Københavns Kommune har nået sit klimamål for fødevareindkøb et år før tid

Del

Klimaftrykket fra Københavns Kommunes fødevareindkøb er i 2023 reduceret med 25 procent siden 2018. Et mål der ellers først skulle indfries inden 2025. 

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. Nu viser en ny rapport fra verdens største klimatænketank World Ressources Institute, at det på fem år er lykkedes Københavns Kommune at nedbringe klimaaftrykket på sit fødevareindkøb med over 25 procent. Dermed har kommunen nået sit mål om at reducere fødevarernes klimaaftryk med 25 procent inden 2025. Det vækker glæde og stolthed hos byens overborgmester:

”Jeg er superstolt af, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk nu har båret så meget frugt, at vi har nået vores mål før tid – det er fantastisk! Det er et stort skulderklap til personalet i vores køkkener. At vi hver dag serverer sunde, klimavenlige og velsmagende måltider i vores institutioner, håber jeg også kan være en inspiration til københavnere, der ønsker at spise mere klimavenligt derhjemme,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Kommunen har nået sit mål gennem en omfattende omstilling i kommunens køkkener, hvor man i flere år blandt andet har fokuseret på at skære ned på kødet og op for grøntsager, bælgfrugter og andre grønne proteinkilder som nødder og frø. Samtidig har man haft et stort fokus på at fastholde måltidernes kulinariske og ernæringsmæssige kvaliteter og har også lyttet til københavnernes præferencer. Børne-og Ungdomsforvaltningen, Sundheds-og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har ansvaret for kommunens offentlige køkkener:

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) siger:

Børn og unge vil gerne være med til at gøre en forskel for klimaet. Den ambition vil jeg gerne understøtte som børne- og ungdomsborgmester. Som borgmester i Danmarks største kommunale forvaltning er det min ambition, at København bidrager betydeligt. Her spiller vores indkøb og måltider en afgørende rolle. Vi arbejder målrettet med mere klimavenlig mad, at mindske madspild i institutionerne og lokale samarbejder, der minimerer transporten i byen. Vi er lykkedes med vores ambitioner i en sådan grad, at det har indbragt Børne- og Ungdomsforvaltningen en fornem pris, og det glæder mig, at vores indsats inspirerer resten af verden.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) siger:

“Det er meget positivt, at vi så hurtigt er kommet i mål med mere klimavenlig mad. Det viser, at det nytter at sætte ambitiøse mål på klimaområdet. Vi er lykkedes med at påvirke ældre københavneres madvaner ved at præsentere dem for måltider, som både er ernæringsrigtige, smager godt – og som samtidig sænker klimaaftrykket. Men klimaforandringerne stopper ikke, og det skal vi heller ikke. Vores offentlige køkkener skal fortsætte med at drive udviklingen og sætte barren højt. Stor ros til vores medarbejdere, som har taget udfordringen op og samtidig arbejdet for at styrke fællesskaberne og borgernes livskvalitet via det gode måltid.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) siger:

”I Socialforvaltningens køkkener har dygtige medarbejdere længe arbejdet målrettet med at lave mere klimavenlige måltider. Det sker ofte sammen med beboerne, så de bliver en del af fællesskabet omkring måltidet. Det er vigtigt, at alle bliver inddraget i den grønne omstilling og tager den til sig. Nu har vi opfyldt vores målsætning – endda før tid. Det er et rigtig godt eksempel på, at vi også på socialområdet kan bidrage til den grønne omstilling samtidig med, at vi skaber madfællesskaber mellem mennesker, der skaber nye og gode relationer og mindsker ensomheden blandt udsatte.”    

Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med omkring 52 procent og svinekød med knap 20 procent. I dag udgør okse- og lammekød under 1,5 procent af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med over 50 procent. Det har bidraget til, at kommunens fødevareindkøb i 2023 udledte lige under 32.000 ton mindre CO2e end for bare fem år siden i 2018.

Tal fra rapporten

  • Siden 2018 har Københavns Kommune nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med cirka 25 procent pr. kilo indkøbt fødevare. Det svarer til, at for hver eneste kilo fødevare, kommunen købte i 2023, blev der udledt 3,9 kilo mindre CO2e sammenlignet med 2018.
  • Københavns Kommune har nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 31.875ton CO2e siden 2018. I 2023 blev der fra fødevareindkøb i Københavns Kommune udledt 92.308 tons CO2e.
  • Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 52 procent og svinekød med 20 procent. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 53 procent.
  • I 2023 indkøbte Københavns Kommune cirka 8.096 tons fødevarer. I 2018 var det cirka 8.100 tons.

Fakta om kommunens indsatser

  • Københavns Kommune satte med vedtagelsen af Mad- og Måltidsstrategien 2020-2025 et mål om at nedbringe CO2e-aftrykket fra fødevareindkøbet med 25 procent inden 2025, opnå 90 procent økologi i de offentlige køkkener inden 2025 og nedbringe madspildet med 50 procent inden 2030.

  • Det er medarbejderne i de offentlige køkkener, der dagligt løfter en stor del af den grønne omstilling på mad- og mål-tidsområdet. Blandt andet har skræddersyede rådgivningsforløb og et bredt kursusudbud ved kommunens gastronomiske rådgivere fra Meyers Madhus opkvalificeret medarbejderne til at lave mere klimavenlig mad.

  • Der er blandt andet udarbejdet pejlemærker til, hvordan kommunens køkkener reducerer klimaaftrykket fra fødevare-indkøbet uden at gå på kompromis med de specifikke mål-gruppebestemte ernæringsbehov. Pejlemærkerne bruges aktivt i rådgivningen af køkkenerne, og er udviklet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

  • Klimarapporter giver løbende de enkelte institutioner en status på deres individuelle omstilling. Hvis køkkenmedarbejderne løber tør for inspiration til klimavenlig mad, har kommunen udarbejdet en offentlig tilgængelig opskriftsdatabase med op mod 1.000 klimavenlige opskrifter, der alle er ernærings- og klimaberegnede. Københavnerne kan også selv tilgå opskrifterne på kommunens hjemmeside.

Kontakt

Kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) via pressekonsulent Nikolai Evereth Hansen på telefon 4044 7446 eller mail: p33u@kk.dk.

Kontakt til børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) via pressekonsulent Dianna Maria Simonsen Smith på telefon 21 69 33 09 eller mail: wj5k@kk.dk

Kontakt til sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) via pressekonsulent Rune Gleerup på telefon 23 44 09 79 eller mail: r168@kk.dk

Kontakt til socialborgmester Karina Vestergård Madsen via pressetelefonen på telefon 23 25 66 53.

 

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye