Kongernes Samling

Koldinghus markerer 175-året for Grundloven

Del

Kongernes Samling markerer 175-året for Grundloven ved at udstille Frederik 7.s grundlovspen på Koldinghus. Det er første gang pennen udstilles uden for København. Markeringen finder sted mandag 3. juni kl. 15.00 og pressen er inviteret med. 

Pennen er en unik historisk genstand, som Frederik 7. brugte, da han 5. juni 1849 underskrev Danmarks første demokratiske  grundlov. Med denne underskrift blev fundamentet lagt for Danmarks rejse mod moderne frihed og folkestyre. Det er første gang, pennen udstilles uden for København, hvor den normalt kan ses på Rosenborg Slot.

Mandag 3. juni kl. 15.00 markeres Grundlovspennens ankomst til Koldinghus. Samtidig markeres sommerens tema på Koldinghus ”På sporet af Grundloven”, hvor pennen er omdrejningspunktet i et nyindrettet videns- og aktivitetsområde. Her kan voksne og børn i alle aldre i fællesskab blive klogere på Grundloven gennem plancher, leg og quiz. I skolernes sommerferie vil ”På sporet af Grundloven” desuden blive iscenesat af skuespillere, der levendegør Frederik 7. og Grevinde Danner.

Ved markeringen 3. juni er der korte oplæg om Grundloven og dens betydning ved Olav Hesseldahl, Grundlovsfesten.dk, Dennis Hornhave, Kolding Stadsarkiv samt Rasmus Welling, Kongernes Samling. Man kan desuden opleve skuespillere levendegøre Frederik 7. og Grevinde Danner samt besøge videns- og aktivitetsområdet, hvor Grundlovspennen er udstillet.

Grundlovspennen kan ses på Koldinghus fra 3. juni frem til 20. oktober. Fra 29. juni og frem til 11. august vil man hver dag kunne opleve skuespillere som en del af temaet.

Kontakter

Billeder

Frederik 7.s Grundlovspen er til daglig udstillet på Rosenborg Slot.
Frederik 7.s Grundlovspen er til daglig udstillet på Rosenborg Slot.
Download
Mindeblad for Frederik 7. og underskrivelsen af Grundloven på Christiansborg 5. juni 1849. P.J. Hagen / C. Sievertsen, Det Kgl. Bibliotek.
Mindeblad for Frederik 7. og underskrivelsen af Grundloven på Christiansborg 5. juni 1849. P.J. Hagen / C. Sievertsen, Det Kgl. Bibliotek.
Download
Med sin underskrift ændrede Frederik 7. Danmarks styreform fra enevælde til folkestyre. Maleri: August Schiøtt, 1850, Kongernes Samling, Rosenborg Slot.
Med sin underskrift ændrede Frederik 7. Danmarks styreform fra enevælde til folkestyre. Maleri: August Schiøtt, 1850, Kongernes Samling, Rosenborg Slot.
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus3.7.2024 13:40:04 CEST | Pressemeddelelse

Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.

Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus27.6.2024 13:35:24 CEST | Pressemeddelelse

Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv. Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter.

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden27.6.2024 09:11:39 CEST | Pressemeddelelse

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye