Folkekirkens Nødhjælp

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger

Del
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet.

Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen.

En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner.

Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres.

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, siger:

”Globale drivhusgasudledninger bliver ved med at stige og de fattigste lande mærker for alvor klimaforandringerne. Jeg har netop stået midt i de ødelagte boligområder i Mombasa i Kenya, som den seneste måneds oversvømmelser har forårsaget. Oversvømmelserne har blandt andet bragt livstruende sygdomme med sig blandt en befolkning, som i forvejen er udfordret af fattigdom. Hvis vi ikke skal risikere at miste årtiers investering i udvikling og skabe håb for fremtiden, skal vi finde nye måder at tackle både udvikling og klimakrisen i en mere helhedsorienteret tilgang, hvor nye grønne løsninger også indtænkes i fremtidens udviklingsindsatser.”

I en ny rapport ’Two challenges, one soluton’, som lanceres ved eventen, sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på forholdet mellem klimatilpasning og udviklingsprojekter med eksempler fra Kenya, Etiopien, Uganda og Nepal, der allerede er hårdt ramt af klimaforandringer.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, siger:

”Det er helt afgørende, at udviklingsprojekter både er klimatilpasset og sikrer udvikling for verdens fattigste samfund i det globale syd. De to ting går hånd i hånd, og den ene del risikerer at kollapse uden støtte fra den anden og vice versa. Samtidigt må vi ikke glemme den bredere udviklingsagenda, når der investeres i flere og mere i klimarelaterede aktiviteter.”

International direktør fra CONCITO, Jarl Krausing siger:

”Integration af klima og bæredygtig udvikling er en hjørnesten i en retfærdig grøn omstilling. Det betyder, at klima og bæredygtighed skal indtænkes i alle politikker på alle niveauer i alle lande, og kræver samarbejde på tværs af regeringer og mellem offentlige og private samfundsaktører. Derfor sætter konferencen fokus på, hvordan danske aktører kan styrke samarbejder på tværs af aktørgrupper, sektorer og niveauer.”

Eventet ’Integrating climate and development, bliver afholdt d. 31. maj, kl. 14.00-16.00, Eigtveds pakhus, Strandgade 25D. For mere information skriv til CopenhagenEvent@dca.dk eller ring til Folkekirkens Nødhjælps klimarådgivere Mattias Söderberg på 29700609.

Læs rapporten her:

climate-twochallenges-onesolution-webversion.pdf (noedhjaelp.dk)

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand18.12.2024 12:51:30 CET | Pressemeddelelse

Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine med en bevilling til 13 såkaldte Solvogne. Solvogne kan sikre energi og rent vand til krigsramte og udsatte mennesker i Ukraine, og er udviklet i et samarbejde med danske virksomheder. “Vi er meget glade for bevillingen fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Solvogns-projektet. Nu kan vi hjælpe tusindvis af ukrainske familier tæt på frontlinjen og i landdistrikter med energi fra solpaneler og rent vand. Det er der hårdt brug for, fordi energi-infrastruktur er et strategisk mål for Rusland,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Generalsekretæren tilføjer, at Solvognen ikke kun sikrer adgang til energi og rent vand, men også styrker lokalsamfundenes modstandsdygtighed. De 13 enheder bliver leveret til Mykolaiv- og Kherson-regionerne tæt på frontlinjen, og skal produceres på licens i Ukraine. Målet er at nå ud til cirka 9.200 mennesker, og solvognene skal give strøm, varme og rent vand

Folkekirkens Nødhjælp advarer: Ny flygtningestrøm i Syrien10.12.2024 13:00:28 CET | Pressemeddelelse

Mens millioner af syrere og statsledere fra den vestlige verden fejrer Assads afgang, udfolder sig en ny humanitær krise i den kurdisk-kontrollerede del af landet, der grænser op til Tyrkiet. Usikre udsigter til fremtiden under de nye oprørere, HTS, og de seneste ugers kamphandlinger i det nordvestlige Syrien har drevet tusindvis af mennesker på flugt. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, deler optimismen med de millioner af syrere, som fejrer faldet af Assad. Den brutale diktator, som er ansvarlig for krigsforbrydelser og grove overtrædelser af menneskerettighederne. Samtidig ser Jonas Nøddekær med den største bekymring på udviklingen i det nordøstlige Syrien: ”Omkring 100.000 syrere er den seneste uge flygtet til det nordøstlige Syrien. De nye flygtninge har indtaget hovedbyen Raqqas stadion, som de har inddraget som et helle midt i kaos, og de mangler alt.” Men ikke nok med det, nu er der udbrudt væbnede kampe mellem tyrkisk-støttede militser og kurdiske styrker

20 tons palæstinensiske dadler til salg i julehandlen6.12.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

20 tons palæstinensiske dadler kommer til salg i Danmark op til jul. Salget af dadler er resultatet af et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Salling Group, Etisk Handel Danmark og den palæstinensiske erhvervspartner Rift Valley støttet af Udenrigsministeriet. Trods den eskalerende konflikt på Vestbredden er det lykkedes at opbygge palæstinensisk produktion og grønnere forsyningskæder af dadler fra små producenter, som nu for første gang nogensinde kommer til salg i de danske butikker Bilka, Føtex og Netto-butikker uge 50. “Samarbejdet giver lokale daddelproducenter i Jordan-dalen på Vestbredden en vigtig indtægt i en vanskelig tid. Det er småbønder, der befinder sig i en vanskelig situation på grund af den eskalerende konflikt,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der er meget tilfreds med resultatet af samarbejdet og risikovilligheden fra alle parter. “Det viser, at vi i samarbejde med lokale og danske virksomheder og organisationer kan skabe udvikling

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye