Folkekirkens Nødhjælp

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger

Del
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet.

Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen.

En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner.

Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres.

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, siger:

”Globale drivhusgasudledninger bliver ved med at stige og de fattigste lande mærker for alvor klimaforandringerne. Jeg har netop stået midt i de ødelagte boligområder i Mombasa i Kenya, som den seneste måneds oversvømmelser har forårsaget. Oversvømmelserne har blandt andet bragt livstruende sygdomme med sig blandt en befolkning, som i forvejen er udfordret af fattigdom. Hvis vi ikke skal risikere at miste årtiers investering i udvikling og skabe håb for fremtiden, skal vi finde nye måder at tackle både udvikling og klimakrisen i en mere helhedsorienteret tilgang, hvor nye grønne løsninger også indtænkes i fremtidens udviklingsindsatser.”

I en ny rapport ’Two challenges, one soluton’, som lanceres ved eventen, sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på forholdet mellem klimatilpasning og udviklingsprojekter med eksempler fra Kenya, Etiopien, Uganda og Nepal, der allerede er hårdt ramt af klimaforandringer.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, siger:

”Det er helt afgørende, at udviklingsprojekter både er klimatilpasset og sikrer udvikling for verdens fattigste samfund i det globale syd. De to ting går hånd i hånd, og den ene del risikerer at kollapse uden støtte fra den anden og vice versa. Samtidigt må vi ikke glemme den bredere udviklingsagenda, når der investeres i flere og mere i klimarelaterede aktiviteter.”

International direktør fra CONCITO, Jarl Krausing siger:

”Integration af klima og bæredygtig udvikling er en hjørnesten i en retfærdig grøn omstilling. Det betyder, at klima og bæredygtighed skal indtænkes i alle politikker på alle niveauer i alle lande, og kræver samarbejde på tværs af regeringer og mellem offentlige og private samfundsaktører. Derfor sætter konferencen fokus på, hvordan danske aktører kan styrke samarbejder på tværs af aktørgrupper, sektorer og niveauer.”

Eventet ’Integrating climate and development, bliver afholdt d. 31. maj, kl. 14.00-16.00, Eigtveds pakhus, Strandgade 25D. For mere information skriv til CopenhagenEvent@dca.dk eller ring til Folkekirkens Nødhjælps klimarådgivere Mattias Söderberg på 29700609.

Læs rapporten her:

climate-twochallenges-onesolution-webversion.pdf (noedhjaelp.dk)

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp: Flyafgift skal sikre østaters overlevelse10.7.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere østater er tæt på at skylle i havet på grund af klimaforandringerne, og får ikke den nødvendige hjælp fra det internationale samfund. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp tager nogle af de værst ramte lande, Samoa og Vanuatu, nu initiativer til at skaffe flere penge til klimatilpasning og klimarelaterede katastrofer. Et af forslagene til nye initiativer er afgifter på CO2-udledende aktiviteter, som for eksempel nationale flyafgifter. ”Der er akut brug for finansiering til blandt andet kystsikring og diger til de mest klimaudsatte lande i verden. Små ø-stater som Vanuatu og Samoa risikerer at blive ubeboelige inden for vores levetid. Flyafgifter er et godt bud på alternativ finansiering, og det rådgiver vi dem om”, siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Jonas Nøddekær understreger, at Vanuatu, Samoa og resten af verdens fattigste og mest klimaudsatte lande ikke kan vente på, at de internationale klimaforhandlinger fører til konkret handling. Dr. Christoph

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

Ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp: Kendt som handlekraftig holdspiller1.7.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Karin Elisabeth Lind er ansat som ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Hun kommer fra en stilling som CEO i Access2Innovation, der arbejder med bæredygtig forretningsudvikling i udviklingslandene og særligt i Østafrika. Karin Elisabeth Lind har et indgående kendskab til internationalt arbejde fra Access2Innovation, CARE Danmark, Verdens Skove og har været ansat i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Kenya og Uganda og som leder af Folkekirkens Nødhjælps kontorer for programarbejde og global fundraising. “Karin er kendt som en enormt vellidt og handlekraftig holdspiller. Hun får tingene til at ske. Det er der brug for i en verden med udbredte og permanente kriser, men også med en masse muligheder for at skabe bæredygtig udvikling. Hun har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at udfylde rollen som international direktør, og jeg ser virkelig frem til samarbejdet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær. “Jeg er glad og stolt over udnævnelsen til international dir

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye