Vi skal genopdage værdien af hjemmelavet mad
Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse den stigende tendens til at spise takeaway- og færdigretter. I dag sætter fødevareminister Jacob Jensen (V) fokus på dansk madkultur og forbruget af takeaway på Madens Folkemøde, hvor han samtidig ønsker at starte dialogen med danskerne om, hvordan vi kan bevare og styrke den danske madkultur.
Hjemmelavet mad er vigtig og en stor del af den danske kultur, hvis man spørger den danske befolkning. Et flertal af danskerne mener, at vi som samfund bør bremse tendensen til takeaway og færdigretter. Det viser en ny undersøgelse fra Madkulturen udført af Epinion.
Undersøgelsen viser også, at det er vigtigt for danskerne at bevare danske madtraditioner og at inddrage børnene i køkkenet. Trods dette viser Madkulturens tidligere analyser, at hvert fjerde måltid i dag består af takeaway eller færdigmad, og kun hver tiende familie inddrager børnene i madlavningen på en almindelig onsdag aften.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er enig med danskerne i, at udviklingen skal vendes. Han har derfor igangsat projektet ’Fortiden i fremtidens mad’ og sætter i dag på Madens Folkemøde fokus på danskernes madvaner og madkultur. Ambitionen med projektet er at bringe både politikere, kulinariske iværksættere, detailhandlen og forbrugerne sammen om at genopdage værdien af hjemmelavet mad.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:
”Tallene vidner om, at det hjemmelavede måltid og den danske madkultur har stor værdi for mange af os. Samtidig laver færre os mad derhjemme, og jeg vil gerne være med til at vende udviklingen, så Danmark ikke ender som en takeaway-nation. I stedet bør vi bruge de gode råvarer, der gror rundt om os i den danske muld, og lade dem være i centrum for vores måltider. Det kræver en fælles indsats at nå dertil. I dag tager vi første skridt på Madens Folkemøde, og inden sommerferien vil jeg samle en række kulinariske eksperter til en rundbordssamtale om, hvordan vi kan finde løsninger på fremtidens bæredygtige madkultur ved at undersøge den danske kulinariske arv.”
Fødevareministeren deltager i tre debatter på Madens Folkemøde:
Fredag 31.maj
Kl. 15.00-15.45: ’Fortiden i Fremtidens Mad’
Kl. 16.00-16.45: ’Samarbejder mod madspild – national madspildsstrategi’
Kl. 17.00-17.45: ”Hvad skal vi ha’ at spise i morgen?”
Fakta
Det viser undersøgelsen:
- 6 ud af 10 finder det vigtigt, at den mad, de spiser, er hjemmelavet.
- 6 ud af 10 mener, at vi som samfund bør vende udviklingen mod flere færdigretter og takeaway
- 9 ud af 10 finder det vigtigt for samfundet, at børn i Danmark lærer at lave mad
- 9 ud af 10 med hjemmeboende børn under 18 år finder det vigtigt, at familien lærer børnene at lave mad
- 7 ud af 10 mener, at det er værdifuldt for dansk kultur at holde liv i egnsretter
- 8 ud af 10 finder det værdifuldt for dansk kultur, at der bliver holdt liv i danske madtraditioner
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevareminister klipper snoren til nyt kontor Nuuk8.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er rejst til Grønland for at deltage i den officielle åbning af Fødevarestyrelsens kontor i Nuuk. Besøget bød også på det første møde med Grønlands nye Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning Peter Borg (D).
Landbruget har nedbragt sin gæld med 50. mia. kr.16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indtjeningen i landbruget har generelt været høj de seneste år, og landbruget har formået at nedbringe gælden. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) ser derfor god grund til optimisme på landbrugets vegne.
Stor interesse for udvikling af fremtidens fødevareproduktion10.4.2025 16:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har i årets første ansøgningsrunde modtaget ansøgninger om tilskud til over 50 projekter fra forskere, fødevareproducenter, landmænd og folk med gode grønne idéer svarende til mere end 350 mio. kroner.
Tag med ud og fisk – men husk fisketegnet8.4.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Lystfiskersæsonen står for døren, og Danmark byder på rigtig mange gode fiskeoplevelser. Mange danskere holder af lystfiskeriet, men desværre er salget af fisketegn faldet det sidste år. Fiskeriministeren håber på, at flere vil pakke fiskestangen, købe fisketegnet og komme afsted.
Ny aftale åbner kæmpe marked for danske fødevarevirksomheder på økologiområdet5.4.2025 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny handelsaftale mellem EU-Kommissionen og Japan betyder, at parterne anerkender hinandens økologistandarder for en række produkter. Det betyder, at eksempelvis danske økologiske mejeriprodukter snart kan markedsføres som økologiske i Japan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum