Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus
Klimarådet har netop givet sine kommentarer til den årlige klimafremskrivning. Her fremhæves bl.a., at vigtige delmål i klimaindsatsen – som fx målsætningen om, at alle offentlige indkøb skal være miljømærkede i 2030 – risikerer at blive glemt.
Der skal øget fokus og løbende status på vigtige delmål, der bidrager til at mindske Danmarks klimaaftryk – herunder målet om, at alle offentlige indkøb skal være miljømærkede i 2030. Det er blandt anbefalingerne fra Klimarådet, der netop har kommenteret klimafremskrivningen, som bl.a. har til formål at vise, hvor tæt Danmark er på at nå sine klimamål for 2025 og 2030.
”Klimarådet peger med deres anbefalinger således på miljømærkede indkøb som et effektivt redskab til at understøtte Danmarks klimaindsats og understreger behovet for øget politisk fokus på området. Offentlige indkøb har en enorm indflydelse på markedet og kan være en drivkraft for grøn omstilling, men det kræver den nødvendige prioritering og handling, så alle offentlige indkøb fremadrettet inkluderer klima- og miljøhensyn”, siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.
Det offentlige indkøb er på 448 mia. kr. årligt og udgør knap 16 pct. af BNP i Danmark.
Delmålene risikerer at blive overset
Ifølge Klimarådets kommentering af ”Klimastatus- og fremskrivning 2024” risikerer delmålene fra de klimapolitiske aftaler ifm. klimaloven at blive glemt, ligesom det er et problem, at der ikke er et sted, hvor det er muligt at se en samlet status på målene. Første skridt til at ændre på dette er, at myndighederne begynder at udgive data på systematisk vis, som gør det muligt at gøre status på delmålene i et samlet overblik - og her påpeger Klimarådet bl.a., at delmålene om offentlige indkøb med fordel kan udgives i Energistyrelsens globale afrapportering.
”Klimakrisen kalder på, at tempoet og skalaen for omstillingen af offentlige indkøb øges, og det kræver klare krav og mål og et endnu tydeligere mandat fra regeringen. Vi bakker derfor op om Klimarådets anbefaling om at sætte større politisk fokus på målet om, at alle offentlige indkøb skal være miljømærkede i 2030”, siger Martin Fabiansen.
Målsætningen om, at alle offentlige indkøb på områder, hvor der findes officielle mærkningsordninger, skal være miljømærkede eller leve op til tilsvarende krav i 2030, er en del af ”Grønne indkøb for en grøn fremtid - strategi for offentlige indkøb”.
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Black Friday: Ny tendens tyder på mindre købelyst blandt danskerne21.11.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
”Årets vildeste tilbud”, ”Køb 3 betal for 2”, ”Spar op til 70 pct.” – Black Week og Black Friday-tilbuddene vælter ind, og ser man på de seneste års udvikling, er danskernes købetrang blot vokset. Der er dog indikationer på, at danskernes indkøb ikke nødvendigvis følger med i samme hast som tidligere.
EU’s øgede krav til tekstiler vil udfordre tøjbranchen11.11.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
En bølge af lovkrav fra EU skal føre til en mere holdbar tekstiløkonomi, men for virksomhederne fører det også til nye og øgede krav om ansvarlighed, der skal kunne dokumenteres og implementeres i alle led af værdikæden. Samtidig viser en ny undersøgelse, at danske forbrugere efterspørger mere miljøvenligt tøj.
Nu kan bygningsdrift svanemærkes22.10.2024 06:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Som noget helt nyt er det nu muligt at få certificeret sin bygningsdrift med det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket. Dermed får bygningsejere, ejendomsinvestorer og facility management-virksomheder et nyt stærkt værktøj til at sikre effektiv bygningsdrift og reducere miljø- og klimaaftrykket fra eksisterende bygninger i Norden.
Danskerne vil gerne træffe mere miljøvenlige valg – men det skal være nemt8.10.2024 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
De danske forbrugere vil rigtig gerne være miljøbevidste, men de synes, det kan være svært – eller for besværligt – i praksis. Og de ønsker, at virksomheder og politikere skal gøre det nemmere. Det viser en ny undersøgelse fra Opinion.
Kæmpe stigning i antallet af svanemærkede produkter – men forbrugerne ønsker endnu flere24.9.2024 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
På bare tre år er antallet af svanemærkede produkter steget med næsten 50 pct. Alligevel efterspørger mere end hver anden dansker ifølge en undersøgelse fra Miljømærkning Danmark et endnu større udvalg af svanemærkede varer på hylderne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum