Green Power Denmark

Brug råderum på at fjerne Europas højeste elafgift

Del

Regeringen har opjusteret råderummet, og ifølge Green Power Denmark bør nogle af pengene bruges til at fjerne Europas højeste elafgift. Det vil være social ansvarlighed og sund grøn fornuft, mener den grønne erhvervsorganisation.

Regeringen har fundet flere penge i statskassen og opjusterer det økonomisk råderum med 11,25 milliarder i 2030. Green Power Denmark glæder sig over, at det går godt for dansk økonomi, og opfordrer regeringen til at prioritere noget af det øget råderum til at sænke den danske elafgift, som er den højeste i Europa.

- Jeg er helt enig med formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, at det store råderum er udtryk for, at danskerne betaler for meget i skat. Vi ser gerne, at regeringen bruger nogle af pengene fra råderummet på den grønne omstilling og afskaffer elafgiften. Det er grøn sund fornuft. Det giver simpelthen ikke mening at brandbeskatte det, vi skal bruge mere af, og som skal erstatte fossile brændsler i vores forbrug, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- Vi kan desværre se, at det ikke går hurtigt nok med at udskifte fossile brændsler med CO2-fri elektricitet. Det vil en afskaffelse af elafgiften hjælpe med.

Green Power Denmark foreslår, at man fra 2025 til 2030 sænker elafgiften gradvist til EU’s minimumsniveau på 0,8 øre/kWh. Det svarer til en årlig reduktion på ca. 13 øre fra 2025 frem til 2030 og vil give en årlig besparelse for en gennemsnitlig familie på 3.100 kr. om året i 2030. Sammenlagt vil det koste ca. 5,5 mia. kr.  

- Den høje elafgift forvrider husholdningers forbrugsvalg, reducerer deres realløn og rammer socialt skævt. En lavere elafgift vil være en social afbalanceret måde at gennemføre skattelettelser på, da den rammer forholdsvis hårdest ved de laveste indkomster, siger Kristian Jensen.

Han understreger, at elafgiften også gør det vanskeligere for forbrugerne at skelne mellem høj og lav pris på strøm, som ellers kan understøtte det fleksible elforbrug, der er vigtigt i den grønne omstilling. Generelt er prisen på el lavest, når der er masser af vedvarende energi til rådighed, og dyr, når det er kul og gas, der leverer strømmen.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye