Regionernes udgifter til ADHD-medicin er fordoblet på 10 år
Forbruget af ADHD-medicin er stigende i alle aldersgrupper, men særligt blandt voksne. Antallet af personer mellem 25 og 44 år med recept på ADHD-medicin steget med 258 procent siden 2013.
Siden 2013 er antallet af danskere med recept på medicin mod ADHD steget med 167 pct. Knapt 110.000 danskere havde ved udgangen af 2023 recept på ADHD-medicin. Til sammenligning gjaldt det samme for godt 40.000 personer i 2013.
I samme periode er regionernes udgifter til tilskudsmedicin mod ADHD mere end fordoblet, og særligt det seneste år er udviklingen gået stærkt. Alene fra 2022 til 2023 steg udgifterne med 56 pct. og således medvirkende til den samlede stigning i udgifterne til tilskudsmedicin.
Udgifterne til tilskudsmedicin steg i alt med 1,4 mia. kr. i 2023. Regionerne var som konsekvens nødt til at foretage svære prioriteringer, for at få budgetterne til at gå op, siger Anders Kühnau, som er formand for Danske Regioner.
- Medicintilskud er vigtigt, fordi systemet sikrer, at tusindvis af danskere får den medicin, som de har brug for. Men det kan mærkes på sundhedsvæsenets økonomi, når udgifterne stiger voldsomt, som vi så i fjor. Vi sagt til regeringen, at vi har brug for at løse de udfordringer – både her i 2024, men også at regionerne generelt får bedre forudsætninger for at følge og styre udviklingen, siger Anders Kühnau.
Nødvendigt at løse økonomiske udfordringer
I 2023 havde regionerne udgifter til tilskudsmedicin for i alt 7,9 milliarder kroner. En stigning på over 21 pct. sammenlignet med forrige år. Foruden udgifterne til ADHD-medicin var det særligt diabetesmedicin, som sidste år drev den store stigning, og selvom den kraftige stigning er aftaget, er udgiftsniveauet fortsat meget højt.
Væksten i udgifterne er drevet både af at der udskrives recept på større mængder af medicin, men også af stigende priser på mange forskellige lægemidler. Danske Regioner har derfor efterlyst flere styringsredskaber og større økonomisk sikkerhed fra staten, så stigende medicinudgifter ikke kan medføre uhensigtsmæssige besparelser andre steder i sundhedsvæsenet.
- Der kommer flere patienter, og vi har oplevet store prisstigninger på mange slags medicin. Samlet set betød de høje udgifter i fjor, at vi var nødt til at lave nogle meget svære økonomiske prioriteringer, som indebar nogle uhensigtsmæssige besparelser, bl.a. på hospitalerne, siger Anders Kühnau.
Stigning i alle aldersgrupper – størst blandt voksne
I samtlige aldersgrupper er der sket en stigning i antallet af personer med recept på medicin mod ADHD, dog mest fremtrædende blandt voksne mellem 25 og 44 år. Her er antallet af personer næsten firedoblet på 10 år, svarende til en stigning på 258 procent.
- Det stemmer overens med den udvikling vi ser i psykiatrien, hvor vi også oplever et stigende antal henvisninger blandt både børn og voksne, fordi flere og flere har behov for udredning og behandling af ADHD, siger Anders Kühnau.
Danske Regioner forventer en yderligere stigning i udgifterne til ADHD-medicin i 2024. De samlede udgifter til tilskudsmedicin forventes i 2024 at blive på ca. 8 mia. kr.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsreform: Rammerne er på plads – nu skal vi samarbejde15.11.2024 11:28:56 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget er enige om en omfattende sundhedsreform og dermed er rammerne for regionernes arbejde på plads. Regionerne er overordnet tilfredse med aftalen. Nu skal der samarbejdes for at gøre ord på papiret til virkelighed for borgerne.
Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år4.11.2024 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.
Danmarks nye life science-strategi styrker innovationen1.11.2024 15:16:59 CET | Pressemeddelelse
I regeringens nye life science-strategi er innovation en kerneopgave i sundhedsvæsenet på linje med behandling, forskning og uddannelse. ”Det er godt for patienterne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen1.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut har fundet sin fremtidige direktør22.10.2024 10:00:11 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver Jens Winther Jensen, nuværende direktør i Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, der bliver direktør for det nystiftede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum