Undgå mavesmerter hos dit nyfødte føl
Hos dyreforsikringsselskabet Agria viser skadestatistikkerne, at kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Der kan være flere årsager til, at føl får kolik. Her lister vi de mest almindelige – og Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at undgå dem.

Når spædbørn får ondt i maven, siger vi, at de har kolik. Sådan er det også med føl: De får også koliksymptomer, når de har smerter i bughulen.
Kolik er en samlet betegnelse for mavesmerter, der kan opstå af flere forskellige årsager. Alle heste i alle aldre kan lide af kolik – også helt unge føl.
Koliksymptomer kan i de mange tilfælde forhindres med den rette viden, mener Jon Vedding, der er hestedyrlæge hos Agria.
Derfor ønsker Agria Dyreforsikring med kampagnen #stopkolik at øge og udbrede viden om, hvordan kolik kan undgås og dermed bidrage til øget hestevelfærd.
Tiden er afgørende
Symptomerne på kolik er noget anderledes hos føl end hos voksne heste: Hos voksne heste viser kolik sig ofte med symptomer som mangel på appetit og uro. Hesten skraber ofte med forhovene og kigger om på bugen. Hesten lægger sig ned for at rulle, og når den rejser sig ryster den sig ofte ikke, som en rask hest ville gøre. Ved meget voldsomme smerter kan hesten sparke op mod bugen og kaste sig rundt på jorden.
- Føl viser smerte på forskellige måder, nogle gange reagerer de meget stærkt på ingenting, og nogle gange kan de blive helt slappe og apatiske. De vil ofte lægge sig i sammenkrøllet stilling med forbenene foldet ind eller lægge sig helt om på ryggen; de forsøger at finde en position, hvor det ikke gør så ondt, og ofte skærer de tænder, forklarer Jon Vedding, der understreger, at har du et føl, der viser symptomer, bør du altid kontakte en dyrlæge:
- Når et nyfødt føl bliver syg, skal du ikke vente. Få timer kan betyde forskellen mellem liv og død, da følkolik udvikler sig meget hurtigt, fra du ser de første symptomer.
Fakta om følkolik
Der kan være flere årsager til, at føl får kolik: Her lister vi de 5 oftest forekommende – og Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvilke symptomer du skal holde øje med:
- Meconiumforstoppelse er almindeligt forekommende hos nyfødte føl. Det indhold, der findes i det nyfødte føls tarm, kaldes meconium og består af bl.a. fordøjet fostervand og tarmvæske, som føllet har ophobet igennem drægtigheden. Meconium-forstoppelse opstår, hvis det nyfødte føl ikke er i stand til at afsætte meconium ved første gødning, dvs. cirka inden for tolv timer efter fødslen. Forstoppelsen forårsager kolik, hvilket er en meget smertefuld tilstand. Ved meconium-forstoppelse vil føllet ofte være uroligt og typisk gå og svinge med halen og ofte lægge sig på ryggen med benene i vejret.
- Føldiarré opstår typisk, når føllet er 6 – 14 dage gammelt, og optræder i forbindelse med, at hoppen har sin første brunst efter foling (følbrunsten). Dette er dog som sådan ikke direkte relateret til følbrunsten men mere føllets etablering af tarmfloraen.
- Oftest bliver føllet ikke særligt påvirket af diarréen, men det kan nogle gange påvirke almentilstanden og give koliksymptomer, forklarer Jon Vedding. - Rotavirus kan påvirke føllet, når det er blevet et par uger gammelt, og giver ofte anledning til sygdomssymptomer i form af diarré, som kan føre til dehydrering. Føl, der er ramt, har normalt brug for dyrlægebehandling. Rotavirus er meget smitsomt, og syge føl bør derfor isoleres fra andre føl.
- Spolorm kan udvikle sig til et stort problem for føllet, som fra to-måneders alderen kan begynde at vise symptomer.
- Spolorm kan være rigtig farlig for føllet og kan i nogle tilfælde være fatal. Kraftige spolorm-infektioner vil påvirke føllets trivsel, og symptomerne er bl.a. nedstemthed, dårligt pelslag og vægttab. Hvis føllet går med en stor mængde spolorm i tarmen, kan det forårsage fortykkelse af tarmvæggen, forstoppelse og i alvorlige tilfælde føre til en bristet tarm, siger Jon Vedding og forklarer, at føllene tidligt i deres liv bliver smittet med spolormen, som derefter udvikler sig til den voksne orm, før den forårsager symptomer. - Vindkolik med ophobning af store mængder gas ses ofte i forbindelse med meconiumforstoppelse, men der kan forekomme andre årsager som f.eks. misdannelser i tarmen eller ved endetarmen. I disse tilfælde vil føllet begynde at vise kolik indenfor de første levedøgn. Blæreruptur (sprængt blære) kan ligne dette, men her vil det være et øget bugomfang som følge af væske (urin) i bughulen, og disse føl vil kun gradvise forøge deres bugomfang og kun vise mindre koliksymptomer.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907orholt@icloud.comLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Når hunden får noget på tværs2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde - og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Danmarks sundeste kat er en ”ragdoll”1.4.2025 15:47:44 CEST | Pressemeddelelse
Forsikringsselskab har for anden gang kortlagt de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg hos vores katte. Den populære ragdoll-kat indtager pladsen som Danmarks sundeste katterace, mens huskatten i år må se sig henvist til en andenplads. Tag et kig på Top 10-listen over Danmarks sundeste katteracer.
31 procent af danske katte lever deres liv inden døre31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse foretaget på vegne af forsikringsselskabet Agria viser, at 50 procent af yngre danske katteejere lader deres katte tilbringe det meste af deres liv indendørs. Blandt 40-74-årige katteejere lader helt op til 82 procent deres katte bevæge sig frit både inde og ude.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum