Metalvirksomhederne kæmper med faldende ordrebeholdning og pres fra udenlandsk statsstøtte

Del

Hver tredje virksomhed i metalindustrien og knap to ud af tre virksomheder i maskinindustrien oplever, at ordrebeholdningen svinder ind. TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer om, at massive støtteprogrammer i Kina og USA kan få alvorlige konsekvenser for både branchen og den danske økonomi, hvis vi ikke udligner spillepladen.

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

I to år har flere virksomheder oplevet at have for få ordrer i bogen, mens færre oplever at have for mange. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

I maj måned oplevede 35 procent af virksomhederne i metalindustrien at have for få ordrer i bogen, mens det var tilfældet for hele 61 procent i maskinindustrien.   

 - Udviklingen viser med al tydelighed den gennemgående tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien, og det koster arbejdspladser og konkurrencefordele, hvis det fortsætter, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Organisationen repræsenterer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, hvor medlemsvirksomheder også tidligere har gjort opmærksom på udviklingen. I en medlemsundersøgelse fra januar i år vurderer 70 procent af smede- og metalvirksomhederne, at de er bekymrede for den faldende ordretilgang. 

Pres fra udenlandsk statsstøtte

Baggrunden for den faldende ordrebeholdning kan findes i den generelle økonomiske afmatning, der præger dansk økonomi. Ifølge den økonomiske redegørelse fra maj 2024 har medicinalindustrien været afgørende for at sikre en reel vækst i BNP de seneste to år, mens andre sektorer oplever stilstand eller tilbagegang.

 - Metalvirksomhederne opererer i høj grad på det globale marked, og her er massive støtteprogrammer fra både Kina og USA en udfordring for både danske og europæiske virksomheder. Vi ønsker fri og fair konkurrence, men statsstøtte giver kinesiske og amerikanske virksomheder end unfair konkurrencefordel, hvor vi ikke kan se passivt til. Der skal ske politisk handling, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Yderligere information, kontakt: 

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 74 / msb@tekniq.dk  

Kontakter

Billeder

Det samlede antal ordrer i metalindustrien og maskinindustrien. Kilde: Danmarks Statistik
Det samlede antal ordrer i metalindustrien og maskinindustrien. Kilde: Danmarks Statistik
Download
Antallet af virksomheder i henholdsvis metalindustrien og maskinindustrien, der vurderer, at de ikke har tilstrækkeligt med ordrer. Kilde: Danmarks Statistik
Antallet af virksomheder i henholdsvis metalindustrien og maskinindustrien, der vurderer, at de ikke har tilstrækkeligt med ordrer. Kilde: Danmarks Statistik
Download

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye