DI - Dansk Industri

DI: Dyr aftale med kommunerne kræver yderligere besparelser på statens administration

Del

Når regeringen vil bruge flere penge på kommunerne, må den i højere grad finansiere det ved at spare på administration i staten, som er steget med 13.000 medarbejdere siden 2016, lyder det fra Dansk Industri

"Der kan være gode grunde til økonomisk at prioritere borgernær velfærd i kommunerne og sundhed i regionerne, men så skal der spares et andet sted. Som Vismændene også peger på, er det ikke tid til at lempe finanspolitikken, tværtimod," siger vicedirektør Morten Granzau, økonomisk-politisk chef i DI.
"Der kan være gode grunde til økonomisk at prioritere borgernær velfærd i kommunerne og sundhed i regionerne, men så skal der spares et andet sted. Som Vismændene også peger på, er det ikke tid til at lempe finanspolitikken, tværtimod," siger vicedirektør Morten Granzau, økonomisk-politisk chef i DI.

Regeringen og KL har indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2025. Med aftalen løftes den kommunale serviceramme med 3,4 mia. kr. Dermed bliver aftalen dyrere end tidligere, og det vækker bekymring i Dansk Industri (DI).

- Der kan være gode grunde til økonomisk at prioritere borgernær velfærd i kommunerne og sundhed i regionerne, men så skal der spares et andet sted. Som Vismændene også peger på, er det ikke tid til at lempe finanspolitikken, tværtimod. I aftalen løftes kommunernes serviceramme med knap 3,5 mia. kr., og det vil skabe yderligere økonomisk aktivitet i en tid, hvor kapacitetspresset er højt, siger vicedirektør Morten Granzau, økonomisk-politisk chef i DI.

- Den statslige administration er steget konstant siden 2016, så der nu er 13.000 medarbejdere flere til at løse administrative opgaver i staten. Derfor er det oplagt, at hvis regeringen vil bruge flere penge på kommunerne, må den finansiere det krone til krone ved at spare på administration i staten.

Finansminister Nicolai Wammen (S) annoncerede i denne uge, at der skal skæres 1.000 medarbejdere i statens administration.

- Det er et vigtigt, men forsigtigt første skridt. Udgifterne til den statslige administration bør falde, så den i højere grad dækker det udgiftsløft, der kommer i økonomiaftalerne med kommuner og regioner. For så kommer regeringen tættere på at leve op til henstillingen fra Vismændene om at stramme finanspolitikken.

Regeringen har allerede tidligere pålagt kommuner og regioner at spare 3 mia. kr. på deres administration.

- Det er en god ide, og kommuner og regioner har ædt en del besparelsen med sidste års økonomiaftale. Det skal de have ros for. Derfor er det positivt, at man med aftalen fortsat har fokus på administrative besparelser i kommunerne, selvom niveauet er lavere end i sidste års aftale. Helt centralt er det dog, at staten også ”tage sin egen medicin”, som statsministeren sagde i sin tale i afslutningsdebatten, og der er 1.000 medarbejdere altså ikke nok til at finansiere den nye aftale, siger Morten Granzau.

Se hele aftalen her https://fm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2024/maj/aftale-om-kommunernes-oekonomi-for-2025/

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye