Dacapo Records

Komponist Aske Zidore indfanger sanglærkens forårskald

Del

Med elementer fra spilmekanik udforsker kunstner, komponist og gamedesigner Aske Zidore naturens integration i det moderne samfund. Den 14. juni udkommer hans debut for Dacapo Records.

I sit værk Lærkeanimationer arbejder Aske Zidore lærkens karakteristiske kald direkte ind i nodepapiret. Inspireret af spilmekanikker er soloviolinisten omgivet af tolv nodeark, der danner et organisk open-world-system, som animerer kroppens og buens bevægelser og violinens resonans som et ekko af en syngende lærke, der svæver gennem himlen. Lærkeanimationer udkommer på LP og streamingtjenester den 14. juni og fejres med en releasekoncert dagen inden.

Lærken træder frem fra nodearket

Lærken har inspireret mange komponister gennem årene og især violinen har ofte givet stemme til den, med Ralph Vaughan Williams' The Lark Ascending som det måske mest kendte eksempel. Aske Zidores lærke har overfladiske ligheder med Williams', men undersøger det moderne menneskes forhold til vild natur anno 2024 og er også ganske anderledes konstrueret.

Under en opførelse befinder solisten sig i en cirkel af tolv nodeark, med mulighed for at vende sig fra det ene ark til det andet i vilkårlig rækkefølge, og selv tilpasse værkets varighed til koncertsituationen. Zidore beskriver konstruktionen som et ikke-lineært, organisk open world system, som tillader violinisten at bevæge sig frit fra ark til ark gennem "portaler" angivet i noderne.

Fornemmelsen af noget ikke-lineært opstår også indbyrdes mellem de musikalske fragmenter – for de kan veksle brat mellem barokornamentik, minimalistiske gentagelser og abstrakt støj, med det til fælles at de inkluderer frie fortolkninger af fuglens bevægelsesmønstre og sang. Og når violinisten springer fra ark til ark, kan det næsten, ifølge komponisten, minde om lærkens flugt når den dykker ned i græsset en forårsdag og dukker op et helt andet sted. 

null
Bettina Marie Ezaki (foto: Aske Zidore)

Releasekoncert

Den nye udgivelse fejres ved en releasekoncert på Den Frie Udstillingsbygning torsdag den 13. juni kl. 17.30, hvor du kan opleve Lærkeanimationer opført af violinist Bettina Marie Ezaki. Herefter dj’er Aase Nielsen og der bydes på et glas vin. Gratis entré.

Om Aske Zidore

Aske Zidore (f. 1984) er en dansk kunstner, komponist og gamedesigner. I sin tværfaglige praksis udforsker han overlappende områder inden for lyd, nye medier og visuel kunst med fokus på nutidige fortolkninger af naturen og dens integration i det moderne samfund.

Spilmekanikker er centrale i Zidores praksis og tjener som en måde at kortlægge fragmenter af følelser og minder, der transcenderer konventionelle grænser for rum, krop og tid. Hans arbejder spænder fra kompositioner for kor og instrumenter til installationer, spil, tryk og 3D-animationer, der alle udfoldes i ikke-lineære strukturer ledt af intelligente systemer og regelsæt.

Kontakter

Billeder

Lark Animation 3D rendering setup
Lark Animation 3D rendering setup
Download
Aske Zidore (foto: Storm Ravn)
Aske Zidore (foto: Storm Ravn)
Download

Links

Om Dacapo Records

Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye