Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum indgår samarbejde om at udbrede Grundtvigs tanker globalt

Del

Man kan godt have dybe kulturelle rødder samtidig med, at man har udsyn og nysgerrighed på verden. Det er grundtanken i et nyt samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Ingrid Ank fra Grundtvigsk Forum underviser i Grundtvigs tanker i Istanbul.
Ingrid Ank fra Grundtvigsk Forum underviser i Grundtvigs tanker i Istanbul. Fotograf: Ömer Araydin

Hvad vil det sige at være myndig? Hvad betyder frihed? Og kan dybe rødder forenes med frihed - for dig selv og for dem, du er uenig med? Det er livets store spørgsmål, som er omdrejningspunktet, når Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum sammen sender Grundtvig ud i verden. Første destination er Tyrkiet, hvor fokus er på børn, unge og pædagogisk personale. De første workshops har fundet sted i hjertet af Istanbul, hvor bl.a. Grundtvigs frihedstanker blev vendt og drejet til en pædagogisk konference.

Filosofi i børnehøjde
Dansk Kulturinstituts tyrkiske afdeling har i de seneste år haft fokus på børn, leg og læring. Gennem flere projekter, hvor bl.a. teater, billedkunst og musik har været virkemidlet, har de testet, leget og udvekslet tanker, idéer og drømme med Tyrkiets kommende generationer. Instituttet tilføjer nu filosofien som arbejdstilgang og har adopteret den anerkendte filosofiske undervisningsmetode ”P4C”. Omdrejningspunktet i ”P4C” er begreberne ”caring, critical, collaborative og creative thinking”, og metodens formål er at udvikle disse færdigheder hos børn. Instituttet har de seneste år arbejdet med at kombinere ”P4C” med store danske filosoffer og har nu udviklet projektet ”Philosophy for Children - Grundtvig”.

Sammen med lokale partnere i Istanbul og Grundtvigsk Forum har Dansk Kulturinstitut med udgangspunkt i Grundtvigs tanker udviklet et workshopkoncept, som er blevet testet af både med børn og pædagogisk personale og studerende, senest i foråret 2024.

Füsun Eriksen, landechef for Dansk Kulturinstitut i Tyrkiet om modtagelsen af Grundtvigs tanker i Istanbul:
”De lokales møde med Grundtvig illustrerede, hvordan vi kan bruge kunst og kultur til at skabe dialog og vigtige diskussioner på trods af forskelligheder. Netop Grundtvig er fantastisk at tage med til Tyrkiet og resten af verden, fordi hans tanker rummer så meget potentiale for den fordomsfrie samtale og giver plads til forskellige meninger og synspunkter. Det oplevede vi i høj grad i Istanbul og så, hvordan deltagerne tog Grundtvig til sig og kunne bruge hans tanker som et springbræt til en konstruktiv og filosofisk dialog og samtidig være inspiration til at udvikle lege til børn i samspil med P4C-metoden.”

Ingrid Ank, leder af Grundtvig Akademiet (Grundtvigsk Forum), om at udbrede Grundtvigs tanker i verden:
”Mange opfatter Grundtvig som så dansk, at han umuligt kan bruges til noget i internationale sammenhænge. Men i virkeligheden står hele verden lige nu og råber på ideer til, hvordan man både kan være et folk, der er knyttet sammen i en fælles historie og kultur, og samtidig indrette et frit og åbent samfund - for minoriteter såvel som for fritænkere. Dét er Grundtvig et bud på. Interessen for Grundtvig findes faktisk allerede i stor stil i internationale sammenhænge - og den er stigende! I Indien, Sydkorea, Japan, Kina, USA, Polen, Ukraine og mange andre steder. Og nu altså også i Tyrkiet.”

Ambitionen
Ambitionen er at udbrede samarbejdet mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum i andre byer i Tyrkiet, hvor målet er at afholde workshops for undervisere, pædagoger og for børn. Dansk Kulturinstitut arbejder også på at kunne overføre konceptet til andre lande.

Kontakter

Billeder

Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Foto: Ömer Araydin
Download
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Foto: Ömer Araydin
Download
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Foto: Ömer Araydin
Download
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Billeder fra Grundtvig workshop i Istanbul, forår 2024.
Foto: Ömer Araydin
Download

Om Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut har siden 1940 arbejdet internationalt med udvikling af kunst-, kultur- og samfundsrelaterede projekter. Via kunst og kultur ønsker vi at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser. Det er vores vision at vise, at udveksling af kunst, kultur og viden kan bidrage til håndteringen af globale udfordringer og være med til at styrke FN’s Verdensmål. Vi har hovedkontor på Vartov i København og afdelinger og indsatser i de østlige nabolande, i Østersøregionen og de baltiske lande, Tyrkiet, Indien, Kina og Brasilien.

Om Grundtvigsk Forum

Grundtvigsk Forum er en forening med afsæt i præsten, poeten og politikeren N.F.S. Grundtvig, der holder til i bygningen Vartov i København, hvor Grundtvig var præst. Foreningen har medlemmer og aktiviteter i hele Danmark. Grundtvigsk Forum rummer både et akademi, et bibliotek, en skoletjeneste, et tidsskrift og står for en lang række kulturelle arrangementer. På tværs af det hele er der en interesse for N.F.S. Grundtvigs tanker om frihed, ånd og fællesskab – og en ambition om at undersøge og formidle, hvad man kan bruge Grundtvigs tanker til i dag

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Stor markering på Ukraines uafhængighedsdag: Festsalen på Københavns Universitet bliver fyldt med ukrainsk ånd og kulturel modstandskraft15.8.2024 12:17:05 CEST | Pressemeddelelse

Kendte ukrainske musikere og forfattere indtager scenen med de danske skuespillere Esben Smed og Kirsten Olesen, når Dansk Kulturinstitut, Københavns Folkeuniversitet og Ukraine House in Denmark sammen fejrer Ukraines uafhængighedsdag med en stor oplæsnings-, samtale- og musikbegivenhed i Festsalen på Københavns Universitet den 24. august. Målet er at styrke truet ukrainsk identitet og kultur, samt den gensidige forståelse mellem Ukraine og Danmark i en kritisk tid.

Internationalt gaming- og animationsprojekt engagerer unge fra det globale nord og syd i klimakampen27.5.2024 14:43:43 CEST | Pressemeddelelse

”Animated Engagement” er navnet på et nyt samarbejde mellem The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb for danske og brasilianske studerende. Formålet er at engagere de unge i klimakampen gennem gaming, egenproducerede animationsfilm og brug af animation i undervisningssammenhænge. Projektet er støttet af GLOBUS – Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde med 1,2 millioner kr.

Dansk Kulturinstitut og Sisters Hope starter verdensturné i Kina24.4.2024 07:33:18 CEST | Pressemeddelelse

En af Danmarks mest anerkendte performancegrupper skal i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut på en verdensturné. Scenen bliver dog hverken teatre, koncerthaller eller gallerier, men det åbne, offentlige rum. Her skal Sisters Hope udforske og udfolde deres samfundsvision om en mere sanselige og poetisk verden for øjnene af lokale beskuere. Første stop er Kina, hvor de gennemfører en 12 timer lang performativ vandring i området Aranya dér, hvor den kinesiske mur møder havet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye