If Forsikring

Dystre tal i ny nordisk helbredsrapport

Del

Befolkningen i Norden oplever i stigende grad negativ stress, og flere og flere oplever, at det varer i længere tid. Udviklingen går alarmerende stærkt, viser If Forsikrings nye nordiske helbredsrapport.

Danmark er topscorer, når det gælder stress udløst af krav på arbejdspladsen. Det er stressudløser for 24% af danskere med stressoplevelser, hvor til sammenligning 12% af finnerne har samme udfordringer på arbejdspladsen.
Danmark er topscorer, når det gælder stress udløst af krav på arbejdspladsen. Det er stressudløser for 24% af danskere med stressoplevelser, hvor til sammenligning 12% af finnerne har samme udfordringer på arbejdspladsen. Foto: iStock

Nordens største forsikringsselskab, If, har for anden gang gennemført en nordisk helbredsrapport, som viser hvordan befolkningen i Danmark, Sverige, Norge og Finland oplever deres eget helbred og hvordan deres situation påvirker arbejdsevne og balance i livet. Årets rapport viser, at endnu flere oplever negativ stress, endda på en bekymrende baggrund fra sidste rapports undersøgelse, som blev gennemført i 2022.

- Vi ser en kraftig stigning i stress på tværs af Norden, hvilket påvirker arbejdsevnen hos mange. Resultaterne er foruroligende, siger Kristina Ström Olsson, nordisk helsestrateg hos If.

Både ligheder og forskelle i Norden
Selvom de nordiske lande på mange måder ligner hinanden, viser undersøgelsen vigtige nuancer. Fælles for landene er, at offentligt ansatte har en større forekomst af negativ stress, både på kort og lang sigt.

83% af danskerne har oplevet negativ stress, mens det på nordisk plan gælder for 88%. I Danmark er det gruppen, som kombinerer kontor- og hjemmearbejde (hybridarbejde), som i størst omfang jævnligt oplever stress, gældende for 30% af personer med stressoplevelser. Det er dobbelt så mange som i Finland (15%). Danmark er også topscorer, når det gælder stress udløst af krav på arbejdspladsen. Det oplever 24% af danskerne med stressoplevelser, hvor til sammenligning 12% af finnerne har samme udfordringer på arbejdspladsen. På nordisk plan ses en faldende tendens i, at krav på arbejdspladsen udløser stress, faldende fra 23% i 2022 til 18% i 2024.

Hvad udløser stressen?
Flere faktorer har indflydelse på, hvad der udløser stress. Det turbulente verdensbillede, privatøkonomiske bekymringer samt balancen mellem privatliv og arbejde i hverdagen er nogle af dem.

Konsekvenserne af denne stress er især søvnproblemer, angst, koncentration og hukommelse, der påvirker både privatlivet og vores arbejdsevne: Halvdelen af ​​den nordiske befolkning har oplevet, at arbejdsevnen er nedsat på grund af stress, hvilket medfører et højt sygefravær.

Stress er ikke skadeligt i sig selv. I korte perioder kan det give en følelse af at vokse og udvikle sig, hvis man er i stand til at løse de udfordringer, man står i. Men at være i en tilstand med negativ stress over længere tid med en følelse af, at man ikke har kontrol, det kan påvirke ens helbred meget negativt, siger Kristina Ström Olsson.

Stort ansvar hos arbejdsgiverne
Selvom rapporten viser en bekymrende udvikling, er det positive budskab, at det er muligt at gøre noget ved situationen.

– Små tiltag fra arbejdsgivernes side kan være med til at mindske stress blandt medarbejderne. Det kan være så simpelt som at fortælle dine medarbejdere, at de kan komme til dig, hvis noget er svært, og at du vil støtte dem bedst muligt. Det er også vigtigt at erkende, at der kan være stress på arbejdet, og være med til at mindske den ved at afstemme forventninger, give klar feedback og arbejde for et godt samarbejde og tæt dialog internt, siger Ifs helsestrateg.

Om Ifs nordiske helbredsrapport

Undersøgelsen bag rapporten er en temperaturmåling af befolkningens oplevede trivsel og arbejdsrelaterede sundhed. Undersøgelserne er foretaget i perioden januar-februar 2024 i alle 4 nordiske lande, og er baseret på tusinde respondenter fra hvert land fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. 

Du finder rapporten her: https://www.if.dk/globalassets/dk/files/falles/if_nordic_health_report_2024.pdf

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Stigningen i negativ stress går alarmerende stærkt, viser tal i ny nordisk helbredsrapport fra If Forsikring.
Stigningen i negativ stress går alarmerende stærkt, viser tal i ny nordisk helbredsrapport fra If Forsikring.
Foto: iStock
Download
Kristina Ström Olsson er nordisk helsestrateg hos If Forsikring
Kristina Ström Olsson er nordisk helsestrateg hos If Forsikring
Foto: If/PR
Download

Links

Om If:

If er Nordens største forsikringsselskab og ejet af den finske forsikringskoncern Sampo. If forsikrer hver 4. familie i Norden og er medlem af Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark. Mere end 7000 medarbejdere tager sig af selskabets 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Ambitionen er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Læs mere på www.if.dk

Følg pressemeddelelser fra If Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra If Forsikring

Stor milepæl: Nu er Topdanmark en del af If1.7.2025 07:46:35 CEST | Pressemeddelelse

1. juli markerer en vigtig milepæl: Topdanmark er nu officielt en del af If, Nordens største forsikringsselskab. Med integrationen samles to stærke selskaber i én fælles nordisk struktur. Integrationen betyder ikke noget for kunders forsikringer og dækninger – de vil fortsat have de samme gode dækninger og services. Med integrationen bliver If Danmarks næststørste forsikringsselskab med en markedsandel på cirka 21 procent og en ledende position i flere segmenter – for eksempel inden for sundhedsforsikringer til erhvervskunder. ”Det er en stor milepæl, at integrationen af Topdanmark nu er gennemført. Vi står med et stærkere fundament end nogensinde for at hjælpe vores kunder. Vi ønsker at være til stede, når det virkelig gælder, og tilbyde stabile og pålidelige forsikringer, der skaber reel værdi i hverdagen – for privatpersoner, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Morten Thorsrud, koncernchef i If. Forsikringskoncernen Sampo gennemførte i september 2024 et købstilbud på Topdan

Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform

If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af

Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye