Dyrevenner gik på gaden for strengere straffe
Danskere fra hele landet demonstrerede lørdag med et højlydt krav om strengere straffe for dyremishandling. Fra Rådhuspladsen i København til Christiansborg Slotsplads marcherede demonstranterne med dyremaskotter, skilte og bannere og et brændende ønske om retfærdighed for dyrene. Anima, som stod bag demonstrationen, vil have dyremishandling skrevet ind i straffeloven.
Fra nær og fjern var dyrevenner kommet rejsende for at deltage i demonstrationen under banneret “Stop dyremishandling - retfærdighed for alle dyr”. Kravet om strengere straffe udspringer af en stigende frustration over de milde domme for dyremishandling. Senest vakte dyreværnssager omhandlende store antal heste sidste år befolkningens forargelse.
“Anima foreslår, at vi skriver dyremishandling ind i straffeloven med en strafferamme på op til 6 års fængsel. Som det er i dag, kan du mishandle din hund eller vanrøgte dine grise uden store konsekvenser, og det krænker mange danskeres retsfølelse. Grov dyremishandling bør i langt højere grad straffes med ubetingede fængselsdomme,” siger Mathias Madsen, kampagneleder i Anima.
Han fortæller: “Sidste år så vi eksempelvis, at en mand blev dømt for at have tævet sin hund med spark og knytnæveslag. Nogle år forinden blev en deltidslandmand dømt for at sulte flere end 50 køer og kalve, så de blev alvorligt syge. Begge tilfælde udløste blot små bødestraffe.”
Politisk momentum
Med dyrevelfærdsaftalen Sammen om dyrene, som blev indgået i februar mellem regeringen og tæt på samtlige folketingspartier, blev det besluttet at undersøge retspraksis på området i løbet af 2024. Undersøgelsen skal munde ud i konkrete forslag til strafskærpelser.
“Det er glædeligt, at partierne bag dyrevelfærdsaftalen anerkender problemet. Men resultatet skal være markante strafskærpelser og flere frakendelser af retten til at holde dyr, ellers risikerer vi fortsat, at dyremishandling ikke tages alvorligt nok”, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder i Anima, og fortsætter:
“Hvis dyr i praksis skal anerkendes som sansende, levende væsener, må samfundet møde overgreb og vanrøgt med passende sanktioner, og det gør vi langt fra i dag.”
Fakta
I dag kan vanrøgt “med karakter af mishandling” straffes med fængsel i op til 2 år efter Dyrevelfærdsloven §58. Fordi overgreb af dyr er reguleret ved denne særlov, er der en begrænsning på strafferammen på netop 2 år.
Anima vil have dyremishandling genindskrevet i straffeloven, således at dyremishandling kan straffes med større bøder og længere fængelsstraffe.
Dyremishandling er skrevet ind i straffeloven i flere lande, blandt andre Finland, Sverige og Østrig.
I Sverige og Finland kan grov dyremishandling straffes med fængsel indtil 4 år, mens strafferammen er endnu højere i visse andre lande, eksempelvis Polen og Storbritannien, hvor særlig grov dyremishandling straffes med fængsel indtil 5 år.
Kontakter
Mathias Elrød MadsenKampagneleder
Tlf:42 23 31 30mm@anima.dkBilleder
Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Rumænien giver Danmark baghjul når det kommer til dyrevelfærd4.11.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Det rumænske parlament har vedtaget et forbud mod mink- og chinchillaavl. Med beslutningen bliver Rumænien det 16. EU-land, der siger nej til pels. Beslutningen vender op og ned på den traditionelle rollefordeling i EU, og efterlader Danmark stadig mere isoleret. Det er på høje tid at, den danske regering følge trop, mener dyreværnsorganisationen Anima.
Ministre modtager 40.000 underskrifter for strengere straffe - dyrevenner og politiske partier kræver retfærdighed for dyrene30.9.2024 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima har i dag afleveret 40.056 underskrifter for strengere straffe til fødevareminister Jacob Jensen og justitsminister Peter Hummelgaard. Adskillige partier på Christiansborg var med til at markere de mange underskrifter og udtrykte støtte til Animas krav om retfærdighed for dyrene.
Frederiksberg dropper turbokylling: Anima kræver, at McDonald’s og andre lokale virksomheder følger trop19.9.2024 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
I sit nye budget har Frederiksberg besluttet at forbyde turbokylling i al sit indkøb. Få meter fra rådhuset findes McDonald’s hovedkvarter. McDonald’s lovede i 2020 at udfase turbokyllinger, men er løbet fra løftet. Anima protesterer foran hovedkontoret for at opfordre virksomheden til at komme ind i kampen.
Aarhus Kommune gav turbokyllingerne en hånd - Nu må byens virksomheder følge trop12.9.2024 15:11:40 CEST | Pressemeddelelse
Efter Aarhus beslutning om at forbyde turbokylling kommer Anima med et opråb til byens virksomheder om at gå samme vej. Anima retter særligt blikket mod Energiselskabet OK med hovedsæde i Viby, da de ejer Coop, som er det supermarked, der sælger flest turbokyllinger.
Aarhus forbyder turbokyllinger11.9.2024 20:40:39 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Kommunes byråd har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Forbuddet træder i kraft fra 2025 og er det første forbud i en dansk storby. I byrådet fik forslaget opbakning fra et bredt flertal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum