Regioner med tilfredshed, at regeringen senere i 2024 vil fremlægge forslag til en sundhedsfond til vedligeholdelse og modernisering af sygehuse samt teknologi og digitalisering.

- Vi er meget tilfredse med, at regeringen har bekræftet sin intention om at fremlægge et forslag til en sundhedsfond. Fonden bliver en stor hjælp i forhold til at imødegå det store behov for modernisering og vedligehold, som vi har på hospitalerne, siger Mads Duedahl. 

Regionerne afsætter 100 mio. til ulighedspulje

Som en del af aftalen er regionerne enige om en ulighedspulje, hvor der omfordeles 100 mio. kroner til de regioner, som har færrest læger i forhold til befolkningens størrelse.

Det glæder Anders Kühnau, at ulighedspuljen er blevet en del af økonomiaftalen for 2025.

- Det er vigtigt, at vi fra regionerne bidrager til at løse udfordringerne med lægedækning og dermed bekæmpe ulighed i sundhed. Derfor er jeg glad for, at vi er blevet enige om ulighedspuljen, siger Anders Kühnau.

Nøgleord

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye