Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Vi skal genopdage værdien af hjemmelavet mad

Del

Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse den stigende tendens til at spise takeaway- og færdigretter. I dag sætter fødevareminister Jacob Jensen (V) fokus på dansk madkultur og forbruget af takeaway på Madens Folkemøde, hvor han samtidig ønsker at starte dialogen med danskerne om, hvordan vi kan bevare og styrke den danske madkultur.

Hjemmelavet mad er vigtig og en stor del af den danske kultur, hvis man spørger den danske befolkning. Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse tendensen til takeaway og færdigretter. Det viser en ny undersøgelse fra Madkulturen udført af Epinion.

Undersøgelsen viser også, at det er vigtigt for danskerne at bevare danske madtraditioner og at inddrage børnene i køkkenet. Trods dette viser Madkulturens tidligere analyser, at hvert fjerde måltid i dag består af takeaway eller færdigmad, og kun hver tiende familie inddrager børnene i madlavningen på en almindelig onsdag aften.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) er enig med danskerne i, at udviklingen skal vendes. Han har derfor igangsat projektet ’Fortiden i fremtidens mad’ og sætter i dag på Madens Folkemøde fokus på danskernes madvaner og madkultur. Ambitionen med projektet er at bringe både politikere, kulinariske iværksættere, detailhandlen og forbrugerne sammen om at genopdage værdien af hjemmelavet mad.


Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:

”Tallene vidner om, at det hjemmelavede måltid og den danske madkultur har stor værdi for mange af os. Samtidig laver færre os mad derhjemme, og jeg vil gerne være med til at vende udviklingen, så Danmark ikke ender som en takeaway-nation. I stedet bør vi bruge de gode råvarer, der gror rundt om os i den danske muld, og lade dem være i centrum for vores måltider. Det kræver en fælles indsats at nå dertil. I dag tager vi første skridt på Madens Folkemøde, og inden sommerferien vil jeg samle en række kulinariske eksperter til en rundbordssamtale om, hvordan vi kan finde løsninger på fremtidens bæredygtige madkultur ved at undersøge den danske kulinariske arv.”

Fødevareministeren deltager i tre debatter på Madens Folkemøde:


Fredag 31.maj

Kl. 15.00-15.45: ’Fortiden i Fremtidens Mad’

Kl. 16.00-16.45: ’Samarbejder mod madspild – national madspildsstrategi’

Kl. 17.00-17.45:Hvad skal vi ha’ at spise i morgen?”Fakta

Det viser undersøgelsen:

  • 6 ud af 10 finder det vigtigt, at den mad, de spiser, er hjemmelavet.
  • 6 ud af 10 mener, at vi som samfund bør vende udviklingen mod flere færdigretter og takeaway
  • 9 ud af 10 finder det vigtigt for samfundet, at børn i Danmark lærer at lave mad
  • 9 ud af 10 med hjemmeboende børn under 18 år finder det vigtigt, at familien lærer børnene at lave mad
  • 7 ud af 10 mener, at det er værdifuldt for dansk kultur at holde liv i egnsretter
  • 8 ud af 10 finder det værdifuldt for dansk kultur, at der bliver holdt liv i danske madtraditioner

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye