RelationsPeople A/S

Bedrageriekspertens fem tegn på, at du er udsat for svindel i stedet for kærlighed

Del

Kærligheds- eller romancesvindel er en type bedrageri, som flere svindlere benytter sig af for at komme i lommerne på deres ofre. Ifølge bedrageriekspert fra it-sikkerhedsvirksomheden BioCatch er det derfor vigtigt, at så mange danskere som muligt bliver gjort opmærksomme på typiske tegn på svindel.

Bedrageriekspertens fem tegn på, at du er udsat for svindel i stedet for kærlighed
Bedrageriekspertens fem tegn på, at du er udsat for svindel i stedet for kærlighed

Det kilder i maven af de søde beskeder, som tikker ind i indbakken. Personen er sød, opmærksom, charmerende, intelligent og synes altid at vide, hvad man skal sige. Nogle gange er det for godt til at være sandt, og desværre oplever mange at blive svindlet for penge, netop som de troede, de havde fundet kærligheden online. 

Fænomenet kaldes kærligheds- eller romancesvindel (romance / love scam på engelsk), og svindeltypen har de seneste år vundet indpas som en metode i digitale svindelnumre, hvor ofrene bliver franarret ofte store pengebeløb under dække af kærlighed. Hvad man troede var en oprigtig romantisk relation, kan for nogen vise sig som bedrageri, der kan efterlade langvarige følelsesmæssige og økonomiske ar.

Hvert år mister mange danskere penge til denne form for svindel, og ifølge Danmarks Nationalbank tabte danskerne samlet set 627 millioner kr. til digital svindel og misbrug sidste år. Ifølge Finans Danmark falder færre i fælden for kærlighedssvindel, og svindelforsøgene bliver heldigvis også færre. Til gengæld mister ofrene i gennemsnit større pengesummer end tidligere. Samlet set løb den samlede sum for kærlighedssvindel op i mere end 17 millioner kr. i 2023.

Samtidig frygter man for et mørketal af svindelsager, der aldrig bliver anmeldt, fordi det for nogen er et tabu, der er forbundet med skam. Derfor er det vigtigt at være på vagt over for kærlighedssvindlere og identificere advarselssignalerne tidligt, så svindlerne hverken lykkes med at knuse hjerte eller tegnebog. Gareth Williams, der er nordisk bedrageriekspert i teknologivirksomheden BioCatch, der arbejder med forebyggelse af digitalt svindel og hvidvask, har arbejdet med forebyggelse af bedrageri i mere end 20 år. Derfor kender han advarselssignalerne på, at man er ved at blive udsat for svindel i stedet for kærlighed.

Gareth Williams peger på fem særlige tegn på kærlighedssvindel, som skal få alarmklokkerne til at ringe:

1. Du bliver udsat for en bombe af kærlighed

”Selvom kærlighed ved første blik kan opstå for nogen, er det også noget, du skal være opmærksom på i relationer, der opstår online. Kærligheds- eller romance-svindlere benytter sig typisk af det, der kaldes "love bombing" – intens deling af kærlighed, hengivenhed og ros. De vil have dig til at forelske dig hovedkulds og hurtigt for at gøre dig klar til den ultimative anmodning, nemlig dén der handler om at sende dem penge,” fortæller han.

2. Overdreven interesse for dit privatliv

”At stille spørgsmål er vigtigt for at lære hinanden bedre at kende. Men svindlere er ofte overdrevet interesserede - de stiller en masse spørgsmål til dig, men afslører aldrig ret meget om sig selv. Det kan virke smigrende, men det er med vilje i forsøget på at få dig til at afsløre dine sårbarheder. Jo mere de ved om dig, jo nemmere bliver det for dem at bruge det til deres egen fordel og i sidste ende tage dig ved næsen.” 

Af den årsag anbefaler Gareth Williams også, at man er påpasselig med at dele viden om sig selv online, da man aldrig kan vide sig sikker på, hvem der sidder på den anden side af tasterne. 

3. Personen bor samme sted som dig, men er sjældent hjemme til at mødes

I kan bo i samme land, kommune eller endda by, men på trods af det, lykkes det ikke for jer at mødes. Det kan blive særligt udfordret af deres angiveligt atypiske arbejdssituation:

”Du vil opdage, at kærlighedssvindlere ofte angiver en beskæftigelse, der giver mulighed for at rejse meget eller en legitim undskyldning for at være i udlandet. De hævder at være i militæret, være embedsmand eller - en af de mest almindelige - at arbejde på en olieboreplatform. Det giver dem en gyldig undskyldning for, hvorfor de skal være væk i lange perioder og endnu vigtigere grund til at bede om penge til at købe en flybillet hjem for at se dig,” forklarer han.

4. Aflysninger i sidste øjeblik

”Tiden er inde til jeres første date, hvor I endelig skal mødes i virkeligheden. Hvis du har at gøre med en svindler, vil du typisk opleve, at de aflyser i sidste øjeblik og kommer med en udførlig undskyldning for, hvorfor de ikke kan møde dig personligt. Uanset hvor mange aftaler, I kan have, vil personen aflyse. Dette er et kendt trick, som er designet til at holde dig tæt på så længe som muligt,” fortæller han.

En aflysning er ofte forbundet med stor skuffelse, og nogen kan måske mærke en begyndende forvirring i relationen. Den forvirring skal man holde fast i, for det kan være et tegn på, at man inderst inde er ved at ane uråd, uddyber Gareth Williams.

5. En presserende anmodning om penge

”En presserende anmodning om penge er den største alarmklokke, som du skal være ualmindelig opmærksom på. Oftest vil en kærlighedssvindler have en overdrevet grund til, at de har brug for penge med det samme - fx at en syg slægtning mangler livstruende medicin, at de selv er truet på livet eller bliver forfulgt. Nogle beder også om penge og hævder, at det er til en lukrativ investering, som de meget snart vil returnere til dig med en stor fortjeneste,” uddyber han.

En sidste anbefaling fra Gareth Williams er, at man aldrig skal overføre penge eller dele økonomisk eller privat data med nogen, som man ikke har mødt i virkeligheden – det gælder uanset grunden, og selvom det kan virke særdeles overbevisende.

Nøgleord

Kontakter

Om BioCatch

BioCatch er en global virksomhed, som hjælper nogle af verdens største banker og finansielle institutioner med at afsløre digitalt bedrageri og forebyggelse af økonomisk kriminalitet. BioCatch analyserer tusindvis af brugerinteraktioner for effektivt at afsløre digitalt svindel og hvidvask i banksystemer og apps. I dag anvender 30 af verdens 100 største banker BioCatch ConnectTM til at bekæmpe svig og økonomisk kriminalitet. Med mere end et årti med dataanalyse, 92 registrerede patenter og uovertruffen ekspertise fortsætter BioCatch med at være førende inden for innovation for at løse fremtidige udfordringer. Mere informtion: www.BioCatch.com.

Følg pressemeddelelser fra RelationsPeople A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RelationsPeople A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye