Vi skal genopdage værdien af hjemmelavet mad
Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse den stigende tendens til at spise takeaway- og færdigretter. I dag sætter fødevareminister Jacob Jensen (V) fokus på dansk madkultur og forbruget af takeaway på Madens Folkemøde, hvor han samtidig ønsker at starte dialogen med danskerne om, hvordan vi kan bevare og styrke den danske madkultur.
Hjemmelavet mad er vigtig og en stor del af den danske kultur, hvis man spørger den danske befolkning. Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse tendensen til takeaway og færdigretter. Det viser en ny undersøgelse fra Madkulturen udført af Epinion.
Undersøgelsen viser også, at det er vigtigt for danskerne at bevare danske madtraditioner og at inddrage børnene i køkkenet. Trods dette viser Madkulturens tidligere analyser, at hvert fjerde måltid i dag består af takeaway eller færdigmad, og kun hver tiende familie inddrager børnene i madlavningen på en almindelig onsdag aften.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er enig med danskerne i, at udviklingen skal vendes. Han har derfor igangsat projektet ’Fortiden i fremtidens mad’ og sætter i dag på Madens Folkemøde fokus på danskernes madvaner og madkultur. Ambitionen med projektet er at bringe både politikere, kulinariske iværksættere, detailhandlen og forbrugerne sammen om at genopdage værdien af hjemmelavet mad.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:
”Tallene vidner om, at det hjemmelavede måltid og den danske madkultur har stor værdi for mange af os. Samtidig laver færre os mad derhjemme, og jeg vil gerne være med til at vende udviklingen, så Danmark ikke ender som en takeaway-nation. I stedet bør vi bruge de gode råvarer, der gror rundt om os i den danske muld, og lade dem være i centrum for vores måltider. Det kræver en fælles indsats at nå dertil. I dag tager vi første skridt på Madens Folkemøde, og inden sommerferien vil jeg samle en række kulinariske eksperter til en rundbordssamtale om, hvordan vi kan finde løsninger på fremtidens bæredygtige madkultur ved at undersøge den danske kulinariske arv.”
Fødevareministeren deltager i tre debatter på Madens Folkemøde:
Fredag 31.maj
Kl. 15.00-15.45: ’Fortiden i Fremtidens Mad’
Kl. 16.00-16.45: ’Samarbejder mod madspild – national madspildsstrategi’
Kl. 17.00-17.45: ”Hvad skal vi ha’ at spise i morgen?”
Fakta
Det viser undersøgelsen:
- 6 ud af 10 finder det vigtigt, at den mad, de spiser, er hjemmelavet.
- 6 ud af 10 mener, at vi som samfund bør vende udviklingen mod flere færdigretter og takeaway
- 9 ud af 10 finder det vigtigt for samfundet, at børn i Danmark lærer at lave mad
- 9 ud af 10 med hjemmeboende børn under 18 år finder det vigtigt, at familien lærer børnene at lave mad
- 7 ud af 10 mener, at det er værdifuldt for dansk kultur at holde liv i egnsretter
- 8 ud af 10 finder det værdifuldt for dansk kultur, at der bliver holdt liv i danske madtraditioner
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Gastronomisk triumf: Danmark modtager 44 Michelin-stjerner27.5.2024 20:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Den nye udgave af den Nordiske Michelin Guide er netop blevet offentliggjort, og Danmark er igen i år flot repræsenteret med hele 31 restauranter spredt over Jylland, Fyn og Sjælland.
Regeringen vil forbyde fiskeri med bomtrawl23.5.2024 10:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være forbudt for danske fiskefartøjer at fiske med tunge bomtrawl i danske farvande. Fødevareminister Jacob Jensen (V) vil samtidig intensivere arbejdet for et EU-forbud mod bomtrawl, som også vil gælde udenlandske fiskere.
Fødevareministeren er i Vietnam for at styrke samarbejdet og fremme grønne danske løsninger16.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med en erhvervsdelegation besøger fødevareminister Jacob Jensen (V) i disse dage Vietnam. Ministeren har blandt andet underskrevet en aftale om myndighedssamarbejde, som har fokus på styrket fødevaresikkerhed, mindre madspild og indsatsen mod antibiotikaresistens.
Trecifret millionbeløb skal bidrage til bæredygtig udvikling af dansk fiskeri og akvakultur1.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu åbner fem støttepuljer på i alt 113,8 mio. kr., som skal være med til at gøre Danmark til en af de førende nationer inden for grøn omstilling af fiskeri- og akvakulturerhvervet.
Plantefonden oplever fortsat stor interesse: Søgning for over 300 millioner kroner19.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder og organisationer har søgt om tilskud for flere hundrede millioner fra Plantefondens pulje til projekter, der skal fremme planterig forskning, udbud og efterspørgsel. Den store interesse glæder fødevareminister Jacob Jensen (V), der håber på, at den danske plantebaserede fødevaresektor kan blive et udstillingsvindue for resten af verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum