Aarhus Universitet: Arts

Forskningsprojekt om kreolsk sprog modtager bevilling

Del

Et forskningsprojekt om det kreolske sprogs fødsel og udvikling af Peter Bakker fra Afdeling for Lingstivik på Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på knap 6,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet er det første i verden, der følger et spontant kreeret sprog fra dets fødsel til dets fulde udvikling. 

Peter Bakker, lektor på lingvistik på Aarhus Universitet.
Peter Bakker, lektor på lingvistik på Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

I det sene 1600-tal på øen St. Thomas i Dansk Vestindien opstod det første kreolske sprog i kommunikationen mellem slavegjorte afrikanere og europæiske kolonister. I dag er der cirka 100 kreolske sprog i verden, og det er fødslen og udviklingen af disse, som lektor på lingvistik Peter Bakker i sit forskningsprojekt med titlen 'Digital demography, creole creation, light on letters: unravelling the unique case of the genesis and development of Creole language of the Danish West Indies' vil undersøge. Ved hjælp af sproglig og demografisk data vil Peter Bakker sammen med tre postdocs kortlægge det kreolske sprogs grammatiske udviklinger og ordforråd.

Det er første gang i verden, at et videnskabeligt projekt følger et spontant kreeret sprog fra dets fødsel til dets fulde udvikling.

Med forskningsprojektet håber Peter Bakker at udbrede kendskabet til det nu uddøde kreolske sprog, ligesom at det måske kan føre til et paradigmeskifte inden for sprogforskning. 

"Det kunne føre til et paradigmeskifte, idet det er allerførste gang, at man kan rekonstruere et sprog fra dets fødsel i 1600-tallet og følge dets hurtige udvikling gennem tiden," siger Peter Bakker. 

Forskningsprojektet har modtaget en bevilling på knap 6,2 millioner af Danmarks Frie Forskningsfond. 

Læs mere på Danmarks Frie Forskningsfonds hjemmeside.

Yderligere oplysninger

Peter Bakker, lektor
Institut for Kommunikation og Kultur, Afdeling for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik 
Maillinpb@cc.au.dk
Telefon: +45 87162146

Mathias Holm Guldberg, kommunikationsmedarbejder
Aarhus Universitet - Institut for Kommunikation og Kultur 
Mail: magu@cc.au.dk
​​​​​​​Telefon: +45 22133137



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye